Grote zorgen over slechte zorg en woonsituatie DBA Duinrijk en Molenwiek 

Iris van Ree
Door Iris van Ree 392 Views

Cliënten van DBA (Deskundige Begeleiding Autisme) hebben de noodklok geluid over de slechte zorg en de onzekere woonsituatie in appartementencomplex Duinrijk in Almere Poort en de Molenwiek in Almere Buiten. Zij hebben hier een brief over gestuurd aan het college en de gemeenteraad. De SP heeft vragen gesteld aan het college over de zorgelijke begeleiding. 

Zes cliënten van DBA en hun ouders hebben een brief naar het college en de gemeenteraad gestuurd, omdat ze zich zorgen maken over de slechte zorg en de onzekere woonsituatie die is ontstaan nadat de gemeente Almere de samenwerking met het zorgbedrijf heeft verbroken. 

“Wij ervaren grote problemen met de zorg geleverd door DBA. Er is een permanent tekort aan begeleiders, een groot verloop van begeleiders en het opleidingsniveau van de begeleiders voldoet veelal niet aan de wettelijke eisen”, staat in de brief van de cliënten. 

Problemen spelen langer

Het probleem speelt al lange tijd. In juni 2022 stapten bezorgde ouders naar de SP over een conflict met DBA, het zorgbedrijf van hun dochter met autisme. DBA probeerde haar vorm van zorg te veranderen van Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) naar Wet langdurige zorg (Wlz). 

Lees ook: SP Almere uit zorgen over woonsituatie cliënten DBA 

Na de eerste klachten over DBA is de SP gestart met het meldpunt ZorgDakloos om beter zicht op de problemen te krijgen. “De hulpdienst heeft van meerdere cliënten meldingen ontvangen die overeenkomen met de klachten uit de brief”, vertelt Rijk Ravestein, raadslid SP Almere.

Veel onzekerheid

Nu de gemeente per 2024 niet meer met DBA als gecontracteerde zorgpartner verder gaat, is er nog een probleem bij gekomen. De cliënten die nu Wmo-zorg van DBA ontvangen, moeten naar een andere zorgaanbieder uitkijken. Echter krijgen cliënten niet alleen zorg van DBA, maar huren zij daar ook hun woning. Als het zorgcontract wordt beëindigd, zou dat ook voor het wooncontract gelden.

De onzekerheid geeft veel onrust bij de cliënten: “Onze zorg, woonzekerheid en daarmee bestaanszekerheid staan zwaar onder druk. De stabiliteit en voorspelbaarheid van ons leven, cruciaal voor ons als jongvolwassenen met autisme, zijn in het geding.”

De SP heeft eerder, in december, al mondelinge vragen gesteld. Na de brief van de cliënten besloten ze om uitgebreide schriftelijke vragen te stellen aan het college. “Cliënten voelen zich het slachtoffer van beslissingen en acties van derden. Ook de gemeente speelt hierin een rol. We roepen de gemeente op om samen met cliënten tot een oplossing te komen waarmee de dwingende koppeling van zorg en wonen verdwijnt”, zegt Ravestein.

Foto: SP Almere

10 Opmerkingen