830
Almere

Coalitie gaat na vertrek ChristenUnie voorlopig als minderheid verder

Het college van burgemeester en wethouders van Almere gaat voorlopig in de huidige vorm verder. Dat betekent zonder de ChristenUnie, maar ook niet met een nieuwe partij. Dat is de uitkomst van een speciaal ingelaste raadsvergadering. Die was bijeen geroepen nadat vorige week de ChristenUnie uit het college stapte. Daarmee verloor de coalitie ook haar meerderheid in de gemeenteraad.

De ChristenUnie verliet het college vanwege een verschil van inzicht over bezuinigingen op de jeugdzorg. Wethouder Roelie Bosch, verantwoordelijk voor de jeugdzorg, stapte op.

Een groot deel van de oppositie wilde graag dat een onafhankelijk verkenner zou kijken naar een oplossing, maar de motie om zo’n verkenner aan te wijzen werd afgewezen door een meerderheid van de raad. De coalitiepartijen, VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA, gaan met een nipte minderheid doorbesturen tot er een definitieve oplossing is gevonden.

Wethouders verdelen werk

De portefeuilles van wethouder Bosch worden verdeeld onder de andere wethouders. Froukje de Jonge (CDA) gaat de jeugdzorg op zich nemen, René Peeters (D66) krijgt onderwijs en Jesse Luijendijk(PvdD) gaat zich tijdelijk bezighouden met leefbaarheid.

Foto: Tjeerd Herrema/X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant