4532
Almere

Noodkreet van Almeerse moeder na huiselijk geweld: ‘Wat kan Almere voor mij doen?’

“Alstublieft, kunt u iets doen voor ons?” schrijft een Almeerse moeder in een brief aan de gemeenteraad. Ze vreest voor haar veiligheid en die van haar kinderen. “Ik ben slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Wij willen zo graag leven in plaats van overleven.”

“Ik heb meermaals met een doodsbange zoon te maken gehad, omdat mijn ex ons in de auto achtervolgde. Mijn zoon belde schreeuwend 112.”

Kindermishandeling

De politie registreert jaarlijks ongeveer 84.000 incidenten van huiselijk geweld. In werkelijkheid ligt het aantal gevallen van huiselijk geweld veel hoger. Het onderwerp staat op de agenda van de gemeente Almere.

“Mijn zoon heeft helaas te maken gehad met het nare en uiterst dwingende gedrag van mijn ex-partner. Hij heeft daardoor jarenlang met kindermishandeling te maken gehad”, schrijft de moeder. “Ik verwijt het mijzelf tot op de dag van vandaag dat ik mijn zoon hier niet tegen heb kunnen beschermen.”

Einde aan de rust

Sinds ze met haar gezin in Almere woont, is de situatie volgens de moeder ‘min of meer’ rustig geworden. Daar dreigt een einde aan te komen, vreest ze nu. Een jeugdzorginstelling moet volgens haar een zogenaamde ondertoezichtstelling (OTS) uitvoeren bij de dochter die ze samen met haar ex-partner heeft. “Deze jeugdzorginstelling heeft werkelijk niks gedaan aan onze veiligheid”, aldus de moeder.

OTS is een kinderbeschermingsmaatregel. Als de kinderrechter een OTS uitspreekt, is dat uit bezorgdheid om een minderjarig kind.

Ontsnapping

“Hoe vaak moet ik nog verhuizen om enigszins rust en privacy te ervaren?”, vraagt de Almeerse moeder zich af. In andere steden wist haar ex telkens haar adres te achterhalen. Uiteindelijk is ze naar Almere verhuisd om aan hem te ‘ontsnappen’. “Zo voelt dat af en toe letterlijk.”  

Nu de instelling de moeder vanwege de opgelegde omgang wil opleggen om haar dochter naar een kantoor in Almere te brengen, vreest ze ‘ernstig’ voor haar veiligheid en die van haar kinderen. “Juist omdat er al veel incidenten zijn geweest.”

“De jeugdzorginstelling heeft werkelijk niks gedaan aan onze veiligheid”

– Almeerse moeder
Achtervolging

“Door mijn ex-partner zijn dergelijke momenten eerder aangegrepen om contact met mij te krijgen, bedreigingen te uiten, me te achtervolgen en mijn verblijfplaats te achterhalen”, schrijft ze. “Dit is hem ook gelukt.”

Door de opgelegde omgang is het volgens de moeder ‘relatief eenvoudig’ om verifieerbare informatie over haar te krijgen. “Simpelweg door dit aan mijn dochter te vragen of mij te achtervolgen wanneer ik naar het kantoor zou gaan. ”

Noodkreet

De moeder wil weten wat de gemeente wil en kan doen voor mensen zoals zij. “Mijn zoon is hevig getraumatiseerd, maar door deze slecht uitgevoerde omgangsregelingen worden wij richting de pleger van het huiselijk geweld gedwongen”, stelt ze.

De gemeenteraad heeft nog geen reactie gegeven op de brief van de berzorgde moeder.

  1. Ik zou ook graag willen weten wat de gemeenteraad adviseert. Wij zijn om exact dezelfde reden verhuist. Stalking via je kind bij aantoonbare onveiligheid en dan toch gedwongen contact opleggen. Dwangcontact is gewelddadige relaties is institutioneel geweld tegen vrouwen en kinderen. Ex-partner geweld en kindermishandeling gaan hand in hand.

  2. Ik ben ook benieuwd wat zij adviseren. Ik ben ook moeder en slachtoffer van ex-partnergeweld met gedwongen omgang.
    Iemand die zijn ex stalkt en mishandeld kan geen veilige ouder zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant