Almere Haven

Eigenaresse kattentrimsalon Lovely Cats moet stoppen door kattenallergie: ‘Kan er uren over huilen’

Droevig nieuws voor Almeerse eigenaresse Tamara van Keulen van kattentrimsalon Lovely Cats. In december vorig jaar werd duidelijk dat ze een kattenallergie heeft en nu moet ze noodgedwongen stoppen met haar salon. “Het voelt als een rouwproces, het is superverdrietig.”

Het begon allemaal toen Tamara twee jaar geleden last kreeg van netelroos. “Ze zien er uit als xxl-muggenbulten over mijn hele lichaam en jeuken enorm.” Omdat ze geen idee had wat de oorzaak was, ging ze op onderzoek uit en kwam terecht bij een dermatoloog.

Eind vorig jaar stuurde haar dermatoloog van het Flevoziekenhuis haar door naar de afdeling allergologie in het AMC in Amsterdam. “Ik wist niet eens dat die afdeling bestond, maar daar heb ik allemaal testen gedaan. Zo kwam ik erachter dat ik voor heel veel dingen allergisch ben: cosmetica, antibiotica in vlees, sommige geuren, maar dus ook voor katten.”

“Klinkt als een slechte grap”

Op het moment dat Tamara het hoorde, zakte haar wereld in elkaar. “Het klonk als een slechte grap en ik vroeg me ook af hoe dat kon. Normaal gesproken hebben mensen met een kattenallergie hele andere klachten. Ze niezen of hebben rode ogen, maar ik krijg dus netelroos.”

Negeren

Eerst probeerde ze de allergie nog te negeren. “Ik deed alsof het niet bestond en slikte histamineremmers en prednison.” Maar als ze heeft gewerkt, wordt ze de volgende dag wakker met allemaal bulten. “Bij het scheren kom ik in aanraking met hun speeksel, urine en zweetpootjes. Dat adem ik allemaal in en daardoor maak ik veel histamine aan.”

Bij haar eigen katten merkt ze veel minder klachten. “Dat zijn kortharige katten en die hebben dus amper haar. Daar heb ik gelukkig geen last van, want dat zou de nachtmerrie compleet maken.”

Ook in december en januari merkte Tamara iets minder klachten. “Ik werkte minder en merkte een afname in de klachten, maar na een dag vrijwilligerswerk in het kattenasiel zat ik er een dag later alweer helemaal onder.”

Dat gaf voor haar de doorslag om te stoppen met de kattentrimsalon. “Ik kan gewoon niet verder, hoe moeilijk dat ook is. Het voelt niet als werk, maar als een passie en die kan ik nu niet meer kan uitvoeren.”

Kattentrimkeurmerk

Het doet haar niet alleen pijn dat ze de dieren niet zelf meer kan trimmen of vrijwilligerswerk in het asiel kan doen, maar ze is ook bang dat eigenaren nu naar een salon gaan die geen speciaal kattentrimkeurmerk hebben.

“Ik sta met mijn kattentrimsalon voor kat- en vachtvriendelijk trimmen. Dat betekent dat ik geen gebruik maak van dwangmiddelen als kapjes, vasthouden in het nekvel of tuigjes om ze in vast te zetten.”

Ze gebruikt liever liefde en geduld om de katten te trimmen. “Ik neem de tijd om ze gerust te stellen en gebruik geen scherpe messen die de dieren niet prettig vinden.”

Daarom verwijst ze haar klanten door naar een andere salon in Almere Haven of naar één van de andere in totaal 54 salons met het keurmerk.

Steun

Tamara krijgt veel steun in de reacties onder haar Facebook-bericht waarin ze aankondigt te stoppen. Klanten en andere kattentrimsalons door het hele land wensen haar veel sterkte en noemen het ‘een nachtmerrie’. Dat geeft haar een warm gevoel. “Ik ben ontzettend verrast door iedereen die mij steunt. Het is echt hartverwarmend.”

Hoewel ze voor nu stopt met het trimmen van de katten in haar salon aan huis, wil ze haar passie nog niet helemaal opgeven. “Ik probeer nog naar sommige mensen thuis te gaan om te trimmen en ik kijk dan even hoe het over zes weken gaat. Ik kom helaas nooit meer van de netelroos af, maar misschien kan mijn immuumsysteem daar wel tegen.”

Bron foto’s: Tamara van Keulen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.