4600

Van New York tot Venezuela: Almeerse Astrid zong ‘haar’ salsamuziek over de hele wereld 

Salsa-zangeres Astrid Pulles, alias “La Sorpresa Holandesa” (de Hollandse verrassing), woont al twintig jaar in Almere. Ze toerde wereldwijd en haar albums stonden zelfs in Miami, New York en verschillende Zuid-Amerikaanse landen op nummer 1. Wat heeft haar naar Almere gebracht en hoe brengt ze de salsa over naar de Almeerders?

Als dochter van een moeder die pianoles gaf en als nichtje van een Spaanse oom, die haar als kind Spaans leerde, leek haar pad misschien voorbestemd richting een carrière als salsa-muzikant. Pas tijdens haar studententijd in Amsterdam ontdekte ze haar passie voor zingen. “Ik werkte bij de Kleine Komedie en wilde ergens zingen, maar ik wist niet waar?” Totdat Bert van Bommel, de voormalige zanger van het Groot Niet Te Vermijden Dans- en Showorkest, naar mij toe kwam. Hij kende de band Salsa Macamba, die op zoek was naar een zangeres die Spaans sprak. 

Toen Astrid hun muziek hoorde, was het een ware openbaring voor haar. “Plotseling dacht ik: ‘Verrek, dit is het helemaal voor mij.” Het waren dezelfde klanken die ze altijd in een café draaiden tijdens carnaval in haar jeugd. “Het was alsof ik thuiskwam.” 

Interesse uit Venezuela 

Tijdens een optreden met de band kwam de Venezolaanse salsa-componist en percussionist Gerardo Rosales kijken. Als een van de grootste Venezolaanse salsa-artiesten heeft hij gespeeld met beroemdheden als Paquito D’Rivera, Bebo Valdés en Oscar D’León. Hij woont momenteel al dertig jaar in Nederland en heeft samengewerkt met Nederlandse muzikanten als het Metropole Orkest, Benjamin Herman, Barry Hay, Laura Fygi en het Rosenberg Trio. In december stond hij met zijn La Vintage Orchestra in het Bimhuis in Amsterdam. 

“Hij zag mijn optreden en zei: ‘Wauw, die blonde vrouw met die blauwe ogen. Ze zingt onze muziek in onze taal. Wie is zij?’ Ik viel ook op, omdat er in Nederland geen Nederlandse salsa-zangeressen waren die ook handpercussie speelden.”

Bron: Gerardo Rosales Music Official

Internationale carrière

Begin jaren negentig nodigde Gerardo haar uit om te komen spelen in Venezuela, waar ze toen voor bedankte. “Twee jaar later kwamen we elkaar weer tegen, en toen had hij een nummer voor mij gecomponeerd omdat hij mij zag als ‘la sorpresa Holandesa’, de Hollandse verrassing, wat uiteindelijk mijn artiestennaam werd.” Hij vroeg haar opnieuw om met hem te werken. “Ik was helemaal verbaasd, ik had zoiets van: waarom wil je mij en niet zangeressen uit Cuba, Puerto Rico en Venezuela?” Uiteindelijk stemde ze ermee in, en zo begon de samenwerking tussen de Nederlandse en de Venezolaan, wat uiteindelijk zelfs tot liefde leidde. 

Toen ze samen in Venezuela woonden, kregen ze vanwege Rosales’ bekendheid veel radio- en televisieoptredens, met als hoogtepunt een plek in de show van de muzikant en tv-presentator Simón Díaz. Daar stonden ze een week lang op het podium. “Dit was mijn presentatie aan het Venezolaanse volk en ze waren erg onder de indruk dat ik hun muziek zong in goed Spaans. Daarna ging het allemaal heel snel.”

Er volgde een periode van tournees door Zuid-Amerika en Europa, en uiteindelijk nam ze zelfs een plaat op in New York, de bakermat van salsa waar de Puerto Ricaanse immigranten zich massaal vestigden en de muziekscene vormgaven. Het album “La Salsa es mi Vida” (Salsa is mijn Leven), werd een wereldwijd succes en bereikte de nummer 1 binnen de salsa-hitlijsten.  

Almere en Salsa

Na jarenlang optreden wilde ze meer tijd vrijmaken voor andere dingen en besloot ze naar Almere Stad te verhuizen. “Ik vond Amsterdam-West, waar ik destijds woonde, geen fijne plek om mijn kinderen te laten opgroeien, dus zijn we naar Almere verhuisd. Het is een stad met verschillende culturen, waaronder de grootste Venezolaanse gemeenschap waar ik erg blij van word.”

Met haar band Quinteto Pa’ Gozar (Kwintet om van te Genieten), bestaande uit voornamelijk Almeerse muzikanten, speelt ze al jaren in Almere, waaronder festivals, cafés, cultuur- en buurthuizen. Ook trad ze op tijdens de Floriade. Hiernaast doet ze vrijwilligerswerk bij theatergezelschap Vis à Vis. 

In 2019 opende Astrid haar eigen coachingspraktijkstudio “La Sorpresa Coaching en Trainingen” in Almere. Volgens haar is het leven in de cultuurwereld een uitdaging geworden, met minder optredens en de muziek die niet altijd de rekeningen betaalt. De klappen van de bankencrisis in 2007 en later de corona pandemie hebben hun sporen nagelaten. Coaching en trainen geeft haar nu veel voldoening: “Wat ik vroeger in de zang voelde, het plezier van mensen een mooie avond bieden met een optreden, dat vind ik nu terug in coaching en trainingen op een geheel eigen manier.’  

Bron: Cultuurhuis Almere Buiten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant