5312
Almere

VVD stapt uit coalitie Almere, coalitiegenoten noemen eisen VVD ‘onredelijk’

De Almeerse VVD is uit de coalitie gestapt. Dat betekent ook dat wethouder Julius Lindenbergh nog wat lopende zaken gaat afronden, maar daarna niet langer deel uitmaakt van het college van burgemeester en wethouders. Eerder stapte de ChirstenUnie al uit de coalitie en nam wethouder Roelie Bosch ontslag.

Volgens fractievoorzitter Lesley van Hilten van de VVD stapt haar fractie uit de coalitie omdat de liberalen het coalitieakkoord in de koelkast wilden zetten. Dit vanwege de benodigde bezuinigingen. Volgens Van Hilten wilden andere partijen dat niet, reden voor haar partij om uit de coalitie te stappen.

Lindenbergh emotioneel

Julius Lindenbergh zei in een emotionele verklaring dat hij vertrekt op verzoek van zijn fractie. Hij baalt dat hij zijn portefeuille, wonen en mobilieit, nu moet opgeven. Hij zegt zijn taken over te zullen dragen aan zijn opvolger. Wie dat is, is nog niet bekendgemaakt.

Julius Lindenbergh tijdens zijn afscheidsspeech.

Namens de resterende vijf coalitiepartijen nam Meke Smeulders van D66 het woord. Zij gaf aan dat de overige partijen zich in de steek gelaten voelen en zijn verrast door het afhaken van de liberalen.

In een verklaring namens de partijen zeggen ze dat “het besluit van de VVD wordt door de coalitie ten zeerste wordt betreurd. Deze stap komt na een recente eis van de VVD die door de overige coalitiepartijen als onredelijk werd beschouwd.”

Procesbegeleider

Wel zijn ze vastberaden om door te gaan. Er wordt nu een procesbegeleider aangesteld die gaat kijken hoe het nu verder moet.

Door het vertrek van de VVD lijkt de weg vrij voor een linkse coalitie. PvdA en GroenLinks zouden Leefbaar Almere, CDA, Partij voor de Dieren, D66 en SP opnieuw aan een meerderheid kunnen helpen.

  1. Er wordt geen rekening gehouden met de kiezer! Deze heeft zich in de laatste verkiezing heel duidelijk uitgesproken voor een rechtse coalitie. Als links nu de macht grijpt is dit een bevestiging van het feit dat de politiek onbetrouwbaar is en zal bij een volgende verkiezing het opkomstpercentage nog lager uitvallen.
    Je kan geen geld uitgeven dat je niet hebt en links zal dez hobby van D66 toch graag ondersteunen

  2. Terecht! VVD heeft landelijk laten zien om vooral niet te regeren! vooral geen keuzes te maken en te doen aan incident management.
    gevolg we zijn stuurloos en de schulden stapelen zich op. terwijl alle publieke waarden waar de overheid voor zou moeten staan zijn uitgekleed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant