4840
Almere

Aanslag op kapsalon, OM eist tot twee jaar cel

Drie jonge mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) bijgedragen aan een gevoel van onveiligheid. Ze wilden de eigenaar van een kapsalon intimideren, maar hebben op 3 november 2022 veel meer teweeggebracht. Ze schoten met een vuurwapen en brachten een explosief tot ontploffing.

Het OM vindt dat er enorme risico’s zijn genomen. De officier van justitie spreekt van ernstige feiten die streng bestraft moeten worden en eist daarom celstraffen tot twee jaar.

De drie mannen hadden niet allemaal dezelfde rol. Twee 20-jarige mannen uit Almere en Amersfoort zouden samen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de aanslag. Dat terwijl een 19-jarige man uit Almere een faciliterende en aansturende rol heeft gehad bij het incident.

Daders filmden de aanslag

Het bewijs tegen de verdachten bestaat volgens het OM onder meer uit gps-gegevens, afkomstig van de huurscooter die de verdachten gebruikten bij het plegen van de aanslag.

Daarnaast zijn er onder meer bewakingsbeelden, telefoongegevens, chat- en tapgesprekken van de verdachten verzameld. Ook filmden en fotografeerden de daders zelf terwijl zij de aanslag pleegden. Dit materiaal werd teruggevonden op hun telefoons.

Tijdens de doorzoekingen bij de verdachten thuis is ook kleding gevonden die overeenkomt met de kleding die de aanslagplegers droegen op de bewakingsbeelden.

Vuurwapen met DNA

Bij de 20-jarige verdachte uit Almere is ook een vuurwapen aangetroffen. Vermoedelijk is dat wapen gebruikt om de aanslag te plegen. Hierop werd ook het DNA aangetroffen van de 20-jarige man uit Amersfoort.

Alleen de 20-jarige man uit Almere heeft een deel van zijn rol toegegeven, maar volgens het OM zijn alle drie de verdachten schuldig.

“Er moet een einde worden gemaakt aan het gemak waarmee dit soort feiten, gericht op intimidatie, vandaag de dag lijken te worden gepleegd.”

— Officier van justitie
Veel meer mensen getroffen

Met hun acties hebben de verdachten veel schade aangericht en de eigenaar van de kapsalon ernstig bedreigd. Maar volgens het OM zijn veel meer mensen getroffen dan alleen het beoogde doelwit.

“De kapsalon bevindt zich aan een openbare weg, op een bedrijventerrein weliswaar, maar wel met omwonenden”, legt de officier van justitie uit. “Er mag dan ook van geluk gesproken worden dat tijdens de beschieting en de explosie niemand in het pand aanwezig was of nabij.”

Zowel het afvuren van meerdere kogels, als het teweegbrengen van een heftige explosie had daarbij tot levensbedreigende situaties kunnen leiden.

‘Moet einde aan komen’

“De maatschappij wordt tegenwoordig steeds vaker opgeschrikt door explosies en beschietingen bij woningen en panden. Er moet een einde worden gemaakt aan het gemak waarmee dit soort feiten, gericht op intimidatie, vandaag de dag lijken te worden gepleegd”, zei de officier van justitie.

Tegen de 20-jarige man uit Almere, die naast het plegen van de aanslag ook verdacht wordt van wapenbezit, eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tegen de andere twee mannen eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden

De rechtbank doet op 9 februari uitspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant