2770
Almere Stad

De Voetnoot aangewezen als gemeentelijk monument

Cultureel centrum De Voetnoot in Almere Stad is door de gemeente aangewezen tot gemeentelijk monument. Volgens de gemeente is het gebouw van belang als bijzondere uitdrukking van de pioniersfase van Almere Stad. Het is één van de oudste gebouwen van het centrumgebied. De aanwijzing zorgt ervoor dat bij planontwikkelingen de ‘unieke kenmerken en het onderscheidende karakter’ van De Voetnoot behouden moeten blijven.

De Voetnoot maakt deel uit van de woningbouwplannen voor de zogenoemde ‘Oostkavels’. In dit gebied staan 2500 huizen ingetekend, ook op de locatie van De Voetnoot. Er is al jaren discussie over de vraag of het pand gesloopt moet worden of dat er juist verbouwingen nodig zouden zijn. Nu het gebouw is aangewezen als gemeentelijk monument moeten de kenmerken van het pand behouden en beschermd blijven.

Wel zijn er volgens de gemeente verschillende varianten denkbaar voor De Voetnoot. “De mogelijke scenario’s hiervoor zullen voor de zomer 2024 aan de raad worden voorgelegd.”

De Commissie Welstand en Erfgoed van Almere adviseerde eerder om het cultureel centrum aan te wijzen als gemeentelijk monument. De commissie baseert dit advies op onderzoek, een bezoek aan het gebouw met de architect en een enquête onder Almeerders. In totaal hebben meer dan 600 Almeerders die enquête over het pand ingevuld. Op de vraag ‘Kent u De Voetnoot?’ antwoordt 72 procent positief. De Voetnoot is vooral bekend bij inwoners uit Almere Centrum en de iets oudere Almeerders. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant