minister van onderwijs lerarentekort
1340
Almere Stad

Minister van onderwijs bezoekt basisschool Digitalis voor gesprek over lerarentekort

Demissionair minister Mariëlle Paul van primair- en voortgezet onderwijs heeft maandag een werkbezoek gebracht aan basisschool Digitalis. Aanleiding voor het werkbezoek was het toenemende personeelstekort in het Almeerse onderwijs. Het gesprek werd geopend door Suzanne Olivier, de voorzitter van het college van bestuur van de Almeerse Scholengroep.

Personeelstekort in het onderwijs

Suzanne Olivier opende het gesprek door het vraagstuk met betrekking tot het personeelstekort in het onderwijs op tafel te leggen. “Wij zijn hier bij elkaar om het grote vraagstuk van tekorten in het onderwijs aan te pakken.” Aldus Olivier. Ze benoemde ook een tactiek dat ze zelf omschrijft als ‘vernieuwend opleiden’. MBO-studenten zouden bijvoorbeeld les kunnen geven via een zij-instroom richting het onderwijs.

De plannen maken deel uit van de Taskforce Onderwijsarbeidsmarkt. Een onderdeel van dit initiatief is het aantrekkelijk maken van loopbaanpaden en innovatie als het gaat om het opleiden van leraren en schoolleiders. Ook het verlagen van de werkdruk en het behoud van huidige werknemers in het onderwijs behoort tot het takenpakket. Volgens Olivier moet ‘al het potentieel van de stad worden benut’.

lerarentekort Almere

Minister van onderwijs praat met studenten en leerkrachten

Minister Mariëlle Paul bezocht ook hogeschool Windesheim en ging daar samen met directeur Hasib Moukaddim in gesprek met studenten en leerkrachten. Ze spraken daar over een vernieuwende manier van opleiden, zoals verkorte opleidingen en de route van onderwijsassistent naar een Associate Degree en de Pabo. Er werd ook gesproken over stagevergoedingen en een tegemoetkoming in studiekosten.

Almere is de snelst groeiende stad van Nederland en daarmee neemt ook het aantal studenten in de stad toe. Het lerarentekort is een nijpend probleem. Het aantal scholieren neemt toe. Naar verwachting zal het aantal leerlingen in het basisonderwijs in 2036 met 25 procent zijn toegenomen. Er zijn dus veel meer leraren en schoolleiders nodig. Volgens Suzanne Olivier gaat dat ‘een hele uitdaging’ worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant