Ricky D. rechtszaak Almere kindermisbruik
1.8K0
Almere

Ricky (47) breekt in rechtszaak over misbruik van eigen kinderen: ‘Ik heb niks en niemand meer’

Ricky D. (47) uit Almere, die zijn drie (stief)kinderen zou hebben misbruikt, werkte op advies van zijn vorige advocaat niet mee aan een extra psychologisch onderzoek. “Hij zei dat ik mijn mond moest houden en dat we dat wel in de rechtszaal zouden uitvechten. Maar ik wilde juist wél meewerken.”

D. ontsloeg zijn advocaat, nam twee nieuwe in de arm en gooit het nu over een andere boeg, zei hij vrijdag huilend in de rechtbank. “Ik heb niets meer te verliezen, ik heb niks en niemand meer, ik werk overal aan mee.”

D. heeft volgens de officier van justitie zijn twee eigen dochters en een stiefdochter seksueel misbruikt tussen september 2016 en oktober 2022. De meisjes waren volgens de aanklacht een paar maanden, twee en vier jaar oud toen het begon.

Ex mogelijk ook betrokken

Opvallend aan deze zaak is dat de ex van D. ook actief betrokken zou zijn geweest bij het misbruik van van haar dochters. Ze zou haar op zijn minst beschikbaar hebben gesteld voor de lusten van haar toenmalige partner, stelt de aanklager.

Er werden bovendien beelden gemaakt van het misbruik van de drie meisjes. De ex zou daar bij betrokken zijn geweest voor wat betreft haar eigen dochters (waarvan een ook een dochter is van D. en eentje een andere vader heeft). D. zou in zijn eentje beelden hebben gemaakt van de andere dochter die hij heeft met een andere vrouw.

Vertraging door nieuwe advocaten

Het was de bedoeling de rechtszaak tegen de twee ex-geliefden vrijdag af te handelen. De Lelystadse rechtbank had daar de hele dag voor uitgetrokken. Maar omdat D. nog maar net nieuwe advocaten heeft, kon dat niet doorgaan. “Wij hebben ons niet voldoende kunnen voorbereiden”, was het argument.

De vrouw – die eind mei vorig jaar al haar cel mocht verlaten – was daarom van tevoren gemeld dat ze niet naar de rechtbank hoefde te komen. Ook haar zaak werd namelijk uitgesteld. D. was er vrijdag wel. Hij zit nog altijd vast en vroeg de rechters om hem ook uit zijn cel te laten. Dat zag de rechtbank niet zitten gezien de ernst van de zaak.

Geen doorverwijzing naar GGZ-kliniek

De officier vroeg om D. ter observatie te laten opnemen in het Pieter Baan Centrum (PBC), omdat hij niet meewerkte aan het aanvullende psychologisch onderzoek. “Daardoor hebben we nu geen duidelijk beeld van hem en of er wellicht pedoseksuele gevoelens bij hem aanwezig zijn.”

Maar de Almeerder legde uit dat hij alleen maar niet meewerkte omdat zijn vorige advocaat dat had geadviseerd. “Ik had daar veel discussie over met hem, ik voelde me ook niet gehoord. Mijn nieuwe advocaten zeggen dat ik het juist wel moet doen en dat wil ik ook”, zei hij.

Zijn advocaten benadrukten dat D. verder aan alles heeft meegewerkt. De rechtbank besloot daarop dat hij niet naar het PBC hoeft. Er komt alsnog een aanvullend psychologisch onderzoek.

Op 5 april staat er opnieuw een voorbereidende zitting op de planning. De rechtszaak zal waarschijnlijk nog voor de zomer worden afgehandeld.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant