6690
Almere

Tegenstanders sloop De Voetnoot blij verrast met monumentale status

Theatergroepen en ondernemers die gevestigd zijn in het gebouw De Voetnoot in Almere zijn blij dat het pand niet gesloopt wordt. Het gebouw tegenover het stadhuis is donderdagmiddag aangewezen als gemeentelijk monument.

“Wij zijn ontzettend blij en heel verrast, want wij hadden eigenlijk nog helemaal geen beslissing verwacht of De Voetnoot een monument zou worden”, zegt Frank Langedijk. Hij is grafisch ontwerper en designer. Langedijk heeft net als tientallen andere kleine ondernemers een werkruimte in De Voetnoot.

In 2020 had het college van burgemeester en wethouders serieuze plannen om De Voetnoot te slopen. Het gebouw zou plaats moeten maken voor de nieuwe hoofdvestiging van Hogeschool Windesheim. Die plannen gingen uiteindelijk niet door.

Een grote broedplaats

Langedijk is één van de oprichters van Actiegroep ‘Stop Sloop De Voetnoot’. Deze groep kreeg later de naam ‘Vrienden van de Voetnoot’. Langedijk: “Ten eerste is het een hele grote broedplaats, 9.000 vierkante meter, met bekende theatergezelschappen zoals Bonte Hond, Suburbia, SubSub. 2turvenhoog zit hier ook. En dan nog een stuk of dertig, vijfendertig kleine ondernemingen. Dus het gaat echt om heel veel bedrijven en mensen.”

Ook de eigenaren van Café op 2 kunnen opgelucht ademhalen. Na jaren van onzekerheid is nu duidelijk geworden dat zij in het pand mogen blijven. Jan van Sikkeleras is één van de twee eigenaren: “We zitten hier al 17 jaar. We zitten hier op een locatie waar we natuurlijk al een beetje naam hebben gemaakt met alle activiteiten die we uitoefenen. Dus in dat opzicht is het voor ons best een heugelijke dag.”

Sloop is volgens Van Sikkeleras definitief van de baan, want het uiterlijk van het pand moet intact blijven. “We wachten graag af welke plannen er op tafel komen voor de inhoudelijke invulling.”

De Voetnoot werd in 1987 geopend en was één van de allereerste gebouwen in het stadshart. Het pand is volgens de gemeente van belang voor de identiteit van de stad en de inwoners. Het heeft lang dienstgedaan als bibliotheek en muziekschool. Sinds 2007 is het een culturele broedplaats.

Wat er precies met gebouw gaat gebeuren, wordt volgend jaar bekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant