1.1K3
Almere

Almeerse Sanne hoopt via missverkiezing seksuele intimidatie bespreekbaar te maken

De Almeerse Sanne Schulz (20) staat op 7 juni in de finale van Miss Aura Nederland. Dat is een missverkiezing die niet alleen gaat om uiterlijk, maar ook om ‘gedrag en intelligentie.’ Sanne wil zich door middel van het bereik dat ze opbouwt, inzetten tegen straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ondanks dit inhoudelijke aspect, merkt Sanne dat de verkiezing door veel mensen nog altijd als ‘vleeskeuring’ gezien wordt.

“Deze verkiezing draait om het vinden van je eigen kracht, maar dat kan niet als je niet veilig over straat durft”, legt Sanne uit. “Ik heb zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, en ik ben niet de enige.”

Verhalen verzamelen

Sanne wil met haar social media berichten mensen aan het denken zetten. “Dat doe ik door verhalen van slachtoffers te verzamelen. Ik wil het bespreekbaar maken. Zulke ervaringen mogen geen taboe meer zijn”, zegt ze. “Op feestjes is het zo genormaliseerd dat je wordt aangerand, terwijl zoiets echt niet kan.”

De winnares van Miss Aura mag Nederland aan het einde van de zomer vertegenwoordigen in Turkije. Hoewel ze iedereen de winst gunt, gelooft het meest in haar eigen ‘focus’: “Het is een wereldwijd probleem, dit speelt in ieder land.”

Om naar Turkije te mogen, moet de Almeerse aan een aantal punten voldoen. “Het is belangrijk dat je aardig en meelevend bent. Je moet ook niet negatief over anderen spreken. Bovendien moet je een doel voor ogen hebben en je daar ook zichtbaar voor inzetten.”

Op hakken

Het uiterlijk is voor de jury niet geheel onbelangrijk. “Daarom loop ik elke dag op hakken door mijn kamertje heen en weer”, lacht Sanne, “Ik ben namelijk helemaal niet goed op hakken, dus ik kan maar beter vroeg beginnen met oefenen.”

Zij en de andere deelnemers volgen een wekelijkse training waarbij ze etiquette leren, fotoshoots houden en sponsoren leren kennen. Daarnaast volgt ze nog een voltijd studie farmaceutische wetenschappen. “Het is echt heel zwaar. En toch word ik soms nog als dom blondje gezien.”

“Mensen begrijpen mijn deelname niet. Ze vinden het tijdverspilling en een vleeskeuring, maar dit is mijn passie. Alle deelnemers staan ergens voor”, zegt Sanne. Toch krijgen ze nare opmerkingen via sociale media. Dat vindt Sanne oneerlijk: “Je moet dus negativiteit kunnen hebben in deze wereld, anders kun je je passie niet eens volgen.”

  1. Bob friedlander zegt:

    Goed opgeschreven dit duidelijk en sanne altijd achter je ideeën staan en meningen van anderen over jouw deelname positieve in laten werken en negatieve gewoon van je schijf wegpoetsen

  2. Ik ben heel trots op je Sanne! Laat de wereld zien dat je een zeer intelligente vrouw bent en bljf staan voor jouw doel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant