4020
Almere

Gemeente Almere heeft plannen voor gezichtsscanner, FvD dient motie in

De gemeente Almere wil een gezichtsscanner instellen voor het verbeteren van wachtrijmanagement. Forum voor Democratie heeft een motie ingediend tegen het project. Allereerst vinden ze het niet noodzakelijk en prijzig. Daarnaast is een gezichtsscanner volgens FvD een inbreuk op de privacy van Almeerders. 

De gemeente Almere wil een gezichtsscanner in het stadhuis om wachtrijen te managen voor de afdeling burgerzaken. Jaarlijks worden er veel afspraken gemaakt door inwoners en ondernemers. Met een gezichtsscanner zouden inwoners en ondernemers volgens de gemeente sneller een afspraak kunnen maken, hoeven ze minder lang te wachten in de wachtruimte en komen er extra afspraakmogelijkheden. Ook zouden met een gezichtsscanner identiteitsbewijzen sneller gecontroleerd kunnen worden. Volgens de gemeente is dit project noodzakelijk om meer aandacht te kunnen geven aan (kwetsbare) inwoners. 

33,6 miljoen euro voor ICT-voorzieningen

Onlangs werd bekendgemaakt dat de gemeente Almere 18 miljoen euro extra wil uittrekken voor ICT-voorzieningen van de gemeente. Vorig jaar was al 15,6 miljoen begroot, maar dat bedrag was niet genoeg. In totaal gaat het om een investering van 33,6 miljoen euro. De gezichtsscanner is één van de projecten die de gemeente wil inzetten om de digitalisering te vernieuwen. 

Jelena Postuma van Forum voor Democratie heeft de motie ingediend. “De gemeente wil gezichtscanners om makkelijk en snel te zien wie wie is. Wij hebben onze twijfels of zo’n scanner een goede ontwikkeling is.” FvD vindt een gezichtsscanner in het gemeentehuis geen noodzakelijke investering. “Het is erg prijzig. Er is onderhoud nodig, mensen die dat moeten monitoren. Ik denk dat het financiële plaatje groter gaat worden, dan dat het nu is.”

Privacy

De gemeente benadrukt dat de scanner gezichtsvergelijking is, géén gezichtsherkenning. Postuma vindt dat er toch wat haken en ogen aan zitten: “Waar wordt die data bewaard? En hoe zit het met hackers? Mensen worden zich steeds bewuster van hun privacy. Ze zitten er niet op te wachten dat de overheid al die data heeft.” Volgens Postuma is het project voor de gezichtscanner van de gemeente Almere nu nog onschuldig. “Ik denk dat het de deur opent naar normalisatie voor gezichtsherkenning. Dat willen wij voorkomen.”

De motie wordt tijdens de Politieke Markt van komende donderdag officieel ingediend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant