1140
Almere

Scholieren voeren met succes actie, meerderheid in Kamer voor vergoeding reiskosten

Leerlingen van PrO, de praktijkschool in Almere, kunnen binnenkort gratis met bus en trein naar hun stageplek reizen. Donderdag voerden ze hiervoor actie bij de Tweede Kamer in Den Haag. En met succes, want inmiddels steunt een meerderheid in de Tweede Kamer een voorstel van GroenLinks-PvdA om hen tegemoet te komen.

De VVD, SP, PvdD, BBB, DENK en NSC zetten hun naam onder het voorstel.

PrO-directeur Bertien Hoek is blij met het resultaat. “Wat je ziet is dat leerlingen kiezen voor een stageplek bij hen in de buurt, terwijl ze eigenlijk beter op een plek wat verder stage zouden kunnen lopen. Dat heeft puur met de reiskosten te maken. Dus het is hartstikke goed nieuws.”

Oneerlijk

Leerlingen van praktijkscholen moeten nu nog de volle mep betalen als ze met de bus of de trein willen reizen.

De 16-jarige Modesty Braafheid uit Almere vertelde maandag dat oneerlijk te vinden. “Wij hebben ook recht op gratis ov, want wij zijn ook kinderen die naar stage gaan.”

Sneller

Het demissionaire kabinet had al geld vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat de leerlingen vanaf 2026 gratis kunnen reizen met het ov. Maar voor de jaren daarvoor is nog niets geregeld.

“Leerlingen in het praktijkonderwijs volgen soms een soortgelijke opleiding als op het mbo. Op het mbo krijgen ze wel een ov-kaart, in het praktijkonderwijs niet”, motiveerde Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) haar voorstel in de Tweede Kamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant