Almere

Flevoziekenhuis start met nieuwe manier om borsttumor te ontdekken

Het Flevoziekenhuis in Almere gaat aan de slag met een magneetzaadje, een nieuwe manier om de precieze plek van een tumor in de borst te bepalen. Dat doen ze met behulp van een klein magneetje dat ze aanbrengen in de borst die wijst naar waar de tumor zich bevindt. Op die manier kan de chirurg de tumor exacter verwijderen.

Het magneetzaadje is niet groter dan een rijstkorrel en wordt ingebracht door de radioloog. Dat gebeurt met een inbrengnaald. De chirurg in het Flevoziekenhuis zoekt met een probe, een ronde staaf met sensoren, het zaadje op tijdens de operatie. Dat apparaat gaat piepen zodra de magneet is gevonden en geeft de afstand tot het zaadje tot op de millimeter nauwkeurig aan.

Localisatiedraad

Hiervoor gebruikte de radioloog van het ziekenhuis een zogenaamde ‘lokalisatiedraad’ om de tumor te lokaliseren. Een dag voor de operatie werd er dan een metalen draad in de borst gebracht. Op de dag van de operatie volgde de chirurg dan de draad om zo de tumor te verwijderen. Het probleem met de draad is dat hij uit de borst steekt en dat kan ongemakkelijk en onhandig zijn voor de patiënt. Daarnaast moest de patiënt tot aan de operatie ook voorzichtig zijn, om te voorkomen dat de draad zou verschuiven.

Verbetering voor patiënten

Sanne Bartels is chirurg in het Flevoziekenhuis en legt uit dat de nieuwe methode voor de patiënt een hele verbetering is. “De radioloog kan het magneetzaadje nu al eerder dan een dag voorafgaand aan de operatie plaatsen. De patiënt kan zich dan in alle rust voorbereiden op de operatie.”

Maar niet alleen vooraf heeft het zaadje betere effecten. De magneet is tijdens de operatie ook doeltreffender in vergelijking met de oude manier. “Doordat het draad direct naar de tumor wees, was het niet in alle gevallen mogelijk om de tumor via dezelfde route te verwijderen. Door het lokaliseren van de tumor via het magneetzaadje kunnen we nu rechtstreeks de tumor benaderen. Zo kan de ingreep kleiner blijven en minder ingrijpend en belastend voor de patiënt.”

Eerst operaties succesvol

Inmiddels zijn de eerste patiënten in het Flevoziekenhuis geopereerd met behulp van de nieuwe methode. “De resultaten zijn goed”, vertelt Bartels. “De techniek werkt prima, de operaties gingen goed en de patiënten zijn tevreden. En dat laatste is het meest belangrijk.”

  1. J. Van Leeuwen zegt:

    Wat een uitvinding! Heel fijn voor de patiënten! Nu nog een vrouw vriendelijker manier vinden om borstkanker op te sporen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant