containerwoningen odeaonstraat almere
8081
Almere Stad

Uitzetting dreigt voor bewoners containerwoningen Odeonstraat Almere

De gemeente Almere kan weinig betekenen voor de 30 bewoners aan de Odeonstraat, die in juli uit hun containerwoning moeten. De tijdelijke contracten lopen af en nu moeten voornamelijk statushouders hun woning uit.

De kwestie werd aangekaart door de fracties van de PvdA en GroenLinks tijdens de Politieke Markt. Wethouder Roelie Bosch kan mogelijk alléén voor enkele bewoners iets doen via bijvoorbeeld de urgentieregeling. Maar in principe kan de wethouder niet zoveel doen. “Dit is een situatie tussen een verhuurder en een huurder. Dus daar zitten wij niet tussen”, zegt Bosch.

De groep woont al jaren in containerwoningen. De bedoeling was dat ze na een periode van vijf jaar doorstromen naar andere woningen maar dat is vanwege de crisis op de woningmarkt niet gelukt. De groep heeft zelfs een huurcontract gekregen van twee jaar extra, maar nu houdt het echt op.

Het lukt niet om een woning te vinden
Eén van deze bewoners is de statushouder Ibrahim Louzi Habbab. Hij studeert Elektrotechniek aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds juli 2017 woont hij aan de Odeonstraat. Zijn huurcontract eindigt net als anderen op 19 juli 2024. Hij zegt de laatste jaren alles te hebben gedaan om een woning te vinden. Hij hoopt dat de gemeente hem aan een woonplek kan helpen.

Dit onderwerp is op de politieke agenda gezet door de fracties van de PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad. Zij vragen het college van burgemeester en wethouders om maatregelen zodat deze groep bewoners passende huisvesting kan vinden.

“Het baart ons grote zorgen dat onze jongeren, gezien de heersende woningnood en het gebrek aan doorstroommogelijkheden, voor een bijna onmogelijke situatie worden gesteld.”, zegt raadslid Aya Selman namens de twee partijen.

Volgens Selman bestaat deze groep voornamelijk uit statushouders. “De gemeente heeft ervoor gekozen om hen daar te plaatsen omdat er geen andere plek was. En nu zegt de gemeente wij laten jullie stikken. En dat laten we niet toe”, zegt Selman.

PvdA en GroenLinks roepen daarom het college van B en W op om in te grijpen: “We eisen met klem dat er onmiddellijk voor een oplossing wordt gezocht.”

  1. Het baard ze grote zorgen, maar ze hebben in al die jaren geen kut gedaan. Zal ze nog even herinneren aan dat shit project de floriade wat jaren lang in aanbouw was. Dat geld had je prima kunnen gebruiken om je eigen bevolking te huisvesten. Gemeente Almere ziet geld binnen komen en geeft het meteen uit aan flutprojecten als een topsport centrum en een bloemen show. Of zullen we het nog even hebben over het concert gebouw wat 100.000 euro per jaar aan glazenwassers kwijt is. Glas en muziek ook echt een mega goede combo. Wat dan betaald moet worden door piano juffen en voorstellingen die al super gesubsidieerd zijn. Weg met al die langzitters in de Almeerse gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant