Almere

Almere verandert in boten-kerkhof: ‘Veel komt uit oude Jachthaven Haddock’

Hoe komt het toch dat er in de Almeerse sloten zoveel bootwrakken liggen? Ondanks wegsleepacties van de gemeente lijkt het dweilen met de kraan open. De jachthavens liggen vol en een alternatieve ligplaats is niet makkelijk te krijgen. Almeerse booteigenaren ergeren zich aan de half gezonken bootwrakken in de sloten en vaarten van de stad, zo bleek uit reacties op een eerder artikel van 1Almere.

Vandalisme

1Almere besloot om een middag op zoek te gaan naar de bootwrakken. Die zoektocht duurde niet lang, want het wemelt in de stad van de bootwrakken. De boten verkeren in een verwaarloosde staat. De verf is afgebladderd en sommige wrakken hebben houtrot. Van binnen waren er enkele tekenen van vandalisme zoals opengereten stoelen en losgehaalde planken op de bodem. Herman Ridderbos uit Almere-Haven weet hier alles van. Herman is booteigenaar en had een ligplaats bij Haddock. De jachthaven moest een aantal jaar terug sluiten vanwege de Floriade. Het alternatief is niet aantrekkelijk, zegt hij. Als hij zijn boot in Almere laat liggen, moet hij die in de sloten of vaarten aanleggen. Het probleem is volgens Herman dat er geen toezicht is en vreest hij voor vandalisme. Nu moet zijn boot ‘noodgedwongen’ in Huizen liggen “Nu duurt het anderhalf uur tot ik op het water ben”, verzucht hij.

‘Ik woon zelf dicht bij de gracht in de Grienden’, zegt Herman. ‘Sinds de sluiting van Haddock heb ik een toename gezien in bootjes aan de wal’. 


Sanne Bouman van de voormalige jachthaven Haddock herkent dit probleem. Zij vreest dat veel boten van de voormalige klanten in de sloot terecht zijn gekomen sinds de sluiting van de jachthaven. “Er is gewoon een schreeuwend tekort aan ligplekken.”


Haddock voert voor particuliere klanten wel bootwrakken af. ‘Wij slepen bootwrakken voor particuliere klanten weg en voeren deze op de werf af’, zegt Sanne. In tegenstelling tot de gemeente doet Haddock dit over het water. De gemeente haalt de bootwrakken namelijk vanaf de kant op. ‘Dit kan haast alleen maar in de zomer omdat de rest van het jaar de kade te zacht is voor zwaar materieel’, vervolgt Sanne.

Nieuwe jachthaven

De gemeente heeft haar ogen al langer gericht op een nieuwe jachthaven. Zij zien dat hier behoefte aan is. Deze zou aan de Von Draisweg in de Noorderplassen komen te liggen. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er binnenkort duidelijkheid komt. “In het eerste kwartaal van dit jaar beslist de gemeenteraad naar verwachting of de jachthaven daadwerkelijk op deze plek komt.”

Sanne van Haddock wil eerst de plannen maar eens aankijken: “We willen graag meedenken over een nieuwe jachthaven, maar we staan niet te springen”, zegt Sanne. De voorwaarden die de gemeente stelt zijn voor Haddock volgens Sanne niet interessant en financieel niet haalbaar. 

Booteigenaar Herman denkt dat het een oplossing zou kunnen zijn op om dezelfde plek de haven terug te bouwen. Dat is dus op het voormalige Floriadeterrein. “Er is niets veranderd sinds de sluiting, zelfs de oude kantine staat er nog.” De oude jachthaven was volgens Herman een goede plek omdat het centraal ligt en makkelijk te bereiken is.

 1. Wat ik me wel afvraag, waar gaan dd boten, door gemeente verwijderd, heen? Onze zoon heeft 2 bootjes gehad, het ontbrak hem aan tijd om ermee bezig te zijn.
  Ineens waren ze, zonder aankondiging verdwenen. De een na de ander. Voor de 1e was geen moter en zonder baan water geen geld voor jachthaven. Dus ergens aangelegd in Almere waar hij van dd kant was losgeraakt. Maar hij stond wel geregistreerd.
  Volgende was verplaatst bij boulevardflats van ene Steiger naar andere Steiger. Ja hij was groen uitgeslagen, maar hij kon hem met kapotte moter niet naar zijn huisadres varen. Wèg boot…

  Zo jammer, want nu met vaste baan en woning aan het water had hij er veel plezier van kunne hebben.

 2. Dat wrak kijken wij al een tijd tegen aan. De piccolostraat en vooral de gracht is een ligplaats voor wrakken.
  De eigenaren kijken er slecht of niet naar om.
  Ook hadden wij een bedrijf in de buurt wat bootjes opknapte.
  Maar bier zuipen, herrie van slijpschijven overal troep dat ze achter lieten. En vooral overal bootjes op de kant en in het water.
  Nu kan je van alles melden en de gemeente komt dan wel kangs maar je ziet weinig aan wrakken verdwijnen. Ook zijn er regels over welke lengte je mag neer leggen en vele slaan een steigertje wat tenkoste gaat van het riet en de andere begroeing.
  Het enige wat helpt is handhaven!
  Maar van wie zijn al de wrakken ga maar op zoek die ga je niet vinden.

 3. De 1e boot in jullie filmpje is achter gelaten toen de eigenaren verhuisde naar een andere plek, ze hadden toen al schijnbaar geen zin om hun boot op het droge te krijgen of deze zelf af te voeren, laat de boel maar vervuilen?? Bij de gemeente is in ieder geval door mijzelf en meerdere mensen in onze buurt meerdere meldingen gemaakt. 1 x een medewerker aan de deur gehad als het beter weer wordt halen we de boot weg, dit is nu 9 maanden geleden??

  Fijn milieu vriendelijk voorbeeld van ons gemeente bestuur

 4. Er zijn volgens mij vele plekken in het haventje bij de boulevardflat. Daar is enige tijd geleden, volgens mij omdat haddock weg ging, zelfs voor iedere plek een elektrische aansluiting gemaakt voor iedere ligplek.

 5. Kijk eens in de haven van Almere-Buiten liggen 14 boten waarvan 1 bewoond 1 gezonken en de anderen verwaarloosd zijn erbij die liggen al bijna 3 jaar.volgens de APV mogen ze daar maar 3 x 24 uur liggen maar beloofd om te handhaven zijn ze vergeten(ambtenaren korte termijn geheugen)

 6. Raymond Schuit zegt:

  Ik ben een/de bootbewoner in de haven van Almere buiten en ik erger me alle kleuren van de regenboog aan de zwerfboten die er liggen.
  Ik heb zelfs gezien dat een bootje gesleept werdt naar die haven en daar voor vuil achter gelaten.
  Zelfs gesprekken gehad met handhaving en politie maar die hebben helaas schijnbaar geen tijd om consequent te gaan handhaven.
  Het is dat ik geen havenmeester daar ben want dan zou er heel veel veranderen

 7. Vignet invoeren en niet alleen voor boten tot max 4,5 meter maar ook voor de grotere pleziervaart er is in mijn ogen niks mis met een knappe boot in de gracht of vaart,maar wat is nu het probleem de drempel voor het neer leggen van een boot is helemaal weg mensen schaffen voor weinig of niks een sloper aan halen het op gaan 3 dagen aan de slag en komen er achter dat het toch allemaal iets meer werk is en daar ligt weer een project opgewekt door zomer kriebels.Stel elke booteigenaar verplicht een Vignet aan te schaffen a een x aantal euro’s waardoor je dus een registratie tot stand brengt.Hiermee denk ik dat de drempel voor het aanschaffen van projecten waar de grachten vol mee ligt snel van de baan is zeker als je bijvoorbaat al een paar honderd moet betalen voor vignet.Ook kan de Gemeente Almere zoals ze ook doen bij de aanvraag van een ligplek foto bewijs vragen voor goedkeuring als ze het Vignet terug laten komen zoals dat vroeger was.

 8. Rob Ruizendaal zegt:

  Ik fiets regelmatig door almere en ben in de gelukkige omstandigheid ook over een boot te beschikken hetgeen jaarlijks een hoop geld kost aan lig en havengeld. Wanneer ik dan op de plaatsen waar je in de zomer heerlijk kan liggen kom kijken dan liggen daar het gehele jaar 10 tallen boten met junks en andere zwervers. In het gras staat de bbq en scooter en over het vuil maar niet te spreken. Voorheen was een dergelijke plaats ook bij de roeivereniging Pampus. Deze 10 tallen plaatsen worden waarschijnlijk gedoogd maar in de zomer vaart iedereen deze plaatsen voorbij omdat ze als het ware “geclaimd” worden en een verschrikking midden in de natuur is. Dan de diverse grachten waar half gezonken boten, scheepwrakken al dan niet voorzien van kapot bouwzeil aan de kade liggen. Om je dood te schamen als dit je visite kaartje van Almere moet zijn. In onze haven zijn statuten waarin staat opgenomen dat je boot in een nette staat moet zijn en dat je na een aanmaning je boot dient te verwijderen. Zo niet dan neemt de haven zelf initiatief.
  Dus gemeente: schrijf eigenaar aan, voorzover bekend, en geef deze de kans de boot te verwijderen. Zo niet dan op kosten van de eigenaar verwijderen.

 9. Er is geen behoefte aan een jachthaven….. deze categorie boten gaat nooit 1500 euro zomerliggeld kunnen betalen.
  Een kleine jachthaven is niet commercieel te exploiteren.

  Noorderplassen is vol met uitbreiding camping en isla bonita.
  Verder zijn er nog veel ligplaatsen beschikbaar bij np west, worden nl niet gebruikt en kan er bij de camping kleine jachthaven worden gecreëerd! Van plm 150 bootjes die dan gebruik kunnen maken van faciliteiten camping.
  Ook zou ik ligplaatsen alleen voor zeilboten aanbieden en maximum lengte 700cm , deze vervuilen minder , maken minder lawaai . Dit doen vele Duitse meren ook….

 10. Je schaamt je dood als je eens met visite de blauwe as route vaart. Het is niet om aan te zien al die bootjes die half in het water liggen en waar totaal niet onderhoud aan word gepleegd.
  Gemeente Almere geef de eigenaar aan hier iets aan te doen en anders op kosten van de eigenaar afvoeren. Als wij rond varen in Almere kun je nergens meer aanleggen om even van de natuur te genieten, want al de plekken zijn bezet en niet door mensen die lekker willen recreëren om zo maar te zeggen.

 11. In Amsterdam is het nog veel erger. Terecht dat de gemeente daar ieder voorjaar de wrakken weghaalt. Vroeger in Amsterdam moest je een vaarbewijs halen en dan belasting betalen en dan kreeg je een sticker met een nummer op de boot. Anders kon je niet langs bruggen, die door de brugwachter om hoog werden gehaald. Tegenwoordig koopt iedereen een boot, zonder zich te realiseren wat onderhoud vergt. Ik zie hier in Muziekwijk boten aangeschaft worden, die vervolgens totaal niet gebruikt worden. (is in Amsterdam ook zo)Belasting invoeren met een verplichte sticker kan volgens mij helpen.

 12. Wat zijn de mogelijkheden om de eerste (speed)boot op te halen? Ik zou deze boot een mooi 2e leven geven.

 13. Helemaal eens met bovenstaande opmerkingen.
  Er is inderdaad geen enkele handhaving op zwerfboten .Op mooie plekjes in natuurgebieden rond Almere liggen al al jaren onduidelijke verwaarloosde boten
  Bij de Hoge Vaart b.v is een natuurhaventje
  daar liggen al 3 jaar zwerfboten bewoond en milieu vervuilend. Zij hebben dus een permanente gratis ligplaats

  En dat wordt gedoogd.
  Het is ook niet eerlijk tegenover andere bootbezitters die wel duur betalen voor een ligplaats en geen gebruik meer kunnen maken van deze 3×24 uur ligplaatsen.

 14. Pieter Gangel zegt:

  De gemeente Almere had jachthaven Haddock nooit mogen opofferen aan die megalomane floriade. Haddock was zo’n fijne plek voor de inwoners van Almere…Eeuwig zonde dat het er niet meer is. En de manier waarop is een schande voor de gemeente Almere. Philipe van Thiel was een ondernemer van het eerste uur (en een goed mens) die veel heeft betekend voor Almere in een tijd dat velen het nog niet aandurfden.
  Gelukkig heeft men bij het surfstrand in haven iets leuks gecreëerd voor de lokale jeugd, maar ook daar ging de gemeente opnieuw onnodig moeilijk doen.

 15. Zou beste een nog op te knappen kajuit zwerfboot ophalen scheelt weer een hoop ergenis als iemand uit almere iets weet mag kajuitzeilboot motorjachtje platboden met kajuit of kajuitcatamaranof kajuit trimaran zijn ook oude tjalken etc zoek een leuk opknap boot hoor t graag zwerver1961@gmail.com

 16. Zo te zien ligt er voor ons een hoop werk. Helaas schijnt het aanschaffen makkelijker te ziin voor de mensen dan er fatsoenlijk afstand van te doen. Wij lopen ook tegen regels aan in bijv het eigendoms recht van de bootjes. Maar als de eigenaren ervan willen , kunnen wij dat voor een fatsoenlijke prijs realiseren.
  Mvg polyester boot recycling ” De Waterspreeuw”.

 17. Hoi mij vraag is als het mogelijke is een boot op tehalen die geen eigenaar meer heeft kom graag schoonmaken daar

 18. Apart om te lezen. Bootjes zijn haast onbetaalbaar op marktplaats maar blijkbaar hoef ik alleen maar naar Almere te gaan om er gratis eentje op te halen. Maar als ligplaatsen in de buurt lastig te krijgen of onbetaalbaar zijn, dan krijg ik natuurlijk hetzelfde probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant