3880
Almere

Rechtbank toont camerabeelden van ontvoering 15-jarige jongen

In de rechtbank van Amsterdam is dinsdag een vijfdaags strafproces begonnen tegen zeven verdachten, onder wie twee Almeerders. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van een 15-jarige jongen uit Amsterdam in januari vorig jaar. Het slachtoffer liet in een verklaring weten dat de dag zijn leven en dat van zijn familie volledig op zijn kop zette.

De rechtbank toonde op de eerste zittingsdag beelden van deze ontvoering. Op de beelden is te zien hoe het slachtoffer door twee mannen in de Amsterdamse wijk De Pijp een bestelbus werd ingetrokken. De bus werd zo’n drie kwartier later klemgereden op de A27 richting Utrecht, vlak bij Groenekan. De politie loste daarbij waarschuwingsschoten.

Er werden daarbij drie verdachten aangehouden. De Almeerder Eedward N. (31) en Amsterdammers Diëgo S. (35) en Faysal A. (42) zouden het slachtoffer de bus hebben ingetrokken en hem hebben geboeid en geblinddoekt met een zwartgemaakte skibril. A. zou de leiding tijdens de operatie hebben gehad.

Leven nier meer hetzelfde

De jongen woonde de strafzaak zelf niet bij, uit angst voor de confrontatie met de groep verdachten en voor eventuele wraakacties. Zijn moeder was dinsdag wel in de rechtbank aanwezig en las een verklaring van haar zoon voor.

Zij vertelde dat zijn leven niet meer hetzelfde is als voor de brute ontvoering. Dat hij werd ontvoerd, vindt hij ‘nog steeds niet te bevatten’. Ook raakt het hem dat sommige verdachten zelf kinderen hebben. “Ik begrijp daarom niet dat ze mij, als kind, hebben ontvoerd zonder na te denken over de gevolgen voor mij.”

Nadat de jongen de bestelbus werd ingetrokken, maakte ‘blinde paniek en verdriet’ zich van hem meester, aldus het slachtoffer. “Vanaf het moment van de ontvoering zijn we door een hel gegaan”, aldus het slachtoffer. “Ik voel me nog steeds onveilig op straat.”

Vriendendienst

De drie verdachten beriepen zich tijdens de eerste zittingsdag op hun zwijgrecht. N. verklaarde eerder tegenover de reclassering dat de ontvoering om een vriendendienst ging. Daar wilde hij in de rechtbank niets meer over zeggen. S. herhaalde in de rechtbank dat het een ‘domme fout’ was geweest.

In maart vorig jaar werden nog vier verdachten aangehouden. Dat gebeurde enkele dagen nadat de zaak in Opsporing Verzocht werd besproken. Onder de vier nieuwe verdachten waren de Almeerder Kuku V. (37) en een vrouwelijke verdachte uit Amsterdam.

Deze Asmae el H. (36) was ook op de getoonde camerabeelden te zien. De vrouw bekende het slachtoffer in de ochtend van de ontvoering te hebben gevraagd haar te helpen een ladder naar de bus te sjouwen.

Dat deed ze naar eigen zeggen op verzoek van A., met wie ze goed bevriend was. Hij zou hebben toegekeken vanuit een portiek aan de overkant van de straat.

Vooropgezet plan

Ze vroeg het slachtoffer de achterdeur van de bus open te maken, waarop volgens haar het geweld losbarstte en twee mannen de bus uit kwamen en de jongen overmeesterden.

Na de ontvoering reden El H. en A. naar een vakantiehuisje in Langbroek. Volgens justitie waren ook de ontvoerders onderweg naar deze woning. A. zou eerder al raamfolie hebben aangebracht in het vakantiehuisje.

Het proces gaat donderdag verder. Dan worden ook de strafeisen tegen de zeven verdachten bekendgemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant