Oosterwold brief van bewoners tegen opvang verslaafden psychiatrische inrichting
1.4K6
Almere Hout

Brief aan gemeente over verslaafdenopvang Oosterwold: ‘Neem onze bezwaren serieus’

Bewoners van Oosterwold hebben een brief naar de gemeenteraad verstuurd, met daarin het verzoek om hun bezwaren tegen de verslaafden- en psychiatrische opvang serieus te nemen. Ze hopen dat de gemeente haar besluit zal heroverwegen en in gesprek gaat met de bewoners van de wijk. De gemeenteraad geeft aan dat het college van burgemeester en wethouders hier een beslissing over zal nemen.

De opvang Beschermd Wonen Plus (BW+) is een locatie waar een groep van 36 volwassenen met verslavingsproblematiek moet worden opgevangen. Hun problematiek gaat samen met psychiatrische problemen of een lichte verstandelijke beperking.

Petitie

Eerder deze maand werd er al een petitie gestart met als doel de gemeente per direct af te laten zien van de plannen voor de opvang. Deze is inmiddels ruim 600 keer ondertekend.

Bewoners geven in de brief aan zich ‘overrompeld’ te voelen. Zij vinden dat er vanuit de gemeente onvoldoende communicatie met omwonenden is geweest. “Dit nieuws kwam totaal onverwachts”, schrijven ze.

Prikkelarme omgeving

“Deze mensen hebben een prikkelarme omgeving nodig waar ze dagbesteding, begeleiding en huisvesting kunnen combineren in een veilige woonvoorziening”, aldus de gemeente.

De bewoners geven aan hierover ‘oprechte twijfels’ te hebben. Zij denken niet dat deze ‘afgelegen locatie’ de behoeften van deze doelgroep tegemoet komt. De omgeving is volgens hen niet prikkelarm als het aankomt op omgevingsgeluid. Er wordt in de wijk gebouwd en vlakbij ligt een snelweg. Bovendien zouden de windmolens ‘visuele overlast’ veroorzaken door de slagschaduw en de lampjes. “In een prikkelarme omgeving worden de zintuigen minder belast. Dit is niet het geval op deze locatie.”

Terug naar de tekentafel

“Wij pleiten voor een zorgvuldige afweging van alternatieve locaties, waarbij rekening wordt gehouden met de veiligheid en leefbaarheid van de buurt”, aldus de bewoners. “Wij verzoeken u om onze bezwaren serieus te nemen, daarmee het op korte termijn beslissen tot vestiging van de Beschermd Wonen Plus-voorziening te verwerpen en terug te gaan naar de tekentafel.”

‘Raadsleden niet aan zet’

De griffier geeft aan dat de reactie op de brief vanuit het college moet komen. “De raadsleden zijn op dit onderwerp niet ‘aan zet’. Maar ze kunnen, als ze dat willen, wél actie ondernemen. De keuze om dat wel of niet te doen is aan hen.”

  1. Waarom krijgen deze mensen meteen een stempel op gedrukt. Ik hoop dat mijn medebewoners nooit in zo’n situatie terecht komen. Wat mij betreft zijn ze van harte welkom. Heb er totaal geen moeite mee.

  2. Ik snap de bezwaren wel,en ja de drukte en prikkels zijn best nog wel hoog op deze locatie. Maar je kan ze ook niet helemaal hutje op de hei zetten… ik zou dan ook voor veiligheid kiezen… zoals betere verlichting vanaf lidllocatie naar almere buiten . Die weg ik hartstikke donker. Voor fietser onveilig. En met zo’n locatie erbij geeft het niet een veiliger gevoel.

  3. Natuurlijk moeten dit soort patiënten een goede lokatie krijgen maar niemand wil dit in zijn achtertuin en terecht. Het zijn patiënten die niet voor niets niet zelfstandig kunnen wonen en begeleid moeten wonen met voldoende begeleiding. Het zijn mooie ideeën om deze mensen onder gezinnen te laten leven maar dit gaat nooit werken. Waarom dit midden in een woonwijk en waarom niet op een industrieterrein. In Almere Buiten staat nog een gebouw leeg waar al een paar jaar niets mee wordt gedaan. Laat deze mensen daar onder begeleiding wonen daar kunnen ze niet veel kwaad. Ook een mooie lokatie ipv de lokatie oosterwold en Almere Poort.

  4. Wie wil dit soort nu in zijn achtertuin? Bedelend om geld en met beetje pech ook stelend om aan geld te komen voor hun verslaving die ze al helemaal kapot gemaakt hebben. Stop dit lekker weg op een afgelegen stukje industrieterrein. Nee, ik heb er helaas geen sympathie voor.

  5. m.k.hoogbruin zegt:

    Als huisarts in opleiding heb ik in stedenwijk gewerkt, waarbij het een ronduit onveilige werksituatie betrof door drugsoverlast in combinatie met psychiatrie. Nu wordt dit probleem verplaatst naar Oosterwold waar geen toezicht is van politie, en waarbij inwoners groot risico lopen als een persoon van de gevaarlijkste categorie, verslaafd en psychotisch, zijn weg baant bij een incident. Ook zal er gedeald worden, omdat de verslaving niet stopt. Ook wordt het gepland op veld J waar ook andere maatschappelijke voorzieningen komen, zoals bijvoorbeeld kinderdagopvang, huisartsen, etc. Als huisarts moet je voor de veiligheid extra assistentes inhuren, wat niet haalbaar is.
    Kortom verplaatsing van een bijzonder groot probleem, in plaats van handhaven op verbod in hard drugs. Als de wethouder dit toch doorzet, wat al is aangekondigd, het is een onherroepelijk besluit, is er dan ook een bemande politiepost meegepland? Protocol? Mandaat in vastzetten bij te gevaarlijk gedrag? Direct lijntje met de burgemeester met een RM? Maak er een gesloten inrichting van bij psychotische mensen:36!!! Wie garandeert de zorg over hen, het Leger des Heils heeft nu al een tekort in dekking aan artsen. Hoe gedegen is dit plan uitgewerkt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant