Almere Haven

Koningin Máxima verlaat Almere Haven met lach en afvalprikker: zo zag haar bezoek eruit

Koningin Máxima bracht woensdagmiddag een bezoek aan Almere Haven. Ze ging langs bij verschillende locaties om te zien welke initiatieven er in het stadsdeel worden georganiseerd. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan Het Buurtlokaal, waar de koningin in gesprek ging met deelnemers van een handwerkclub. 1Almere was erbij.

Rond half vier komt de koningin aan in Almere Haven. Ze draagt vooral veel bruin, waaronder haar jas en hakken. Er staat veel pers, maar ook bewoners van Almere zijn aanwezig.

Ze sluit aan bij de haakclub in het buurtlokaal. Hier begroet zij onder andere burgemeester Hein van der Loo en Tiny Nieuwendaal-Harmsen, de beheerder van het buurtlokaal. Máxima gaat samen met de burgemeester zitten en begroet alle aanwezigen aan tafel.

Eigenlijk beginnen de dames gelijk te haken. “Wat zijn we nou aan het maken?”, vraagt Van der Loo zich af. De dames lachen, ze zijn een blaadje aan het haken. De Koningin vindt het moeilijk: “Ik doe het een beetje niet goed”. Tiny helpt zowel de burgemeester als de koningin.

Ondertussen praat Máxima met de dames over Almere Haven. “Is Almere Haven veranderd?” Vraagt de Majesteit. Eigenlijk antwoordt iedere dame ‘Ja’. Verder hadden zij het over verschillende onderwerpen in de Havenkom zoals wonen en eenzaamheid.

Op de vraag wat de haaksters van de komst van de koningin vinden, heeft Tiny een duidelijk antwoord: “Ik kreeg gelijk kriebels in m’n buik”.

Wie kan wat vertellen over de Haven Academy?

Iets voor vieren verlaat Maxima de haakclub en vervolgt haar weg naar OSG De Meergronden. Hier spreekt zij ook kort met de rector van de school, ouders en leerlingen. “Wie kan mij vertellen wat de Haven Academy is”, vraagt Maxima.

Een leerling legt uit dat het een buitenschoolse school is waar je van alles kan doen: “Je kan dansen en knutselen”.


“Het is belangrijk dat alle kinderen een kans krijgen” zegt een ouder aan tafel. Een leerling legt uit dat ze veel leren door deze kansen: “Je kan met oude kleding hele leuke dingen maken, ik wist ook van mezelf niet dat ik heel goed kon tekenen. Daar kwam ik achter tijdens tekenles.”

‘Selfie mocht niet’

Na afloop laat de oprichster Jessica van Ommen-Ceballos weten dit lang voorbereid te hebben, maar toch spannend te vinden. Ze hadden stiekem ook een einddoel, maar dat was niet gelukt: “We wilden heel graag een selfie, maar dat mocht niet”, zegt een ouder lachend

Rond 16.20 uur bezoekt de koningin het kunstproject van de school. Dit is gemaakt door leerlingen uit mavo-4 voor hun eindexamenopdracht in wording.

Het merendeel van de tekeningen heeft het thema ‘natuur’. Een leerling legt uit dat er op haar tekening een moord is gepleegd. “Oh”, zegt de koningin lachend.

De leerlingen leggen de koningin uit hoe hun werk tot stand is gekomen: “Het was wel heel veel werk”, zegt een van de leerlingen.


Iets over half 5 loopt de koningin naar Senior-Live. Hier ontmoet zij directeur Gijs Roelofsen. Senior-Live helpt senioren met persoonlijke ondersteuning bij vragen over het gebruik van de computer, de tablet, de smartphone en het internet. Tijdens haar bezoek gaat de koningin ook in gesprek met vrijwilligers en senioren die daar werken of vaak zijn.

Een mevrouw laat weten zich aan te melden omdat zij haar Dropbox niet snapte via haar telefoon. “Het is alleen niet handig om te helpen, met al die cameramensen”, zegt ze lachend. “Ik leer hier meer en dan kan ik ook meer”, zegt ze.

Om 16:50 laat Gijs de workshopruimte zien. Hier zitten vrijwilligers en bezoekers. Ineke kwam hier om te leren om te gaan met haar telefoon: “Ik doe kleding kopen, bankieren…”, “Gaat het goed met DigiD?” vraagt Máxima. Ineke zegt ja.

De ouderen hier leren zowel met de telefoon als computer om te gaan. Zo helpt Truus mensen met Windows. Máxima laat weten dit initiatief goed te vinden. Ineke heeft dan nog een laatste woord voor zowel de burgmeester als de koningin: “Er word veel gedaan voor ons, je hoeft niet thuis te zitten”.

Afvalprikker van Loek

Rond vijf uur vertrekt de koningin naar het buurtcentrum Corrosia. Hier heeft zij een gesprek met bewoners van Almere Haven over de buurtactiviteiten en de sociale cohesie. Onder andere een jongerenwerker en de buurtpreventie is aanwezig. Aan het einde van het gesprek kreeg Máxima een afvalprikker mee van buurtconciërge Loek Kaizer. Deze neemt ze lachend in ontvangst.

Aan het einde van het bezoek, rond half zes, wordt er een groepsfoto gemaakt met alle deelnemers van het buurtbezoek.

Om half zes vertrekt de koningin weer richting huis.


  1. Ook heeft ze de koeken van de koekerij mogen ontvangen, en aan de schrijver – spelfout sociale ipv sohiale 😉

  2. Wim cornelisse zegt:

    Wat ik jammer vond. Wij zitten incorrosia als klaverjas club met de oudste mensen van almere haven. En we mochten gewoon niet komen schandelijk.
    Hier had ze de eerste en de oudste Almeerders gezien ,een gemiste kans van jullie.
    Maar de oudjes zijn toch niet belangrijk.
    Groet wim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant