Biomassacentrale
7691
Almere Stad

Vergunning biomassacentrale ongeldig, provincie moet aanvraag opnieuw beoordelen

Het bedrijf Bio-energie Almere heeft ten onrechte een vergunning gekregen voor een biomassacentrale. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. De centrale aan de Hefbrugweg bestaat uit twee ketels waarin hout kan worden verbrand. De installatie is al deels gebouwd.

Om de centrale te laten draaien, is een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming nodig. De provincie dacht die vergunning te kunnen afgeven. Dit omdat de warmte die door de centrale wordt opgewekt naar het warmtenet van Vattenfall gaat dat ook woningen in Almere en toekomstige wijken in de stad gaat verwarmen.

Maar de organisatie Mobilisation for the Environment vocht de opening van de centrale in Almere aan bij de rechter. Volgens deze organisatie uit Nijmegen, die landelijk bezwaar maakt tegen veel milieuvergunningen, stoot de centrale te veel stikstofoxiden en ammoniak uit.

Onrechtmatige vergunning

Mobilisation for the Environment hield de regels tegen het licht en stelde dat de provincie de vergunning alleen had mogen afgegeven als de opgewekte warmte direct werd geleverd aan één of meerdere nabijgelegen woningbouwprojecten. In Almere is dat niet het geval, omdat de warmte naar het grote warmtenet van Vattenfall gaat en ook op andere plekken terechtkomt.

De rechtbank is het ermee eens dat de regels niet goed gevolgd zijn en heeft de vergunning daarom vernietigd. De provincie moet de vergunningaanvraag voor de biomassacentrale nu opnieuw beoordelen.

Foto: ANP

  1. Laat het Mobilisation for the Environment zich bezig houden in hun eigen regio, wat heeft Nijmegen nou te verdoen of een band met de flevo niks Nijmegen ligt in Limburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant