6213
Almere Stad

Almere wil ‘één van groenste stadscentra van Nederland’

Almere wil één van de groenste stadscentra van Nederland, met veel extra ruimte voor bomen en planten. Om dat mogelijk te maken moeten er ook nieuwe stadsparken worden aangelegd. Dat staat in de ‘Ontwikkelvisie Natuurkrachtig Hart van de Stad 2040‘, een plan dat nu ter goedkeuring bij de gemeenteraad ligt.

Volgens Almere moeten ideeën uit dit rapport bijdragen aan een “economisch sterk en aantrekkelijk centrum.” Maar het zou ook bijdragen aan het ‘natuurlijk verstedelijken’ om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering en het verbeteren van de biodiversiteit en de leefomgeving.

Daarnaast is er vanwege de aanleg van planten en bomen meer ruimte voor diersoorten en wordt de luchtkwaliteit van het gebied beter. De gemeente zegt dat inbreng van bewoners wordt meegenomen. Almeerders mogen suggesties doen over de toekomst van hun omgeving.

Extra woonplekken

In algemene zin wil de gemeente de binnenstad niet meer alleen gebruiken voor winkels. Er moeten ook huizen gebouwd worden en er moeten meer ontmoetingsplekken komen.

Ook is het plan om kunst en cultuur meer plek in de openbare ruimte en gebouwen te geven. Onder meer door de busbanen anders in te richten moet daar ruimte voor worden gemaakt.

Stadsweteringpark

Een belangrijk punt is volgens Almere de wens om het Stadsweteringpark aan te leggen. Dit park moet worden aangelegd langs de huidige twee stadsweteringen. Die lopen vanaf het Weerwater naar de Stedenwijk en de Randstad. Ze worden in het plan met elkaar verbonden via de Staatsliedenwijk.

In totaal is hij zo’n 4,5 kilometer lang. De oevers en het gebied rondom het water zullen dan in de visie van de gemeente worden ontwikkeld tot een groene plek waar inwoners en bezoekers kunnen wandelen en genieten van de natuur.

Bospark A6 

In de plannen is ook de aanleg van het Bospark opgenomen, op en rondom de A6. Het idee is om groene verbindingen over de snelweg te maken, die beide kanten van de A6 met elkaar verbinden.

  1. Weer zo’n prachtig maar onrealistisch plan van gemeente Almere. Waar komt dat geld vandaan? En vooral het geld om al dat groen jaarlijks te onderhouden? Hoe zit het dan met het arboretum van de Floriade? Was ook zo’n prachtig plan, waar de inwoners tientallen jaren zooo van zouden genieten. De begroting toont grote tekorten, dus komen er flinke bezuinigingen aan en worden de belastingen verhoogd.. Kijk naar jeugdzorg, waar grote nood is. En juist daar moet flink bezuinigd worden. CU stapte niet voor niets uit de coalitie. En vanaf 2026 zullen gemeenten miljoenen minder krijgen van het rijk vanwege een andere ‘ rekenmethode ‘ of zoiets (lees bezuinigingen). En dan komt de gemeente doodleuk met nieuwe geldverslindende plannen voor parken, kunst en cultuur. Ik word hier zo moe van 🥱

  2. Zo lang er rechts/egoïstische elementen aan het bewind zijn die niet geïnteresseerd zijn in het belang van de bewoners, blijft die burger ondergeschikt aan politiek egoïsme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant