4600
Almere Buiten

Verbijstering over dode schapen die al week bij parkeerplaats in Almere liggen

Wandelaars en hondenbezitters die hun viervoeter willen uitlaten bij de parkeerplaats aan de Buitenring in Almere Buiten snappen niet dat twee kadavers van schapen niet worden verwijderd.

Marion Timmermans is één van de eersten die vorige week vrijdag op de lugubere vondst stuit en uit haar ongeloof: “Wie dumpt er nou in godsnaam schapen?” Ze besluit daarop de politie te bellen. Die dag heeft ze nog meerdere malen contact met de politie, maar 24 uur later liggen ze nog steeds langs de parkeerplaats.

Timmermans is niet de enige die gelijk na de vondst naar de telefoon grijpt. De parkeerplaats wordt druk bezocht, zegt Daniëlle Groenewold. Zij gaat minimaal twee keer per dag met haar honden naar het bos naast de Oostvaardersplassen en zet haar auto dan op de naastgelegen parkeerplaats.

Instanties wijzen naar elkaar

De dode schapen ziet zij ook al snel liggen. “Ik neem contact op met de politie, de gemeente Almere, de Inspectie Leefomgeving en Transport, NVWA en Staatsbosbeheer. Steeds wordt er naar elkaar gewezen”, zegt Groenewold.

Van de schapen is na zes dagen nog weinig over. Een van de schapen is aangevreten, waarbij de ingewanden zijn verwijderd, waardoor het schaap hol is van binnen. Het andere schaap lijkt nog compleet, maar dat is niet goed zichtbaar omdat iemand de dieren heeft afgedekt met blauwe plastic zakken. Wie is niet duidelijk.

Vermoedelijk gedumpt

“De oormerken zijn verwijderd”, zegt Marion Timmermans. Ze vermoedt daarom dat de dieren zijn gedumpt. Ook omdat de dieren zo’n twee meter naast de parkeerplaats liggen en er weinig moeite is gedaan om de kadavers te verstoppen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schrijft op haar website dat kadavers van landbouwhuisdieren, inclusief hobbydieren, op de eerstvolgende werkdag na overlijden aangemeld moeten worden bij een gespecialiseerd bedrijf. Dat bedrijf moet binnen één werkdag na die melding het kadaver verwijderen.

“Het is geen gezicht voor de kinderen”

– Ron François, bosbezoeker

Wandelaars begrijpen niet dat het ondanks die strikte regels mogelijk is, dat organisaties naar elkaar wijzen maar niemand de schapen verwijdert. “Niemand ruimt het op”, roept Ron François als hij zijn auto parkeert. Hij heeft de politie op de hoogte gebracht van de dode dieren. “Het stinkt behoorlijk en het is geen gezicht voor kinderen. Voor de volksgezondheid lijkt het mij ook niet geweldig.”

Marion (links) en Daniëlle

Zowel François als Groenewold en Timmermans vinden de bureaucratie frustrerend. Ze geven aan dat ze naast hun meldingen ook veel meldingen zijn gedaan door anderen die de schapen ook aantroffen.

“De gemeente zegt toe vandaag in actie te komen”, zegt Groenewold. Veel vertrouwen heeft ze niet in die toezegging, omdat het al bijna avond is en de schapen nog altijd onder de blauwe vuilniszakken liggen.

Een woordvoerder van de gemeente Almere laat weten dat er donderdag een specialistisch bedrijf is ingeschakeld die de dode dieren vrijdag gaat weghalen. Bovendien gaat de gemeente uitzoeken waarom het zo lang heeft moeten duren voordat er een organisatie in actie kwam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant