20.5K62

Klimaatburgemeester: ‘Terugleverheffing moet van tafel’

“De netbeheerders moeten zich schamen”, vindt de Almeerse klimaatburgemeester Chris Soebroto. Volgens hem verrassen energiemaatschappijen klanten die schone energie leveren met extra kosten. Bijvoorbeeld een lagere terugleververgoeding of een hogere prijs per kWh afgenomen stroom. De klimaatburgemeester vindt de terugleverheffing onaanvaardbaar en wil dat hier een einde aan komt.

In september 2021 maakte netbeheerder TenneT bekend dat de Flevopolder, waaronder Almere, de maximale capaciteit voor teruglevering van elektriciteit had bereikt.

‘Het klopt niet’

Energiebedrijven geven aan dat ze niet anders kunnen. De kosten van de terug geleverde energie lopen te veel op. Zeker als de stroomprijs op zonnige dagen negatief is. De klimaatburgemeester is het niet eens met die redenering: “Het klinkt logisch maar het klopt niet. Ze bekijken hun kostenprobleem te veel vanuit de korte termijn.”

“Teruglevering is niet het probleem”, stelt Soebroto, “Maar het feit dat jullie die stroom niet opslaan. Op zonnige dagen gooien energiebedrijven een groot deel van de duurzaam opgewekte stroom weg. Een enorme verspilling!”

Terugleverheffing van tafel

De klimaatburgemeester vindt dat de terugleverheffing van tafel moet. In plaats daarvan moeten energieproducenten en netbeheerders zo snel mogelijk investeren in grootschalige energieopslag.

Netbeheerders hadden volgens de klimaatburgemeester beter moeten opletten. Door deze aanpak kunnen nieuwe woningen en 9400 bedrijven in het hele land voorlopig geen netaansluiting krijgen, zegt hij. “Hun directeuren verdienen een pak voor de broek en een boete in plaats van een bonus.”

 1. Men maakt zich druk dat het net op piekdagen te vol is maar ondertussen investeren de grote jongens nog steeds in uitbreiding van windmolens en zonnepanelen parken.

 2. Helemaal mee eens .
  Alleen vraag ik me af of de eigenaren van de gigantische zonnevelden nog wel toegelaten moeten worden.
  En of zij ook teruglever kosten in rekening gebracht krijgen.
  Of is het weer Jan met de pet die er voor op moeten draaien.

 3. Je word zoals altijd door de grote bedrijven, meestal Energie bedrijven of bedrijven zoals shell besodemietert, vergelijk hun benzine prijs Maar eens aan de pomp met anderen en bekijk bij stroom en Gas leveraars Maar eens bij de revieuws

 4. Dit is goed wat hebben de energieleverancier al die jarenlang gedaan met hun winsten, niet geïnvesteerd. Dus moet nu maar de mensen betalen die wel hebben geïnvesteerd in bv zonnepanelen.

 5. Energieleveranciers zijn handelaren. Alleen maar uit op snelle en gemakkelijke winst. Nutsbedrijven zouden van het volk en voor het volk moeten zijn. Privatisering ervan was een vergissing en dient terug gedraaid te worden

 6. Heel goed verwoord.
  En verder zou de landelijke overheid moeten stoppen met “Tesla subsidie” aan mensen die dat niet nodig hebben, en dat geld investeren in verzwaring van het stroomnet.

 7. Helemaal mee eens! Energieleveranciers hebben flink subsidie ontvangen voor windmolens en zonneparken, als het net volloopt moeten ze die maar uitzetten, dat scheelt ook. Maar nee, we gaan de mensen met 10 zonnepaneeltjes beboeten! Echt schandalig.

 8. Misschien op een zonnige dag alle zonnepanelen in Nederland tegelijk een half uurtje uitzetten ff kijken wat er gebeurt

 9. Kunnen we deze klimaat burgemeester geen premier maken? Eindelijk weer eens iemand die zegt waar het op staat. Helemaal mee eens. Ik heb zelf 12 panelen, probeer ook een beetje mee te helpen qua milieu en krijg nu straf. Dit terwijl de grote jongens zich kapot lachen.

 10. En maar zeggen dat we vanaf 2026 ook nog aan een hybride warmtepomp moeten, als je in de winter geen stroomopbrengst heb van je zonnen panelen is dat niet op te brengen voor de meeste mensen.

 11. Klaas Mennema zegt:

  Op zonnige dagen stroom weggooien, kan niet, stroom kan je niet weggooien dan willen ze je doen geloven. Zodra er stroom terugeleverd wordt is er ook een verbruiker, en voor die stroom hoeft de energieleverancier niets te doen, die krijgen ze gratis, want op de verbruiker zijn meter wordt het geregistreerd en dus door de verbruiker betaald. Alleen hun centrales gaan met een slechter rendement draaien en dat kost geld, want die zijn van het oude stempel en dus moeilijk terug te draaien, dit noemen we ondernemers risico, en om dat dan maar even op de klanten met zonnepanelen af te schuiven is respectloos.

 12. Jan Tunteler zegt:

  Ik woon in het enexis gebied, maar daar zit hem de kneep. Ze willen de particulier laten betalen zodat commerciële zonnepanelenparken wel kunnen blijven leveren. De investering die de netbeheerders moeten doen zit in het vergroten van opslag capaciteit. Zo werken boeren ook eerst zaaien/poten en oogsten daarna opslaan en verkopen aan de klant. De particuliere bezitter mag niet de rekening krijgen van zijn inzet op vergroeiing.

 13. Energie maatschappijen zijn ook eigenaar van zonneparken en windmolens.
  Dat ze die dan maar afschakelen c.q. stil zetten

 14. Beste lezer,

  Wij hebben eind oktober 2023 10 panelen gekocht kosten groot €. 7.750,= bij een erkend zonnekeur leverancier. Dhr. Jette gaf aan: zonnepaneeleigenaren zijn vaak mensen die de aanschaf/investering wel kunnen dragen etc etc. Laat het nu zo zijn dat ons gezamenlijke inkomen €. 4100,= is, waarvan €. 1.110,= hypotheek en we maandelijks net rond komen. Het warmtefonds liet het toe om ons een renteloze lening af te kunnen sluiten daar we net €. 1200 onder de norm verdienen waardoor dit renteloos mogelijk was. Reden aanschaf voor ons: besparen op de maandelijkse lasten en ervan uitgaande dat het zonnesysteem in minimaal 7 jaar is terug te verdienen. Na berekening v.a. februari 24 is dit met al deze componenten die leveranciers door berekenen nooit haalbaar en zitten wij al minimaal op 12 jaar. Buiten alle onzin die energieleveran-ciers verkopen om zonnepaneelhouders extra te belasten, komt er nu nog bij dat je geen enkel langdurig contract kan afsluiten wat simpel is te monitoren op independer.nl etc. Dat vergelijk was in oktober 23 gewoon wel mogelijk en had mij enigzins nog overtuigd zonnepanelen aan te schaffen.

  Maandelijks zonder panelen betaal je voor een 3 jarig contract met ons verbruik te weten: 625m3 gas en 4110kwh electra en een opbrengst met zonnepanelen van gemiddeld 3000kwh €. 137,= p=/m voor een twee jarig contract. Exclusief investering met een maanbedrag voor de zonnepanelen groot €. 95,=p/m (7 jaar lang).
  Aanbod vanaf februari 2024 voor zonnepaneelhouders: slechts twee partijen: budget energie en mega. Aflossing panelen p/j is in mijn berekening slechts €. 660,= en zou zonder al die extra kosten van de E-maatschappijen + €. 440,= moeten zijn. Reken maar uit hoe lang het duurt voordat jij je investering hebt terugverdient €. 7.750,=/€. 660 = 11,75 jaar en dan moet er niets meer wijzigen in tarieven. Als wij een contract voor 3 jaar sluiten zonder panelen dan kost dat momenteel €. 166,= p/m met ons huidige verbruik. En dan heb ik nog de enige echte analoge ferrarimeter uit 1971. Werkt als een trein maar moet verwijderd worden. Want stel je voor dat je enig extra voordeel hebt!! Excuus netbeheerders: die meters zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Gewoon onzin want ik heb een envoy metered bij mijn panelen kosten groot €. 350,= en die is verplicht en geeft exact de opbrengt aan van mijn panelen. In een nog lopend energiecontract van drie jaar, afgesloten in sept 21, verhoogt greenchoice gewoon de maandelijkse kosten door de terugleververgoeding van stroom te minimaliseren van 0,08 ct naar 0,05 ct en dat kan gewoon allemaal.

  Nee, dhr. R. Jetten moet zich schamen en het zijn haantjes voor zichzelf met als doel om hun goal te halen. Kijk maar even naar naar de avondshow van lubach gedsteerd: februari 24, waarin hij heel goed een beeld geeft wat de kosten van verduurzaming opbrengt en wat voor kosten er tegenover staan. En dan heeft dhr. R. Jetten jaren gestudeerd en ik als simpele self made man, zie al dat dit totaal niet haalbaar is. Het is aan China en dat soort grote landen om te starten met dit soort projecten. Tevens moet je eerst aan de basis een fundering plaatsen alvorens huizen te bouwen. Zo is dat ook met het energienet en wordt het tijd dat er ervaringsdeskundige deelnemen naast de woordvoerders in de politiek. Een tandarts moet ook eerst boren voordat hij gaat vullen. En andersom werkt dat niet!! Hoe simpel kan het zijn, zou je zeggen. Maar ik kom waarschijnlijk uit een ei..

  Als wij hadden geweten dat deze veranderingen zo snel werden doorgevoerd had ik nooit deze hoge investering gedaan en tegen die tijd ben ik 65 jaar oud.

  Al met al heeft Nederland zich volledig afhankelijk van het bedrijfsleven gemaakt en de overheid legt zoveel mogelijk bij de gemeenten neer. ACM is een lachertje en mag en kan helemaal niets ondernemen. De overheid is geen overheid meer en dat werkt in alle componenten door. Hier mijn rijtje waar de overheid geen invloed op heeft en iedereen maar heerlijk zichzelf verrijkt.

  1. Zorgverzekeraars;
  2 Gemeente (ozb belasting etc);
  3. Waterschappen;
  3. Energieleveranciers;
  4. Netbeheerders in geheel Nederland;
  5. Last but least: winstgevende bedrijven die zelf de inflatie bepalen.

  Ieder jaar gaan we netto zo’n 15-20% omhoog aan netto extra lasten en het kan gewoon allemaal bij de burger worden binnen geharkt. De ombudsman, acm, consumentenbond, Veh en noem zo maar op is gewoon gebakken lucht. Stuur je deze partijen een mail, dan krijg ik niet eens een reactie en ze hebben nergens bevoegdheid voor. Netbeheerders harken gewoon al netto in 3 jaar tijd via onze energienota + 25% extra binnen. Niet normaal. En dan haalt de overheid ook nog zijn extra compensatie weg voor electra en gas, welke in 2022/23 werd gegeven. Want toen was het wel erg extreem qua kosten op de energienota en moesten ze wel.

  Conclusie:

  Nederland heeft zich volledig afhankelijk gemaakt en is de grip op alles aan het verliezen. We zijn een land van derden geworden en hoe lang gaan we zo nog verder. Hoezo consumentenvertrouwen ebt weg.

 15. We worden allemaal genaaid door de grote jan met de korte achternaam is altijd de lul spijt dat ik zonnepanelen heb geïnstalleerd maar als ik moet betalen trek ik er de stekker uit en gooise bij het oud vuil,

 16. 9 of 10 jaar geleden, wisten ze al dat ze net moesten verzwaren. Alles draait bij de nutsbedrijf om de winst voor de aandeelhouders, ze gaan zichzelf niet in de vingers snijden om hun eigen parken uit te zetten of terugleververgoeding te heffen, de gewone burger mag hiervoor weer opdraaien en de politiek doet niets, ook de acm die boete kan uitdelen (is ook een wassen neus). Uiteindelijk haalt iedereen zijn schouders op en de gewone burger is de klos. We zouden net als de Fransen massaal de straat op moeten gaan. Alles wat geprivatiseerd is kost de burger geld, o.a ziektekosten, nuts voorzieningen, de trein,etc

 17. De saldering moet blijven bestaan of afromen naar 80%.
  Het aantal zonnepanelen betrekken in de saldering,met
  maximaal 12 tot 16 panelen per huishouden.

 18. De Energie maatschappijen kwamen zelf met de reclame boodschap dat de particulier stroomverbruik aan de zonnepanelen moest
  Moet ze nu niet gaan mekeren
  Dat het hun geld kost ze hebben dit zelf gewild
  En ze hadden jaren geleden al in moeten springen om het stroom net aan te pakken
  Er is ons weer een worst voor gehouden

 19. L van Alphen zegt:

  Waarom hoor of zie ik nooit iemand klagen over het feit dat hij zijn audi , mercedes bmw of ander prijzig voertuig niet terug verdiend. Natuurlijk begrijp ik veel mensen die het zich nauwelijks kunnen veroorloven om panelen te kopen. Maar er zijn er meer dan voldoende die niet moeten zeuren. En ja, ik heb ook zonnepanelen en begrijp de huidige situatie. Laat onverlet dat de regering veel dingen uit de klauwen laat lopen. Met hetgeen wat we hadden (en wellicht ook wat we krijgen) is regeren absoluut niet vooruitzien.

 20. Beste mensen
  Iedereen hier heeft gelijk naar zijn mening, en er zitten goede bij.
  Maar zolang we blijven mekkeren en reageren zal er niets gebeuren.
  In mijn ogen, Alle neuzen de zelfde kant op
  Laat bv van de Bron allemaal links liggen zodra je kun wisselen.
  Ga niet tanken bij Shell
  Ga niet naar Jumbo
  Bv.enz.
  De media geeft wel aan hoe het verloopt.

 21. Als men geen zonnepanelen kunt of wil betalen moet je niet op vakantie gaan. Dit help om zonnepanelen aan te schaffen. De energieleveranciers. De meeste voorgaande ben ik het helemaal mee eens.

 22. Henk Bouwers zegt:

  Helemaal mee eens,de energiemaatschappijen moeten zelf gaan investeren in energieopslag,en niet het geld bij de klanten weghalen,het zijn dieven van onze portemonnee

 23. Dit verhaal klopt van geen kant. De netbeheerders brengen geen terugleververgoedingen in rekening, dat zijn de leveranciers. Klimaatburgemeester moet terug naar school.

 24. Hehe eindelijk iemand die zegt waar het op staat. Energie Maatschappijen moeten verplicht worden energie opslag te regelen. Dit mag niet op de burger worden afgeschoven….

 25. ik begrijp niet waarom het verhaal gaat over netbeheerders, die stroom moeten opslaan? Wat moeten ze er vervolgens mee doen. Daar hebben we leveranciers voor.
  Verder is het toch ook zo dat als er te veel appels zijn, een groot deel wordt doorgedraaid om de prijs acceptabel te houden. Stroom doordraaien in de zomer is m.i. niet aan te bevelen?

 26. Probeer niet continu naar anderen te wijzen. Allemaal zielige Jan met de korte achternaam. Als er grootschalige opslag komt gaan die kosten doorberekend worden. Hierom vragen staat gelijk aan waarom neem je zelf geen kleine opslag. Onrendabel, desondanks worden bij alle grote zonnevelden uiteindelijk ook opslag systemen gebouwd. Dubbel gebruik van de aansluiting. Bekijk systemen in andere Europese landen dan begrijp je Jetten. Verder past bij zonnepanelen niet al het geklaag dat we niet met zijn alle ervoor willen opdraaien. Neen een dynamisch contract

 27. Chris Fransman zegt:

  Nooit anders geweest, als te veel mensen ergens ‘ingetrapt” zijn komt de aap uit de mouw. Vroeger met LPG, nu de zonnepanelen, straks de elektrische auto en ga zo maar door, uitbuiters zijn het.

 28. Ik zit te lezen over de wanorde die de overheid steeds maar weer te weeg brengt. Niet alleen in de energie sector, maar overal in Nederland. We denken aan de De Nederlandse Bank met de woekerpolis en toeslag affaire, veel gedupeerden, de IJslandspaarders en de pensioenen waar niets van terecht komt.
  Wat doet de overheid?
  Je kan geen onderwerp aansnijden, waar de overheid bemoeienis in heeft. Deze maakt er een grote puinhoop van.
  Van dhr. R. Jetten kan je niets verwachten, die heb een zeperd opgelopen van 2.8miljard in de eerste kamer. Dus zal hij geen lans breken voor de particuliere zonnepaneel bezitters. De ACM hoef je niet op te rekenen, die raken al in paniek als ze het woord werk horen.
  Dus moeten wij als zonnepaneel bezitters het zelf oplossen, d.m.v. bijvoorbeeld, ons eigen energie leverancier worden. Het opgewekte vermogen opkopen, tegen een acceptabel bedrag, en dit net onder de prijs te verkopen van de energie sector. Zo hoeven we ons eigen niet te beboeten met terug leveren.

 29. Maakt niet veel uit wat de energieleveranciers en zonneparken doen. Alle subsidies haalt overheid bij particulieren op. De hoge winsten op onze 5 ct terugleververgoeding delen de leveranciers ook niet met de particuliere zonnepanelenbezitters.
  Mijn mening is dat leveren voor 5 ct, 30% eigen directgebruik, vaste heffing 100 euro per jaar, dan is de terugverdientijd heel hoog, niet rendabel, met de warmtepomp kun je dan ook beter meteen stoppen, veel te duur allemaal, wat heb ik een spijt naar een overheid te luisteren.
  En de belasting op energie maar omhoog, gecreëerd energiearremoede.

 30. Fam van der Laan zegt:

  Helemaal mee eens. Het feit dat de energiemaatschappijen niet goed geanticipeerd hebben op deze snelle verandering en groei is eigenlijk het zelfde als niet opletten wat je aandelen doen op de beurs. Als je dan te laat bent met reageren sla je de plank ook volledig mis en zou het ook niet eerlijk zijn om dan je verliezen te verhalen op andere beleggers. Er zijn genoeg aanwijzingen geweest dat dit zou gebeuren met het vergroenen van de energietransitie. Daarbij komt ook nog eens dat ze zelf het dichtst bij het vuur hebben gezeten om aanpassingen tedoen en samen te werken met de netbeheerder. Je kunt niet eeuwig grote winsten halen zonder die weer goed te investeren in het verduurzamen van het systeem. Dat hebben wij, de huishoudens dus wel gedaan. Die hebben goed geïnvesteerd en het zeker niet gratis gekregen. Plaats buurt accu’s en sla daar het stroom op voor iedereen zodat het netwerk niet meer overbelast wordt, op deze manier kan er geschoven worden met stroom in verschillende gebieden.

 31. Laat ze bij een teveel aanbod van zonne-energie eerst maar die zonneparken uitschakelen die veel stroom leveren ipv de goed willende burger te korten op de terugleververgoeding en laten betalen voor het aantal zonnepanelen. Maar deze zonneparken zijn van bedrijven maar ook van de energie maatschappijen. Deze zullen echt deze zonneparken uitschakelen. Dus de energie maatschappijen zijn net zo als banken en verzekeraars bezig hun eigen zakken aan het vullen.

 32. Marita Käfer zegt:

  Marita
  Mee eens.
  En:
  De energiemaatschappijen hebben de zonnepaneelstroom zo goed als GRATIS gekregen.(5cent per kwh) Ze verkopen hem voor een veel hoger bedrag.
  Ik snap er niets van dat er betaald zou moeten worden als je teruglevert.
  Of denk ik verkeerd.

 33. Jetten wil van de salderings regeling af omdat het een paar miljard kost waar iedereen aan moet mee betalen ook de mensen die geen zonnepanelen hebben .Maar betalen we niet allemaal ook mee aan de b.v.zorgtoeslag of huurtoeslag laat Jetten hier ook even het prijs kaartje aanhangen.

 34. Energiebedrijven zijn al jaren in gebreke door niet in te spelen op de nieuwe energie en geen net verzwaring te gaan doen. Nu zijn ze te laat en jammeren ze tegen de minister met oneigenlijke argumenten. Alles voor de grote snellen winsten. Minister moet ze verplichten en de terugleverboete wettelijk verbieden.

 35. Ik vind ook wat!! De particulieren die investeren in het algemeen met goede bedoelingen om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij het opwekken van stroom. Er is een kleine groep particulieren die de mogelijkheid hebben om overcapaciteit of veel zonnepanelen te plaatsen. Omdat ze de ruimte en financiële mogelijkheid hebben, deze groep is klein en verdienen hier ook wat mee op deze manier wat logisch is.

  Voor de grote jongens is dit een ramp omdat ze de kruimeltjes ook moeten hebben om te kunnen overleven, want ooh jee de consument moet betalen en wij niet naar hun!

  Er zijn te veel energiemaatschappijen met een commercieel belang en met een eigen verdienmodel.
  Iedere maatschappij wil verdienen maar zo weinig mogelijk investeren in een oplossing.

  Is best wel een beetje gek als je weet dat er maar een aantal netbeheerders zijn die daadwerkelijk de energie kunnen opwekken en kunnen leveren.

  Misschien een gekke vraag, als er een piekmoment is waarom gaan die zonneparken dan niet uit? Dat is namelijk een verdienmodel van investeerders met belastingvoordeel (zakelijk) hierdoor moet de consument boeten als ze een paar kruimeltjes kunnen verdienen zonder belastingvoordeel.

  Dit probleem is geen verrassing geweest de politiek heeft verkeerde informateurs aangesteld en kortetermijnvisie voorgelicht.
  Het was al lang bekend dat dit via deze constructie op langetermijn problemen zou gaan opleveren.
  Het is dan ook zo jammer, dat er niet naar een duurzame langetermijnvisie is geluisterd, van mensen die daar echt verstand van hebben.

  Ik vind het begrijpelijk als je als bedrijf wat geld wil verdienen.
  Maar waarom zo over de top met die bonussen.

  Ieder mens is gelijk je piest en poept.

  Mocht het zo zijn dat je één van deze twee niet meer kan of allebei niet, dan zul je sterven.

  Wat je hier voor nodig hebt om te kunnen leven is toch wel water en eten.

  Als je een paar centjes verdiend kun je al wat meer en maakt het leven wat aangenamer qua mogelijkheden. Er bestaat helaas geen gratis en alles heeft een prijs.

  Waar ik moeite mee heb is dat mensen met (extreem) veel geld de realiteit kwijt zijn geraakt en zich niet beseffen dat ze even kwetsbaar zijn dan anderen.

  Met geld is niet alles te koop!
  Het is een handelsmiddel en zeker niet eet of drinkbaar.

  Leven en laten leven, wees gelukkig met elkaar en voor elkaar

 36. Wat ben ik blij dat ik de zonnepanelen gehuurd heb, dat heb gedaan omdat ik de overheid en energieboeren niet vertrouw,helaas is dit scenario waarheid geworden,op het moment dat ik moet betalen voor teruglevering, gaan de panelen eraf!, ik niks,zij ook niks!

 37. Als de netbeheerders nu een de spanning op het gehele net omlaag brengen naar bv 215V per fase en daarop regelen met de “eigen” centrale zullen de burgers met hun omvormertjee veel meer bandbreedte/ ruimte hebben op het net en is er van congestie ineens veel minder sprake… gewoon beetje electriciteitleer toepassen in plaats van handels”kennis”. Ze starten de dagen al met ruim 235V zodat de omvormertjes eerder uit gaan en zij kunnen roeptoeteren over netcongestie en daar een prijs voor kunnen rekenen! We worden gewoon gefopt!!!

 38. Energie bedrijven terug naar de Nederlandse staat en die criminelen de straat op schoppen want die zijn niet te vertrouwen en zijn alleen op het geld uit desnoots ze vast zetten voor lange tijd.

 39. Indien de overheid samen met de energie Maatschappijen hun huiswerk beter hadden gedaan was het probleem van de rest voorraad opgewekte energie netjes opgelost en was de burger die opgezadeld wordt met hoge belastingen en lever/teruglever kosten ontzien. Er is naar mijn mening in de begin fase maar 1 iemand schuld aan dit probleem en dat is een niet goed functionerende klimaat minister

 40. Alleen direct gebruik van zelf opgewekte stroom is voorlopig milieu technisch en economisch verantwoord ,verder leidt het stuwmeer aan zonnepanelen tot gigantische kosten.
  Netbeheer wordt onbetaalbaar en verdere kosten komen direct of indirect voor rekening belastingbetaler

 41. Elke gelegenheid die zich voordoet misbruiken de meeste energiebedrijven om zich nog verder te verrijken. En het geld dat ze verdienen verdwijnt extra in de zakken van de managers die weer naar gelegenheid zoeken om zich nog meer te verrijken. Zij horen de verkregen gelden te gebruiken voor opslag. Zie Duitsland en België waar al veel energie wordt opgeslagen. Ik ben het helemaal eens met die burgemeester.

 42. Bert Holtrust zegt:

  Eindelijk een burgemeester die hardop zegd wat de gewone man denkt. Voor de energie die terug geleverd wordt hebben ze niet betaald of de panelen op mijn dak gelegd. Ze moeten zich kapot schamen en maar harken. De wereld op zijn kop.

 43. Er zijn geen kosten voor energieleveranciers
  We hebben de woekerpolis gehad daar was ook sprake van kosten die er niet waren dit is precies het zelfde er zijn geen kosten het zijn winst verlies bedragen hoe lang moet het nu weer gaan duren en hoeveel geld gaat het klanten van de energieleveranciers kosten en hoeveel krijgen ze terug en hoeveel proceskosten gaat dit weer opleveren

  Wat speelt er hier onder 4 huishoudens met allemaal dezelfde kosten en verbruiken enkel ter illustratie!!

  betekent wat je betalen moet( per seizoen en in eenheden terverheldering )staat tussen de twee pijlen de ster dus [] symboolvoor het huishouden zonnepanelen stroom

  Voor zonnepanelen. Met zonnepanelen
  []. []. []. []. [Z] []. []. [].
  . . . lent . . Lente. ,*
  . . . winter . . . winter. ,*
  . . . herfst . . . . herfst ,*
  . . . zome . . . zomer ,*
  Bij voor zonnepanelen Tellen we de kolommen op Met zonnepanelen Hier tellen we de rijen op. Behalve ,* daar kolom optellen
  =/[4]isper[] =/[3] is per [] de betaal ik als zijnde afschrijving ,* eenheden betekenen niet verkochte stroom

  Wat zegt dit voor de zonnepanelen moest ieder huishouden eenheden betalen
  Met de zonnepanelen ook . Eenheden dus geen extra kosten t.b.v. de zonnepanelen bezitters In de zomer produceert het huishouden alle stroom voor alle 4 huishoudens de bestelde waardige stroom van 3 huishoudens wordt voor mij gereserveerd en ik maak er in de herfst,winter ,lente gebruik van dit kan omdat stroom besteld wordt maar “uitgekeerd” wordt als gas 5 kWh is gelijk ( ligt aan het rendement van de centrales en transport rendementen )aan 1 m3 gas en dat kan gemakkelijk bewaard worden
  Dan de echte oorzaak van die vermeende kosten (zie ook woekerpolis daar ging het ook over kosten )namelijk winst verlies de ,* eenheden stroom worden niet besteld en doorverkocht stel van de ,* is ,* eenheden winst voor zowel de Centrale als de energieleverancier en,* eenheden zijn product prijzen
  Wat doen ze dan die ,* eenheden winst verlies wordt dan alsterugleverkosten opgegeven !!!

  Dan de negatieve stroom prijzen

  Doordat de centrales onvoldoende om laag geregeld worden met correcte regeling van de centrales zijn er geen negatieve prijzen

  Friet frituur slimme meter energieleverancier klant MAAR
  De energieleverancier <neemt ook 1 kWh van het net af en krijgt hierbij <<>> >. Wie krijgt uiteindelijk die 0.10 euro de energieleverancier of de klant !!

  Wat in het hele verhaal niet wordt begrepen dat er ook met al die zonnepanelen een
  “Grondstoffen besparing “ plaatsvind 5 kWh is ( ligt aan de rendement centrales en en stroom transport rendementen )gelijk aan 1 m3 gas
  Er wordt gesproken dat we 24.4 miljard kWh zonnepanelen stroom aanwezig is dat is gelijk aan

  24.4 miljard kWh/ 5 kWh/m3 is 4.88 miljard kubieke meter gas dat niet verstookt wordt

  4.88 miljard kubieke m kost op nieuwstroom 0.23253 btw loos (datum 22-2-24) is 1.1347 miljard euro dit elk jaar weer in 7 jaren 7.943 miljard en Jette heeft het over 2.8 miljard over 7 jaren

  Oneerlijkheid

  En Jette heeft 28 miljard euro klaar staan 27 miljard hiervan hiermee betaal je voor 18 miljard kWh aan zonnepanelen stroom 6 miljoen huishoudens hebben geen zonnepanelen
  Per huishouden is het 3000 kWh per jaar dan hebben alle huishoudens zonnepanelen

  18 gedeeld door 5 maal 0.23253 is 0.837108 miljard euro aan gas niet in gekocht zonnepanelen bestaan gemakkelijk 40 jaar is 33.48 miljard voor de Jette zonnepanelen)

  Totaal besparing gas wordt dan 4.88 ( al bestaande zonnepanelen)plus 3.6 ( Jette zonnepanelen) is 8.48 miljard m3 gas volgens

  Besparing 8.48 miljard m3 per jaar maal 0.23253 euro / m3 maal 40 jaar is 78.874176 miljard euro
  Gasverbruik Nederland in 2022 laagste in 50 jaar
  cbs.nl
  Verbruikte Nederland 31.218 miljard m3 gas in 2022 een verlaging van 0.2716 procent

  En maar klagen over kosten

 44. Het is een beetje gek dat mensen gratis stroom willen in ruil voor teruggeleverde stroom wanneer er een overschot is. Die energieopslag is een goed idee maar dat valt dan ook onder teruglever kosten vind ik. De kosten bij alleen salderen worden onevenredig bij de mensen zonder zonnepanelen neergelegd.
  De duur opgewekte stroom moet ook gewoon door de gebruiker betaald worden, dus laat ze maar teruglever kosten rekenen aan de mensen die hiervan willen profiteren over anderen hun rug.

 45. Kees Kuijper zegt:

  We worden gewoon genaaid door Den Haag en de energiemaatschappijen. Wordt je gestimuleerd om zonnepanelen te plaatsen voor schone energie de burgers doen dat hoeft de energiebedrijven of Den Haag daar niet in te investeren en dan wordt je gestraft als je zonnepanelen hebt. JE ZAL ERVOOR GAAN BETALEN!!!!

 46. Er was een illustratie kwijt geraakt in mijn bericht van vandaag
  De tekst verwerker verwerkte de tekens niet

  Wat speelt er hier onder 4 huishoudens met allemaal dezelfde kosten en verbruiken enkel ter illustratie!!

  * betekent wat je betalen moet de ster dus [] symbool van huishouden Z staat voor zonnepanelen stroom

  Voor zonnepanelen. Met zonnepanelen
  []. []. []. []. [Z] []. []. []. [Z]
  2. 2. 2. 2. lente Z 2. 2. 2 Lente 2
  3. 3. 3. 3 winter 1. 3. 3. 3 winter. 3
  2. 2. 2. 2 herfst 1. 2. 2. 2 herfst 3
  1. 1. 1. 1 zomer. Z. Z. Z. Z zomer , 1

  Bij voor zonnepanelen Tellen we de kolommen op Met zonnepanelen Hier tellen we de rijen op. Behalve BIJ Z daar kolom optellen
  8 plus 8 plus 8 plus 8 is. 32 gedeeld door 4 is 8 per [] 7 plus 10 plus 7 is 24 gedeeld door 3 is 8 per [] de 4 maal Z betaal ik als zijnde afschrijving de 8 eenheden betekenen niet verkochte stroom

  Wat zegt dit voor de zonnepanelen moest ieder huishouden 8 eenheden betalen
  Met de zonnepanelen ook 8 Eenheden In de zomer produceert het huishouden Z alle stroom voor alle 4 huishoudens de bestelde 1 waardige stroom van 3 huishoudens wordt voor mij gereserveerd en ik maak er in de herfst,winter ,lente gebruik van dit kan omdat stroom besteld wordt maar “uitgekeerd” wordt als gas 5 kWh is gelijk aan 1 m3 gas en dat kan gemakkelijk bewaard worden
  Dan de echte oorzaak van die vermeende kosten (zie ook woekerpolis daar ging het ook over winst )namelijk winst verlies de 8 (onder Z) eenheden stroom worden niet besteld en doorverkocht stel van de 8 zis 5 eenheden winst voor zowel de Centrale als de energieleverancier en 3 eenheden zijn product prijzen
  Wat doen ze dan die 5 eenheden winst verlies wordt dan alsterugleverkosten opgegeven !!!

 47. Helemaal mee eens! Dieven en rovers zijn het. En de mensen zonder panelen maar klagen over de mensen met panelen: dat zij door ons, zonnepanelenbezitters, meer moeten betalen. Ze geloven de propaganda van de energieleveranciers nog ook. Ik zeg: we moeten net als de boeren de straat op! Ben er klaar mee dat we aan alle kanten belazerd worden!

 48. ben het er mee eens
  Ik heb zonnepanelen aangeschaft via een woningbouw
  En betaal daar maandelijks een bedrag voor ,niet zo erg ,
  Ik ben heel zuinig met gas ik ben een aow er
  En om toch een beetje warm te zitten heb ik een elektrische kacheltje aangeschaft
  En met de teruglevering, het gas een beetje te compenseren
  Het is schandalig hoe ze de minima uitknijpen
  En dat ze van de regering ons moeten helpen het achterstallige kosten te betalen
  Ik zeg laten ze het beter aan pakken
  En dan niet alleen de energie maar ook de belasting enz

 49. Iedereen bekijkt dit vanuit zijn perspectief.
  Maar dat het eigenlijk heel gek is dat als je teveel stroom kwijt moet op het moment dat iedereen het kwijt moet en de energiemaatschappij er dus niets voor krijgen of zelfs moeten betalen om het kwijt te kunnen lijkt heel normaal gevonden te worden.
  Je verwacht dan dus dat je de dure stroom die ze dan moeten inkopen dan kosteloos zonder extra opslag je dan cadeau gaan doen want dat is salderen toch?
  Ergens loopt het dan spaak lijkt mij.
  Wil je dit niet dan koop je een thuisaccu en verbruik je zoveel mogelijk eigen stroom op de pieken overdag.
  Maar zoals ik al zei, iedereen bekijkt het vanuit zijn perspectief en lijken snel geïrriteerd te zijn omdat het allemaal toch niet zo mooi lijkt te zijn als het voorgespiegeld werd.

 50. Mijn god wat een reacties en allemaal zeer negatief.
  Wij hebben eind 2019 10 panelen aangeschaft voor 3600,- en nu ongeveer 2700,- terug verdiend. Dat is mooi denk toch. Ik heb helaas maar toch mooi een Wia uitkering en ga in 2025 met pensioen.
  Inmiddels zijn wij gasloos dat was onze doelstelling en dat zorgt ervoor dat de kosten qua energie gedrukt worden, zeg maar 0,- op de rekening.
  Wat betreft de terugleveren kosten, daar heb ik minder moeite mee. Het is mijn bedoeling om de opgewekte energie te gebruiken en niet terug te leveren daar gaat het namelijk mis!
  Je moet niet willen verdienen aan de zonnepanelen maar zelf supported worden is nobel streven. Daar komt bij mocht je wel overschot hebben dan hoef je deze niet zelf op te slaan op een dure huishoud batterij. Ik zie dus deze terugleververgoeding meer als een opslag voor de eventuele stroom die ik in de zomer niet gebruik en in de winter mag opvragen als dat wat moet kosten nou dat heb ik daar geen moeite mee. Tenslotte….voor niets gaat de zon op!

 51. Hoezo teveel stroom? Maak daar waterstof van in plaats van weg gooien. In de winter kan waterstof voor verwarming gebruikt worden of voor vrachtverkeer. Schoner dan accu’s.

 52. Ik lever tegen woordig te veel maar zal hun geen winst gunnen ik laat tegen woordig gewoon thuis alles aan staan vloer verwarming in zomer blijft aan deuren staan open zo gaat het te veel stoom toch op en lever ik niks terug ze hebben jaren geprofiteerd en inversteer je en moet je nog betalen dan maar zo de buurt laat gratis hun auto bij me op liever gratis weg geven dan betalen ze vragen bedrijven te investeren in zonepaneel maar naaien je aan andre kant dan maar zo

 53. Interessant dat vrijwel niemand weet hoe het echt werkt maar wel mopperen, boos zijn en ga zo maar door.
  We produceren heel veel aardbeien in de zomer (zo veel dat we het niet op kunnen) en verwachten dezelfde aardbeien in de winter voor niks retour, terwijl die aardbeien dan heel duur zijn.

  Die salderingsregeling was leuk om zonne energie op gang te brengen maar nu het een groot succes is wordt de vraag gesteld wie de rekening betaalt. En met salderen zijn dat de mensen zonder panelen.
  En oh ja, de netbeheerders mogen van de wet niet investeren in opslag en het zijn ook nogeens (lagere) overheidsbedrijven

 54. Door energie weg te gooien, wordt schaarste gecreëerd. Dan kunnen ze in de winter, als de vraag toeneemt, weer zeggen dat mensen hun thermostaat (nog) een graadje lager moeten zetten, omdat ze de vraag anders niet aankunnen, en hogere prijzen vragen tijdens piekmomenten. Of de overheid gaat de belasting weer verhogen, of burgers dwingen tot nog duurzamere maatregelen, omdat ze zogenaamd teveel energie verbruiken.
  Volgens mij is hier gewoon sprake van bewust beleid en spelen overheid en energieleveranciers onder 1 hoedje om de burgers geld uit de zak te kloppen, zoals het ook op andere gebieden steeds meer de bedrijven zijn die ons regeren. Of, zoals de Andere Krant het zegt: onze volksvertegenwoordigers zijn bedrijvenvertegenwoordigers geworden, en het belang van de burgers telt niet meer mee. En waar gaat al dat geld naartoe? Naar de NAVO, de EU, de WGO, het WEF en het leger van de EU, geld opslurpende internationale apparaten die ondemocratisch zijn en ons belastinggeld verkwisten aan onhaalbare klimaatdoelen en aan Oekraïne (mocht je je afvragen waar al die verdwenen miljarden van Kaag zijn gebleven). Wij zien er in elk geval geen cent van terug. Nexit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant