3.1K14

Gemeente: ‘Almere kent als snel groeiende nieuwe stad een forse sociale problematiek’

Almere heeft onderzoek laten doen naar hoe het gaat met de inwoners van de stad. Daaruit blijkt dat het goed gaat met het grootste deel van de inwoners, maar het College van Burgemeester en Wethouders noemt een aantal uitkomsten ‘alarmerend’ en wil hierover in gesprek met de raad. Een woordvoerder geeft aan: “Almere heeft last van een driedubbele groeipijn.”

Het is voor het eerst dat er in Almere zo’n grootschalig onderzoek is gedaan. Uit het rapport blijkt dat Almere een unieke groeistad is. Jongeren zouden hier graag willen blijven en er zouden voldoende natuur en recreatiemogelijkheden zijn.

Negatieve top 10 lijstjes

Toch gaat het niet goed met het voorzieningenniveau, bijvoorbeeld op het vlak van zorg en welzijn, cultuur en werkgelegenheid. Ook ervaren Almeerders hun gezondheid als minder positief dan inwoners uit andere grote vergelijkbare steden.

Almere duikt steeds vaker op in zogenoemde negatieve top 10 lijstjes. “Denk aan de stad met het grootste lerarentekort. De stad met een groot tekort aan huisartsen.” Volgens het rapport zijn er daarnaast relatief veel inwoners met schulden en Almeerders die in armoede leven, vooral in eenoudergezinnen. Er zou sprake zijn van hoge schooluitval, jeugdwerkloosheid en hoge jeugdcriminaliteit. “Dreiging van georganiseerde vormen van criminaliteit vraagt om extra aandacht”, zegt de gemeente.

Eenzaamheid nergens anders zo hoog

In Almere is bovendien veel eenzaamheid: meer dan de helft van de mensen, namelijk 54 procent, ouder dan 19 jaar, voelde zich in 2020 eenzaam. Dit is het hoogste cijfer van Nederland. “Bij het ontwikkelen van nieuwe wijken is er beperkt ingespeeld op het bevorderen van sociale samenhang.”

Wethouder Froukje de Jonge: “Bijna vijftig jaar explosieve groei doet wat met een stad. We hebben doordat we snel gegroeid zijn en nog steeds groeien andere uitdagingen dan andere grote steden die al veel langer bestaan en veel minder hard groeien”, legt ze uit. “Je alleen voelen heeft zijn weerslag op je mentale-, maar ook op je fysieke gezondheid.”

 1. Sylvia Martens/Broer zegt:

  Ik ben nu 68, woon 26jaar in Almere, mijn man heeft mij gehaald in zuid-limburg, echt het zuiden.
  In het begin wel wat aanpassing moeilijkheden. Maar er werd n fiets gekocht en daar ging ik dwars door Almere door gedeelten van wijken die er nu anders uitzien of niet meer bestaan zoals toen. Ik hou van Almere het is echt mijn stad geworden, we hebben hier ook veel leuke dingen , bos water, stranden, aparte fietspaden, architectuur van verschillende pluimage s, je kan in elke wijkcentra wel wat doen als je alleen bent of gewoon bezig wilt zijn. Ja er zijn wat minpuntjes zeker, zoals goedkopere koopwoningen, mijn zoon verdiend genoeg, maar n huis kopen rond de 350 zit er niet in, de hypotheek he, hij zou het best kunnen betalen. Nee als zuid limburgse kan ik wel zeggen, ik ben n tevreden Almeerse geworden.

 2. Ik zit door ziekte helaas al een jaar thuis. Gelukkig heb ik geweldige buren en ouders die ook in Almere wonen. Ik heb me geen moment eenzaam gevoeld. Mijn zoontje van 6 gaat naar verschillende sportclubjes en heeft zich ook geen moment verveeld. Van thuis wachten tot er iets gaat gebeuren word je leven niet beter dus ik zou zeggen ga op pad en maak een praatje met een onbekende.

 3. Ik ben totaal niet blij met almere
  Ben een moeder van 3 van 12 9 en 1 jaar en we zitten in een 2 kamer oude krot woning met niks anders dan schimmel overal veelste krap kippenhok. Niemand wilt ruilen want ik heb geen lift en ik Reageer al 9 jaar voor een grotere woning er is amper aanbod grote woning nood en op de meeste Eengezinswoningen kan nog niet eens reageren want de prijzen zijn te hoog belachelijk duur hier bah.

 4. Na vele logeerpartijen, werk aanbod en woon aanbod heb ik stellig geweigerd.
  Almere is een gezellige stad. Maar helaas te luidruchtig met vele onderlinge ruzies, dag en nacht.
  Ook telt het mee dat vrij parkeren op een te grote loopafstand liggen. Nabij het centrum is over een te grote afstand het parkeren betaald parkeren.
  Nabij het centrum is vandalisme ook groot. Afgebrande en bekladde auto’s en ingeslagen ruiten. Mijn auto ruit werd ook ingeslagen nadat ik plots opgenomen werd door het ziekenhuis. De inbreker pakte mijn oude tomtom en paar rommetjes uit dasboardkastje mee. Melding bij de politie werd niet op gereageerd door de politie.
  Almere blijkt de achterbuurt van Amsterdam te zijn.

 5. J.Coster. zegt:

  Mijn vrouw en ik wonen 43 jaar in Almere naar tevredenheid onze kinderen zijn opgegroeid in Almere hebben allebij een koopwoning.We wonen in een prettige omgeving alles bij de hand winkels park trein voldoende parkeerplaatsen.De woning is goed geïsoleerd en gerenoveerd een nadeel de keuken is wat klein, maar we wonen er met plezier we zouden niet willen ruilen voor wat anders We kwamen uit Amsterdam. 7 hoog dat is niets met kinderen We hadden de woning voor het uitzoeken nu is er een woning te kort en dure koopwoningen.Nee we zijn tevreden.

 6. Van 1993 tot 2021 in Almere gewoond.
  Eerst in de Faunabuurt en na 8 jaar verhuisd naar de wijk Tussen de Vaarten.

  Altijd prima naar onze zin gehad.
  Veel mensen zijn negatief over de Stad.
  Ja, er zijn minpunten. Maar ook heel veel pluspunten ‼️

  Een jonge gemeente met groeipijntjes.
  Komt allemaal goed.

  Blijf in elkaar investeren. Zeg elkaar gedag. Daar begint het mee: elkaar willen zien.

  En verder: veel natuur, water, recreatie gebieden, eigentijdse woningen en een ruim winkelaanbod.

  En natuurlijk niet te vergeten: ALMERE CITY 👊🏻

  Groeten uit Lelystad 😉 Ook fantastisch wonen 👌🏻

 7. Barry Bosma zegt:

  Ik woon al in Almere sinds 1990. Toen ik hier pas woonde was Almere nog prettig wonen ivm rust en ruimte. Almere kon je nog gratis parkeren, maar nu betaal je je overal blauw aan parkeerkosten, dus ga niet meer de stad in. Idiote tarieven die steeds weer verhoogd worden voor steeds korter parkeren. Ook blauwe zones lijken een kankergezwel geworden. Daarnaast zie ik steeds meer tokkies rondlopen en houdt men totaal geen rekening meer met anderen qua geluidsoverlast. Ik wil graag weg uit Almere. De energie is hier niet goed meer.

 8. Ik woon al 35 jaar in Almere stad en heb het centrum zien groeien. Ik woon aan de rand van het centrum en heb hier tot aan de dag van vandaag met veel plezier gewoond. Ik zou hier niet meer weg willen. En criminaliteit heb je in heel veel steden in ons land. Voor mij geen reden om te verhuizen.

 9. Woon sinds 1997 in Almere, had toen een kavel gekocht en heb daar een heerlijk huis op laten bouwen. We wonen in parkwijk, een prima wijk.Het is een fijne stad met veel groen en een leuk centrum, het is jammer dat de criminaliteit hoogtij vierd in vergelijking met dat we hier kwamen wonen.

 10. Sleeswijk zegt:

  Ik kom uit Fleerde Amsterdam. Woon al ruim 30 jaar in Almere. Heb 5 kinderen. 43, 36,33,29,26 jaar. Geen van hen kan een huis vinden in Almere.Door een glijpartij bij een door gemeente Almere geplaatste restafvalcontainer op de openbare weg aan de Koopmanstraat, Ben Ik niet mobiel meer als vroeger. Ik had die dag samen met mijn dochter een leuke dag gepland. We zouden samen eerst shoppen, daarna naar een restaurant daarna naar de bioscoop. Het was 2 weken voor de corona februari 2020. Ik zou na een paar dagen op vakantie gaan, mijn dochter ook, ieder naar een ander land. Alsof we een voorgevoel hadden om die dag in februari iets leuks te doen. Op weg naar een winkel gleed Ik uit bij die door Gemeente Almere geplaatste restafvalcontainer aan de Koopmanstraat. Bewusteloos lag Ik op de grond.Gegeven moment werd Ik langzaam wakker zag passanten om mij heen mijn dochter die mij huilend probeerde te tillen maar zij gleed ook bijna uit, een passant die mij wilde tillen gleed ook bijna uit. Er lag onzichtbaar restolie bij die container.Een werknemer van restaurant LeBarron had werkschoenen aan die stapte in de olie en hielp mij opstaan. Mijn dochter ging de politie erbij halen onderweg kwam ze 4handhavers tegen.Ze kwamen met mijn dochter naar de plaats des onheils. Ze zeiden meteen dat Ik een klacht moet indienen bij de gemeente want 1 maand geleden was er ook een man uitgegleden over die olie. Dus gemeente Almere is aansprakelijk voor. Ze zeiden ook dat Ik naar het ziekenhuis moet want Ik zag wazig,was duizelig had veel pijn aan mijn zij, mijn schouder mijn hoofd. Deze pijnen heb Ik nog steeds. Ik ging toen meteen naar flevoziekenhuis bleek dat Ik een lichte hersenschudding had veel overgeven. Nog steeds dagelijks paracetamol gebruiken.Gemeente Almere vertikt de aansprakelijkheid op zich te nemen. Mijn winterjas is besmeurd met die olie.Heb Ik nog steeds in een vuilzak bewaard. Niet eens mijn jas wil gemeente Almere vergoed4n, laatstaan mijn verloren dag met mijn dochter, noch de rest.Ik ben nog steeds bezig klachtenbrieven te schrijven.Bij de politieke partijen mijn klacht ook ingediend, naar politieke markt gegaan, met raadsleden gesproken, niemand helpt.Ik deed heel veel vrijwilligerswerk in Almere,maar ben sinds de afwijzingen gestopt met alles. Doe wel nog in een woon zorgcentrum in Almere vrijwilligerswerk. Ik voel mij in de steek gelaten door gemeente Almere, de politiek in Almere en de raadsleden die Ik over die glijpartij op de hoogte heb gesteld. Het is al bijna 4 jaar dat Ik bij gemeente Almere klaag. Geen gehoor. Ondanks de handhavers zeiden dat gemeente Almere aansprakelijk is hiervoor. Hopelijk pakt iemand, een MensenMens van gemeente Almere of een politieke partij van Almere deze zaak weer op

 11. Ook ik zou zo snel mogelijk weg willen uit Almere, je ziet alles verloederen, straten verzakken, onderhoud nihil, en de criminaliteit loopt de spuigaten uit.
  Afgelopen jaar regelmatig geconfronteerd met schiet steek partijen en bomaanslagen.
  Overdag durf ik de deur voor niemand open te doen en savonds levensgevaarlijk om buiten te lopen met al die junks, zwervers, dealers, hangtuig en verwarde personen.
  De statistieken onderbouwen mijn mening maar er gebeurd niets te weinig handhaving en politie .
  In Almere geld het recht van de sterkste, triest als je kinderen hier groot moeten worden.

 12. Woon sinds 10 jaar in almere valt mij erg tegen heb 41 jaar bij de politie in Amsterdam gewerkt. Hier in almere hoor en zie ik de politie alleen maar over de busbaan denderen in de wijk muziekwijk waar ik woon zie ik ze zelden. Voor handhaving heb ik helemaal geen goed woord over sta in het centrum als wandelaar voor rood licht met 2 handhavers naast mij loopt een persoon naast ons door rood licht vraag aan de handhaving geldt dat rode licht niet voor hem krijg als antwoord dat bepalen wij wel. Sorry kwijt wethaving in almere superslecht

 13. Wij hebben prima in Almere gewoond 12 jaar. Beide kinderen zijn hier geboren. Na de komst van de jongste hebben we besloten om Almere te verlaten. De buurt ging zwaar achteruit alle sociale huurwoningen werden volgepropt met status houders. 2017 hebben we ons kans gepakt ons huis verkocht. We wonen gelukkig klein dorpje in Noord Holland. Ik mis Almere elke dag vooral de stad als ik deze verhalen hoor . Dan ben blij met de keuze en dat onze kinderen veilig kunnen opgroeien.

 14. Ik ben absoluut niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek en net als sommige andere inwoners die hier gereageerd hebben, wil ik ook zsm weg uit Almere. De straten in Almere zijn ernstig vervuild en er is veel criminaliteit en geluidsoverlast in de vorm van schreeuwen, vechtpartijen en wilde feesten met dronken mensen tot diep in de nacht. Veel huizen en tuinen zien er daarnaast uit als kraakpanden. Inwoners zijn genoodzaakt om een fors bedrag te investeren in vijflaags ‘discoglas’ voor al hun ramen om ‘s avonds en nachts de overlast buiten te houden en moeten voor hun eigen veiligheid ook investeren in een videodeurbel. In de Muziekwijk is de politie voortdurend aanwezig voor allerlei incidenten en het Muzenpark is een no go zone zodra het donker wordt. Winkelen in het stadscentrum is ook geen pretje; er lopen veel verwarde en verslaafde mensen rond en bedelende daklozen. Winkelen doe ik dan ook steevast buiten Almere. Volgens de makelaar stond de Muziekwijk ‘goed aangeschreven’ maar in de praktijk bleek het tegenovergestelde het geval, de wijk lijkt gevuld te zijn met ‘tokkies’, de straten zijn ontzettend smerig en de politie rijdt af en aan voor allerhande criminele incidenten, en in korte tijd zijn beide supermarkten en het huiskamercafe op Station Muziekwijk allemaal overvallen. Aan iedereen die dit leest: koop svp geen huis in Almere, en al helemaal niet in de Muziekwijk, vooral in de cirkel rondom Station Muziekwijk en rondom het Muzenpark. Het is een vies en crimineel getto. Kom alleen op bezoek in Almere om naar de Intratuin te gaan, vooral de Kerstshow is leuk en de koffie superlekker, maar als u nog een normaal leven wilt kunnen leiden, en uw kinderen veilig&gezond wilt laten opgroeien, houdt u verre van Almere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant