1060
Almere

‘Nazorg’ helpt vrouwen met een migratieachtergrond aan het werk

Vrouwen met een niet-Westerse migratieachtergrond hebben baat bij nazorg, juist als ze van hun uitkering af zijn. Dat concludeert de gemeente Almere na een pilot met deze doelgroep. Sinds 2022 loopt er vanuit haar en uitzendbureau Randstad een project om deze vrouwen te ondersteunen bij hun participatie in Nederland. De organisaties zijn tevreden over de resultaten.

“In Marokko volgde ik een kappersopleiding. Die kon ik niet afmaken toen ik naar Nederland kwam”, vertelt Kaoutar uit Almere aan de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Toen bleek werk vinden voor haar lastig, vooral door de taal.

Taalbarrière

Nadia Reingoud van de gemeente Almere ziet dit probleem vaker voorkomen bij deze doelgroep. “Veel deelnemers hadden last van de taalbarrière, waardoor ze dachten dat ze ‘dom’ waren. Inmiddels weten ze wel beter.”

Marianne Akker van Randstad noemt het een voordeel dat Randstad contact houdt met deelnemers nadat ze ‘uit de uitkering komen’, ook als ze niet via Randstad werken. Bij gemeenten stopt de nazorg volgens haar vaak sneller. “Nu is gebleken dat langere nazorg bij deze doelgroep van groot belang is.”

In de klas

In een klas van ongeveer vijftien personen volgen de vrouwen een programma waar ze trainingen krijgen, groepsgesprekken voeren en bedrijven bezoeken. Ook worden er één op één gesprekken gevoerd waarin persoonlijke doelen, de thuissituatie en mogelijke drempels en behoeftes worden besproken.

“Vooraf vond ik het spannend, maar al snel was ik er blij mee”, zegt Kaoutar. “Vooral omdat we stap voor stap veel leerden en iedereen de hulp kreeg die zij nodig had.”

Goede resultaten

De gemeente en het uitzendbureau zijn blij met de resultaten van het project. “Drie vrouwen zijn zelfstandig ondernemer geworden, elf zijn betaald werk gaan doen en zes zitten nog in een bemiddelingstraject. Acht doen vrijwilligerswerk, vijf volgen een opleiding en elf een stage of zitten op een werkervaringsplek.”

Kaoutar is inmiddels verkoopmedewerker bij kledingwinkel Norah. “In de winkel doe ik nu alle taken die nodig zijn, ook telefonisch. Door dit werk ga ik hard vooruit met mijn taal en met mijn hele ontwikkeling kan ik vooruit.”

Verwerking

Vijftien deelnemers zijn uitgevallen door ziekte of een multi-problematiek. “Maar zelfs uitval kan een nuttige stap zijn”, zegt Nadia Reingoud van de gemeente. “Bijvoorbeeld als blijkt dat eerst verwerking moet plaatsvinden van ernstige gebeurtenissen.”

De gemeente gaat kijken hoe ze dit kan inpassen in hun reguliere dienstverlening.

Foto: SHVETS production/Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant