1960
Almere HavenAlmere Stad

Aantal doneerrekken statiegeldflessen wordt niet uitgebreid

De gemeente Almere heeft afgelopen zomer in het centrum van Stad en Haven doneerrekken geplaatst voor statiegeldflesjes- en blikjes. De gemeente heeft het afgelopen half jaar onderzocht of de rekken bijdragen aan het verminderen van zwerfafval en de bewustwording rond statiegeldflesjes- en blikjes. Uit het onderzoek blijkt dat de meningen over de doneerrekken verdeeld zijn.

De gemeente heeft besloten om op basis van deze resultaten het aantal doneerrekken niet uit te breiden. Als er sprake is van slijtage of schade zullen de rekken verwijderd worden en niet vervangen.

De rekken zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat plastic flesjes en blikjes niet langer in de afvalbak belanden, maar kunnen worden meegenomen door voorbijgangers die ze willen inleveren voor statiegeld.

Meningen verdeeld

Uit het onderzoek is dus gekomen dat de meningen over de doneerrekken verdeeld zijn. Ongeveer de helft van de mensen is het eens met de stelling dat de rekken de bewustwording rond statiegeld vergroten, terwijl de andere helft het hier niet mee eens is. Dit geldt ook voor de stelling dat de doneerrekken voor minder flesjes op straat zorgen.

Menswaardige optie

Een deel van de ondervraagden vindt dat er meer donneerrekken moeten komen op andere locaties. Anderen zijn van mening dat armoede beter op een andere manier bestreden kan worden. De meerderheid van de ondervraagden, 90 procent, is het eens met de stelling dat de doneerrekken een menswaardigere optie zijn voor mensen die statiegeldflesjes en -blikjes verzamelen.

De ervaringen over het gebruik van de rekken lopen uiteen. Sommige mensen hebben gezien dat de rekken daadwerkelijk gebruikt worden, terwijl anderen nog nooit statiegeldflesjes in de rekken hebben gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant