3150
Almere

Burgemeester Hein van der Loo blikt terug op eerste jaar: ‘Ik voel me echt thuis’

Een jaar geleden verruilde Hein van der Loo Zwijndrecht voor de grote stad Almere. Met plezier kijkt hij terug op zijn eerste verjaardag als burgemeester van Almere. Het was een bewogen jaar met hoogte- en dieptepunten. “Ik heb het druk gehad, maar echt een heleboel mooie dingen gezien en mensen ontmoet.”

De burgemeester vertelt dat de ontmoetingen met Almeerders hem het afgelopen jaar het meest zijn bijgebleven. “Zoveel mooie ontmoetingen, ook met de eerste bewoners van onze stad.” Van der Loo noemt Koningsdag in het Lumièrepark als hoogtepunt. “En de derby tussen Buitenboys en Waterwijk , zo kan ik nog wel doorgaan.”

In dit jaar heeft Van der Loo ‘de Almeerder’ goed leren kennen. “Voor mij is de Almeerder iemand die de mouwen opstroopt, die dingen samen doet met anderen en heel fijn in deze stad wil wonen.”

Of de burgemeester denkt dat hij geliefd is onder de inwoners van Almere, vindt hij een ingewikkelde vraag. “Dat moet je natuurlijk echt aan de Almeerder stellen. Ik doe ongelooflijk mijn best.” Één ding is wel zeker: hij voelt zich helemaal thuis in de stad.

Explosies 

Burgemeester ben je in goede en slechte tijden. De afgelopen maanden wordt Almere geteisterd door explosies. Van der Loo heeft daardoor ook meermaals moeten optreden. “De slachtoffers van de explosies moeten midden in de nacht naar de brandweerkazerne om daar opgevangen te worden. Ik ben daar dan bij en praat mee met die mensen. Dat grijpt mij ook enorm aan.”

Van der Loo heeft om die reden meerdere woningen in Almere moeten sluiten. “Dat heeft allereerst impact op de mensen van wie die woning is. En natuurlijk op de omwonenden, die zich lam geschrokken zijn van de knal.” Dat was voor de burgemeester ook aangrijpend, vertelt hij: “Ik doe dat niet met plezier. Ik doe dat om een reden, om de openbare orde en veiligheid in de stad te garanderen.”

Doelen

Het eerste jaar als burgemeester van Almere zit erop voor Van der Loo. Voor het komende jaar heeft hij een aantal doelen voor de stad. Met het stadsbestuur, de gemeenteraad en alle wethouders wil hij vooruit gaan: “We moeten echt een aantal dingen aanpakken zoals de energietransitie, de woningbouw en meer bedrijven naar Almere halen. Zorgen dat iedereen mee kan doen, dus geen armoede in deze stad. Dat zijn de thema’s waar het om gaat.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant