2411
Almere

Debat over lerarentekort: ‘Lerarenopleiding moet aantrekkelijker gemaakt worden’

In het televisieprogramma ‘Late Night’ van 1Almere praat presentator At Kasbergen met Almeerders over de politiek en het nieuws van de stad. Deze keer zijn Colette Holter van VVD, Jerzy Soetekouw directeur van Humanitas, Marjolijn Veenstra van PvdD en Kees Hendriksen van de ChristenUnie te gast. Zij praten met elkaar over het onderwijs in Almere. 

De minister van Onderwijs is onlangs in Almere geweest om te praten over het lerarentekort. “Ik denk dat het goed is dat er weer aandacht is voor Almere”, zegt Holter. Ze hoopt op extra aandacht vanuit het nieuwe kabinet om de problemen in het onderwijs aan te pakken. 

Opleiding aantrekkelijker maken

Een oplossing die ter sprake komt in de uitzending, is het aantrekkelijker maken van de lerarenopleiding voor studenten. Kasbergen denkt dat als de opleiding populairder wordt, dat er wellicht over vier jaar geen tekort meer is. “Ik denk dat als de opleiding meer wordt gepromoot en onder de aandacht wordt gebracht, dat er best wel wat meer studenten die keuze zullen maken”, zegt Veenstra. 

VMBO scholen

Soetekouw vertelt dat veel leerkrachten aan ‘cherry picking’ doen. Ze willen bij scholen werken die een goede werkplek bieden. “Scholen die een wat slechtere reputatie hebben, lijden daaronder. Het lerarentekort op VMBO-scholen is daarom nog nijpender”, zegt Soetekouw.

Schoolgebouwen

Volgens Holter moet vanuit de gemeente ook meer gedaan worden aan de schoolgebouwen: “Het ene gebouw is aantrekkelijker om in te werken, dan het andere gebouw. Daar zit ook ongelijkheid in. Zorg dat die gebouwen veel gelijkwaardiger worden. Juffen en meesters werken misschien veel fijner in een nieuw gebouw met een groen schoolplein, dan een gebouw wat al heel oud is of een lekkend dak heeft.”

Via de onderstaande video kun je de hele uitzending terugkijken.

LATE NIGHT S03E02 – DEEL 1 from 1Almere TV on Vimeo.

Foto: ANP

  1. Goedemorgen,
    Hierbij wil ik een kritische noot plaatsen bij het nijpende probleem van het lerarentekort in Almere.
    Ik vind dat de studenten van de LOI achtergesteld worden voor een stage plaats die daar de PABO voor basissschoolleerkracht volgen.
    Windesheim heeft blijkbaar een soort van afspraken gemaakt met stagescholen in Almere voor hun stagiairs van de PABO opleiding. Als LOI student kom je hier nauwelijks tussen en dan krijg je als je in leerjaar 1- 3 zit geen stagevergoeding ( prisma en asg scholen). Echt 0 euro! Deze student heeft ook kosten voor studie en levensonderhoud. Maak het svp ook aantrekkelijk voor deze groep studenten die de PABO doen parttime of voltijds. Als afgestudeerde HBO’er die parttime bij de LOI aan de PABO studeert ben je genoodzaakt je stages gratis te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant