5900
Almere

Voor een ‘kroegentocht’ moet je volgens studenten niet in Almere zijn

Cafés, restaurants, een bioscoop en discotheek: Almere heeft het allemaal. De stad wil zich graag profileren als studentenstad, maar volgens de studenten is het uitgaansleven er nog niet geweldig. De oplossing: een nachttrein. Of toch liever meer variatie in eigen stad? De meningen zijn verdeeld.

Almere studentenstad?
Kleinschalig en verrassend; De stad Almere wil zich maar wát graag goed presenteren bij studenten. Met een nieuwe studentencampus in het centrum en mogelijk zelfs een universiteit, zet de stad hoog in op scholieren.
Maar is Almere al een échte studentenstad? En hoe ervaren studenten het Almeerse studentenleven? In deze vijfdelige serie gaat Omroep Flevoland opzoek naar het antwoord.

“Veel drankjes doen”

Het is bijna half tien ’s avonds. Een groep studenten zit op een terras aan de Grote Markt. Ze genieten van de gesprekken met elkaar en van de glazen drank. Eén van de studenten komt enthousiast aangelopen. “We hebben nog een fles!”, roept ze.

Het is Cinzia Cira. Ze is met haar vrienden een avond uit. De groep op het terras juicht als ze de fles omhoog houdt. Het doel van de avond? “Veel drankjes doen”, lacht Cinzia.

Waar ze vanavond allemaal naar toe gaan, weet de groep nog niet. Nu zitten ze bij café Anno, maar straks gaan ze waarschijnlijk nog naar café Cheers om shotjes te halen.

Er staan nog meer kroegen op de planning, zoals café 1e Rang en Men at Work. Toch vinden ze de keuze niet genoeg. “In Almere heb je niet heel veel variatie qua clubs”, zegt een van de vrienden. “Dus vandaar dat het niet heel bijzonder is voor de meeste studenten in Almere.”

Amsterdam geen optie

Een andere student vindt het wel leuk, maar merkt dat ze tijdens het uitgaan veel jongere mensen tegenkomt. Weer een andere vindt het hartstikke gezellig in Almere. “Maar ik snap het als je Amsterdam gewend bent”, zegt ze. Een vierde student vindt andere uitgaansplekken toch leuker dan de Grote Markt, ondanks de mogelijkheden daar. 

Sommige studenten wijken uit naar Amsterdam, maar voor Cinzia is dat geen optie. Ze moet de volgende dag om 07:00 uur werken, dus dan blijft ze liever in Almere. Zo loopt ze ook geen risico om de laatste trein uit Amsterdam terug naar huis te missen.

Nachttrein

De studente vindt een nachttrein van Amsterdam naar Almere wel een idee. “Dat zou ideaal zijn!” Daar is ze niet de enige in. Veel jongeren uit Almere willen dat.

Onder hen is Tim Scholtemeijer. Hij is student mobiliteit in Almere en zet zich in voor beter nachtvervoer. “Ik ga persoonlijk niet uit in Amsterdam”, vertelt hij op Station Almere Centrum. Reden daarvoor? Het gebrek aan nachttreinen. “Een nachtje doorhalen is ook leuk om een keertje te doen, maar om dat nou elk weekend te doen, is ook wel weer wat.”

Hij heeft geluk want de nachttrein van Arriva die sinds een jaar rijdt tussen Groningen en Schiphol, stopt vanaf het voorjaar op station Amsterdam Centraal. Dat betekent dat er een directe verbinding komt tussen het centrum van Amsterdam en Almere en Lelystad. 

Maar, aan de andere kant, als Almere zich neer wil zetten als studentenstad, heb je dan nog wel een nachttrein nodig? Volgens Tim zou je kunnen beargumenteren van niet. “Want als je alles binnen Almere kunt doen, dan heb je eigenlijk geen nachtverbinding meer nodig naar Amsterdam.”

Meer variatie

Terug naar de nacht daarvoor. De vriendengroep van Cinzia is verhuisd naar de volgende kroeg.

Om de studenten toch in Almere te houden en er een studentenstad van te maken is er volgens de vriendengroep een betere club nodig, waar je het ‘als 21-jarige ook leuk kan hebben’.

Daarnaast is er volgens hen meer variatie welkom en zitten de horecagelegenheden die de vrienden nu bezoeken vooral in één straat.

Kwestie van vraag en aanbod

Wethouder Maaike Veeningen erkent dat de stad “niet veel horeca” heeft. Het is volgens haar ook een kwestie van vraag en aanbod. Dus; hoe meer studenten, hoe meer horeca. 

Volgens Veeningen is de gemeente met jongeren in gesprek om te kijken hoe het aanbod verbeterd kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant