1220
Almere

Almeerse klimaatburgemeester: ‘Het is een eenzame job’

Afgelopen week stelde de Almeerse klimaatburgemeester dat de terugleverheffing op groene stroom van tafel moet. Volgens hem verrassen energiemaatschappijen klanten die schone energie leveren met extra kosten. 1Almere heeft veel reacties ontvangen van Almeerders die het eens zijn met zijn stelling. Maar wat doet een klimaatburgemeester eigenlijk?

Chris Soebroto (76) is één van de drie klimaatburgemeesters van Almere. Hij moet Almeerders aanmoedigen om iets te doen tegen klimaatverandering. Hij wil mensen vooral niet bang maken. “Het kan al op hele kleine schaal”, zegt Soebroto. “Bijvoorbeeld door een groene moestuin aan te leggen, zonnepanelen te installeren, een elektrische auto te rijden of veganistisch te eten.”

‘Eenzame job’

“Klimaatburgemeester worden was niet moeilijk”, lacht Soebroto. “Je hoeft bijvoorbeeld niets te weten over politiek. Ik reageerde drie jaar geleden op een oproep, en twee weken later was ik klimaatburgemeester. Zo eenvoudig was het.”

“Het is een eenzame job”, vertelt hij, “Ik heb zo veel kennis over het klimaat. Soms denk ik: wat moet ik ermee? Ik wil mensen niet vermoeien met alle feiten.” Daarom houdt de klimaatburgemeester zijn taak zoveel mogelijk gescheiden van zijn privéleven. “Op die manier word ik misschien nog af en toe uitgenodigd op een feestje.”

Naar de snackbar

Toch zal zijn gezin vinden dat hij het niet altijd gescheiden houdt, denkt Soebroto zelf. “Misschien kan dat ook niet.” Maar hij kan zich voorstellen dat zijn gezin baalt als ze te horen krijgen dat ze niet in bad mogen. Zelf kan hij ook niet alles volgens het boekje doen. “Je moet ook nog een beetje prettig kunnen leven”, zegt hij. “Ik ga ook wel eens naar de snackbar.”

Daar gaat Soebroto dan wel voor een vegetarische optie: “Ik heb al 46 jaar geen vlees gegeten.” Hij merkt dat vegetariër zijn inmiddels veel meer sociaal geaccepteerd is dan vroeger. “Ik zie op een aantal vlakken echt iets gebeuren”, vertelt hij. “In Almere is de CO₂-uitstoot met 35 procent gedaald sinds 2010.”

Almeerders steken handen uit de mouwen

“De gemeente is zich bewust van wat ons boven het hoofd hangt”, ziet de klimaatburgemeester. Maar de Almeerders steken de handen ook uit de mouwen: “Driekwart van hen zegt zich zorgen te maken over klimaatverandering, 60 procent gebruikt groene stroom en 30 procent heeft zonnepanelen.”

Het is dus niet alleen maar kommer en kwel om klimaatburgemeester van Almere te zijn. “De klimaatcrisis kan niet meer voorkomen worden, maar we kunnen de schade beperken.” Soebroto blijft zijn best doen om het ‘duurzaamheidsverhaal op een minder angstaanjagende manier te verspreiden’.

Bron foto: Expeditie Flevoland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant