2380
Almere

Jonge matchfixers krijgen werkstraf

Twee minderjarige verdachten uit Almere en Amsterdam krijgen een werkstraf vanwege poging tot omkoping. Dat heeft de kinderrechter in Lelystad donderdag besloten. Het duo vroeg vorig jaar spelers in de tweede divisie van het Nederlands voetbal om wedstrijden te manipuleren, ook wel ‘matchfixing’ genoemd. Dat wordt nu afgestraft met een werkstraf van 70 uur.

De Almeerder en Amsterdammer benaderden in juni 2022 meerdere voetballers via social media om wedstrijden in de tweede divisie te verliezen of gelijk te spelen. Dat is na de eredivisie en eerste divisie het derde niveau van Nederlandse voetbalcompetities. Het verzoek was om tegen betaling wedstrijden expres te verliezen of gelijk te spelen.

Duo bood hoge bedragen

De minderjarigen wilden vervolgens op goksites op de afgesproken uitslagen inzetten zodat ze zoveel mogelijk geld zouden verdienen. Het duo wilde een verlies van 0-3 met 12.500 euro belonen, een gelijkspel van 4-4 met 7000 euro.

De KNVB kwam achter de benadering van de voetbalspelers via social media. Vervolgens bracht de politie de werkwijze van de minderjarigen aan het licht. De minderjarigen werden verhoord en hun mobiele telefoons werden bekeken. De twee bleken voornemens te zijn om te gaan manipuleren.

“Geen gering feit”

De rechter liet weten dat andere sportliefhebbers het slachtoffer dreigden te worden. Zij zouden hun ingelegde geld kwijt zijn geweest omdat de eindscore gemanipuleerd werd. “Een pot waarvan de uitslag al vaststaat ontneemt alle plezier aan het kijken van sport. Daarom vinden we dit ook geen gering feit”, zei de rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste 60 en 70 uur werkstraf tegen de verdachten, de rechter besloot de twee minderjarigen 70 uur te geven.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant