3050
Almere

Advocaten: celstraffen voor ontvoering A27 met twee Almeerse verdachten veel te hoog

De advocaten van de verdachten die terechtstaan voor de ontvoering van een 15-jarige jongen in Amsterdam vinden de strafeisen van het Openbaar Ministerie veel te hoog. Tegen twee Almeerders werd 6 en 5,5 jaar cel geëist. Andere verdachten uit Amsterdam kregen een eis van tot 6 jaar cel.

Het jonge slachtoffer werd op 10 januari vorig jaar in de Tweede Jan Steenstraat in De Pijp met grof geweld een bestelbus ingetrokken. In de bus werd hij geboeid en geblinddoekt met een zwartgemaakte skibril.

De politie bevrijdde de ontvoerde jongen drie kwartier later op de A27 richting Utrecht.

Wel behulpzaam, niet het brein

De verdachten zijn vijf mannen en twee vrouwen, ze komen uit Amsterdam en Almere. Faysal A. (42) was volgens justitie de spil, maar zijn advocaat ontkent dat de Amsterdammer een leidende rol had.

“Hij is niet het brein van de ontvoering”, trapte de raadsman de reeks pleidooien af. A. is volgens zijn advocaat wel behulpzaam geweest, maar niet in de rol die het OM hem toeschrijft en die een celstraf van zes jaar rechtvaardigt.

Buitenproportioneel

De 31-jarige Eduard N. uit Almere werd op de A27 gearresteerd. “Hij weet donders goed dat zijn handelingen niet door de beugel kunnen”, zei zijn raadsvrouw, maar ze zegt de strafeis van zes jaar cel met verbazing te hebben aangehoord.

“Hij is bij de actiedag aanwezig geweest, maar heeft geen belangrijke rol in de voorbereiding van de ontvoering gehad”, zei ze. Ze noemde de strafeisen net als andere advocaten buitenproportioneel.

Volgens de raadsvrouw van N. heeft het slachtoffer geen doodsangsten uitgestaan, zoals het OM stelt. “Hij stelde het slachtoffer gerust met de woorden ‘we gaan je geen pijn doen. Rustig, rustig. Je hoeft niet bang te zijn’.”

Vergisontvoering Cruquius

Dit benadrukte ook de raadsman van Almeerder Kuku V. (37), de chauffeur van de bestelbus: “Tegen het slachtoffer is gezegd dat hem niets zou overkomen.”

De advocaat van de chauffeur vergeleek de zaak met de vergisontvoering in Cruquius, die dagenlang duurde en waarbij de rechtbank Noord-Holland straffen oplegde tot drie jaar.

Hij zei dat in Amsterdam minder geweld is gepleegd en dat de ontvoering veel sneller voorbij was. “Het enkele gegeven dat het hier gaat om een minderjarige, mag niet leiden tot hogere straffen”, zei de raadsman.

‘Max 2 jaar is passender’

Hij noemde een celstraf van hooguit twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, passender en beter uit te leggen aan de maatschappij.

De rechtbank doet op 13 mei uitspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant