1630
Almere Hout

Gemeente Almere hield te lang vast aan mislukte plannen riolering Oosterwold 

De gemeente Almere heeft grote tekortkomingen op het gebied van bestuurlijke effectiviteit, risicobeheer en transparantie. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeks- en adviesbureau Necker dat het handelen van de gemeente onder de loep nam na de fouten die zijn gemaakt bij de afvalwaterverwerking in Oosterwold.

Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad hebben zich te lang vastgehouden aan de oorspronkelijke plannen voor de wijk, ook toen bleek dat dat voor problemen zou zorgen.

Toen de zelfbouwwijk in 2012 werd bedacht, was het de bedoeling dat elk huis daar volledig zelfvoorzienend zou worden. Afvalwater zou dan verwerkt worden door zuiveringsinstallaties bij mensen thuis. Een aansluiting op het riool was in de wijk daarom niet nodig.

Tien jaar later bleek dat de gemeente toch verplicht is om de huizen aan te sluiten op het riool. Het achteraf aanleggen van een riolering kost de gemeente nu 60 miljoen euro.

Onderzoek

De gemeenteraad besloot vorig jaar een onderzoek uit te laten voeren, om er achter te komen waarom er niet eerder is ingegrepen. Het onderzoeksrapport concludeert dat de gemeente onvoldoende openstond voor veranderingen of nieuwe inzichten. De aanpak uit 2012 is altijd leidend gebleven. Risico’s werden niet gezien en de gemeente Almere was niet kritisch genoeg op haar eigen werk.

De onderzoekers zijn ook kritisch over de gemeenteraad. Een belangrijke taak van de raadsleden is het controleren van het college van burgemeester en wethouders, maar ook de Almeerse raad zou niet kritisch zijn geweest. Er is volgens de onderzoekers zelfs niet ingegrepen toen de problemen aan het licht kwamen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant