Gijzeling
1860
Almere

Almeerder vrijgesproken van gijzeling van stel en kindje in Almere Poort

Een 32-jarige Almeerder is dinsdag door de Utrechtse rechtbank vrijgesproken van de gijzeling en bedreigen van zijn toenmalige werkgever, diens vriendin en hun dochtertje in een woning in Almere Poort, in januari 2022. Wel kreeg de man 114 uur werkstraf opgelegd voor het bezit van bijna 3 kilogram hennep.

Volgens het stel stond de Almeerder twee jaar geleden onverwacht ’s avonds laat samen met drie onbekende mannen in hun appartement. Ze zouden ruim twee uur van hun vrijheid beroofd zijn geweest, waarbij tegen hen en hun dochter werd geschreeuwd en onder meer werd gedreigd met het afknippen van vingers.

Ook zou de man in zijn gezicht zijn geslagen. Volgens de man en zijn vriendin konden ze niet weg, omdat de deuren werden bewaakt.

Almeerder ontkent

De Almeerder ontkende de beschuldiging van gijzeling en bedreiging in de rechtszaal met klem. Volgens de man kwam hij alleen om geld vragen dat hij nog tegoed had van zijn baas. Van bedreigingen, geweld en vrijheidsberoving zou geen sprake zijn geweest.

Hij en zijn drie vrienden – die alleen in de gang zouden hebben staan wachten – zouden ook hooguit een half uur binnen zijn geweest, voor ze onverrichterzake weer zouden zijn vertrokken.

Volgens de Almeerder lukte het niet om rustig met zijn baas te praten, omdat diens vriendin bleef schreeuwen.

Vrijgesproken

De rechtbank sprak de verdachte vrij omdat ze niet de overtuiging heeft dat het gegaan is zoals het stel bij de politie verklaarde. Een buur had weliswaar een ruzie gehoord, maar andere bewoners van het appartemetencomplex hadden niks gemerkt.

“De resultaten van het buurtonderzoek passen naar het oordeel van de rechtbank niet bij de verklaring van aangevers dat hun dochter zo’n twee uur lang de longen uit haar lijf heeft geschreeuwd en dat ook aangevers, verdachte en de onbekende mannen hebben geschreeuwd”, aldus de rechtbank.

Tegenstrijdigheden

Daarnaast constateerde de rechtbank ook tegenstrijdigheden in de verklaringen van de man en zijn vriendin.

“Hoewel de rechtbank zich kan voorstellen dat in de woning een intimiderende sfeer heeft geheerst, is dit onvoldoende om de conclusie te dragen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan wederechtelijke vrijheidsberoving en/of bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht”, concluderen de rechters tot vrijspraak.

De rechtbank achtte de Almeerder wel schuldig aan het bezit van 2,8 kilogram hennep. Die had de politie destijds gevonden in een kluis in een schuur achter zijn woning.

Volgens de verdachte ging het om hennepgruis dat hij ‘als afval’ van iemand anders had gekregen.

Bron foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant