1160
Almere

Oud-burgemeester Jorritsma gaat toezicht houden bij moederbedrijf Babboe

Oud-burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma wordt voorzitter van de Raad van Commissarissen van Accell. De fietsproducent uit Heerenveen kampt met grote financiële problemen.

De nu 73-jarige Jorritsma was van 2003 tot 2015 burgemeester van Almere. Daarvoor was zij onder meer minister van Verkeer en Waterstaat en vicepremier. Tot halverwege vorig jaar was de VVD-coryfee nog fractievoorzitter van haar partij in de Eerste Kamer.

Volgens Jorritsma was het voor haar geen moeilijke keuze om nu voor Accell te kiezen. “Het is een Europese topspeler met deskundige medewerkers, een heldere koers en groeiambitie.”

Financiële problemen

Fietsenfabrikant Accell uit Heerenveen produceert onder meer de fietsen van de merken Batavus, Sparta en Babboe. Het bedrijf verkeert in financieel zwaar weer. Door de coronapandemie en tegenvallende verkoop van onder meer elektrische fietsen, is de schuld meer dan 1,2 miljard euro.

Vorige maand werd ontdekt dat de frames van Babboe-bakfietsen makkelijk doormidden breken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloot toen dat ze niet meer verkocht mogen worden. Duizenden bakfietsbezitters willen nu een schadevergoeding.

Ook ligt het bedrijf in de clinch met vakbond FNV. Die dreigde met stakingen, omdat Accell 100 tot 150 van de 320 banen in Heerenveen wil verplaatsen naar het buitenland. Gesprekken over een sociaal plan zijn vanmiddag weer opgestart.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant