3901
Almere Haven

Beeld ‘De Krokodil’ toch niet weg uit Haven

De gemeente heeft afgelopen tijd gesprekken gevoerd over het eventueel verplaatsen van het beeld ‘De Krokodil’ van kunstenaar Johanna Braeunlich in Almere Haven. Dit naar aanleiding van opmerkingen van bewoners dat het meermaals vernield is. De gemeente heeft onderzocht of verplaatsing haalbaar was, maar dit blijkt niet het geval.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Almere, is het idee om het kunstwerk te verplaatsen, geopperd door een actieve bewoner van het Havenhoofd. Dit naar aanleiding van een krantenartikel waarin stond dat het kunstwerk door vandalisme werd aangetast en wellicht zou verdwijnen.

Blijven staan

Eerst leek het rop dat enkel het beeld zelf verplaatst hoefde te worden, maar bij verder onderzoek bleek er een grote betonnen bak onder te zitten. Ook het prieel en de beplanting zouden bij het beeld horen. Om de krokodil dan te verplaatsen en te herstellen, zou het nieuwe terrein een lange tijd afgezet moeten worden.

Al die acties brengen volgens de gemeente veel kosten met zich mee. “De operatie werd daarmee dermate kostbaar dat, in afstemming tussen gemeente en de Alliantie, is besloten hier uiteindelijk van af te zien”.

Daarnaast gaven inwoners van Almere Haven aan het kunstwerk, zoals die nu is, te willen ‘omarmen’ en te beschermen (en ook bijvoorbeeld de planten te verzorgen). “Ook dit heeft bijgedragen aan het besluit om het kunstwerk uiteindelijk op de oorspronkelijke locatie te houden”. Het beeld wordt dus niet verplaatst, maar ook niet hersteld. Dit omdat er geen toezicht mogelijk is.

Al eerder sprake van verplaatsing

Twee jaar geleden zouden er ook al een keer gesprekken zijn gevoerd over De Krokodil. Het beeld zou toen helemaal verdwijnen uit Haven. Dit kwam doordat woningbouwvereniging De Alliantie vond dat het beeld te veel te maken had met vernielingen door hangjeugd.

Volgens Kunstenaar Braeunlich zou verplaatsing een goede optie zijn. Tegen Almere DEZE WEEK zei ze het volgende: “Ik zou zeggen plaats de sokkel dan meteen samen met beeld ergens anders in Haven en zorg ervoor dat de bewoners en kinderen ervan kunnen blijven genieten.”

Afbeelding: Haven Idee

 1. Volgens mij zou het zeker heel goed terecht komen op het veldje bij de seintoren in Haven.
  Mede omdat de inwoners van het Havenhoofd daarop kijken en dus toezicht kunnen houden,
  Het Havenhoofd is voor bootverkeer toch de ingang naar Almere Haven, de eerste indruk!
  Dus als er dan meteen een bezienswaardigheid opduikt, geeft dat de bootmensen nog een rede; te meer om Almere Haven in te gaan en niet alleen als ligplaats te gebruiken,
  Tevens is het voor de B&B de Seintoren ook een extra toevoeging.
  Dat het veldje geruime tijd afgezet zal moeten worden, voor de herbouw is van geen belang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant