1511
Almere

Subsidie beschikbaar voor woningeigenaren met asbestdak

De gemeente Almere heeft een subsidieregeling beschikbaar gesteld voor particuliere eigenaren met een asbestdak op hun woning. Vanaf vandaag kunnen inwoners gebruikmaken van deze subsidie om hun asbestdak te vervangen door een goed geïsoleerd dak. Kruidenwijk wordt als eerste wijk aangepakt. 

Hoewel het gebruik van asbest al jaren verboden is in de bouw, is er nog steeds ongeveer 33.000 vierkante aan asbestdaken aanwezig bij oudere gebouwen in Almere. “Asbestdaken zijn de grootste nu nog resterende bron van asbestvezels in het milieu. Wij vinden het daarom belangrijk de overgebleven asbestdaken te verwijderen uit Almere”, vertelt wethouder Alexander Sprong. 

Kosten

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten woningeigenaren verplicht hun asbestdak vervangen door een nieuw dak met goede isolatie. De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de kosten, met een maximumbedrag van 15.000 euro per woning. Woningeigenaren met een inkomen tot en met 125 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor een verhoogde subsidie tot 80 procent van de kosten tot een maximum van 24.000 euro.

Het overige deel van de kosten moet de woningeigenaar zelf betalen. Als dit niet mogelijk is, kunnen zij een lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds of gebruikmaken van andere subsidies. 

Procesbegeleiding 

Naast het aanvragen van subsidie kunnen woningeigenaren zich ook aanmelden bij de gemeente voor procesbegeleiding. Een procesbegeleider zal hen ondersteunen bij het vervangen van hun asbestdak en kan adviseren over eventuele andere regelingen naast de subsidie.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om gezamenlijk met andere inwoners het dak te saneren, wat valt onder een collectieve aanpak. Het doel hiervan is om per straat of woonblok een collectief te vormen waar eigenaren die niet zelf de sanering willen regelen zich bij kunnen aansluiten. Door gezamenlijk op te treden, dalen de kosten omdat een aannemer meerdere daken tegelijk kan aanpakken.

De subsidieregeling voor dit jaar blijft open totdat het budget op is, of uiterlijk tot 31 december 2024. De activiteiten waarvoor subsidie is toegekend, moeten binnen twee jaar zijn afgerond. 

Foto: Milieucentraal

  1. prima initiatief van de gemeente Almere, heeft ook de gemeente Utrecht een soortgelijk initiatief?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant