1890
Almere

Steeds meer cameratoezicht: ‘Kans op nieuwe geweldsincidenten’

Op steeds meer plekken in Almere komt tijdelijk cameratoezicht vanwege (de kans op) explosies en geweld. Zo zijn camera’s geplaatst bij een appartement aan de Borneostraat in Almere Buiten. Het is de dertiende plek in de stad waar zulk toezicht volgt.

Het zijn camera’s die om een specifieke reden tijdelijk op één plek worden neergezet, en dit is wat anders dan camera’s die in de centra van Almere 24/7 toezicht houden.

In het appartement aan de Borneostraat was in november een geweldsincident. De woning werd vervolgens eind december gesloten door de gemeente.

Verdachten opgepakt

Wat er precies gebeurde in het appartement is niet duidelijk. Wel is bekend dat één persoon werd aangehouden. Ook wordt het incident gelinkt aan explosies in december waarvoor vier verdachten zijn opgepakt.

De sluiting zou afgelopen donderdag worden opgeheven, maar de zorgen om nieuw geweld zijn niet weg, zegt de gemeente. Daarom blijven de camera’s tot 14 maart staan.

De gemeente Almere bekijkt de camerabeelden zeven dagen in de week en 24 uur per dag. Dat gebeurt door observanten in een toezichtsruimte. Deze observanten staan in contact met boa’s en politie op straat.

Toezicht in winkelcentra tot 1 juli

Al langer is er 24 uur per dag cameratoezicht in de winkelcentra van Almere Stad, Buiten en Haven om de veiligheid te bewaren. Zo hangen er sinds 2009 al camera’s in Stad en Buiten.

Het toezicht in Haven werd anderhalf jaar geleden ingevoerd vanwege meerdere (pogingen tot) overvallen en overlast in het centrum, vooral rond de Brink.

De camera’s in de drie stadsdelen zouden tot 1 februari aan blijven staan, maar dat is nu verlengd tot 1 juli. Het wachten is op een evaluatie.

‘Camera’s uitzetten is een risico’

De gemeente onderzoekt daarin wat het effect is van de camera’s. Nu al is in de cijfers te zien dat het aantal incidenten in de drie centra vorig jaar flink toenam waardoor de camera’s uitzetten een risico is, zegt de gemeente.

De evaluatie moet in mei klaar zijn, is de verwachting. Tot die tijd wil de burgemeester geen definitief besluit nemen over de toekomst van het toezicht in de centra.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant