2.8K4
Almere Haven

‘Liefdevolle’ Joke en Derrick trots op nieuwe dagbesteding ‘De Smullerij’ in Haven

Ruim vier jaar geleden openden Joke en Derrick van Putten bakkerij en dagbesteding ‘De Koekerij’ in Almere Haven. Hier werken volwassen mensen met ‘een eigen verhaal.’ Toen de dagbesteding de kans kreeg om een tweede locatie in Corossia te openen, was de keuze snel gemaakt. Lunchroom ‘De Smullerij’ heeft zich deze maand gevestigd in het multifunctionele gebouw in het hart van de wijk. “We vinden het zo bijzonder dat deze mensen voor ons kiezen en graag bij ons willen zijn.”

Joke en Derrick begonnen vanuit de liefde voor hun eigen kinderen met ‘De Koekerij’. Hun beide dochters hebben een psychiatrische ontwikkelingsstoornis. “We hebben veel hobbels en obstakels gehad met onze eigen kinderen”, vertelt Joke. Dat lijkt de ambitie in dit echtpaar juist te hebben aangewakkerd. “De liefde die je voor je eigen kinderen hebt, neem je mee in dit werk.”

Knuffel

Bij binnenkomst in het tweede, pas geopende filiaal valt op dat Joke en Derrick hun collega’s begroeten met een knuffel. “We noemen ze collega’s, want we werken samen”, legt het stel uit. “Het zijn volwassen mensen die ook kunnen zeggen dat ze morgen naar hun werk gaan. Sommigen hebben alleen af en toe een extra knuffel nodig.”

Het interieur van De Smullerij is sfeervol, maar niet prikkelend. Dat zorgt volgens het echtpaar voor een overzichtelijke werkomgeving.
Volwassen vent

“Onze collega’s zijn ontzettend puur. Wij leren meer van hen dan zij van ons”, zegt Joke. “Ze leren ons het leven te nemen zoals het is. Deze mensen moeten elke dag overwinnen, ze worden bijvoorbeeld aangestaard. Er moet altijd iets gevonden worden van mensen die niet in de massa passen.”

Volgens Derrick is het fijn om met deze mensen te werken omdat ze geen ‘dubbele agenda’ hebben. “Ze komen niet met een rotsmoes als er iets niet goed gaat. Je kunt over alles met ze in gesprek gaan.” Alle collega’s zijn tussen de achttien en vijftig jaar, maar Joke en Derrick merken dat niet iedereen ze voor vol aanziet. “Soms hebben we stagiairs die de collega’s vragen om ‘op hun bipsje’ te gaan zitten. Dan denk ik: Hallo, je hebt het tegen een volwassen vent hier.”

Collega Ibrahim, Derrick en Joke in De Smullerij.
Complimenten

Een collega loopt met cappuccino door het restaurant, maar twijfelt zichtbaar voor welke tafel het kopje bedoeld is. Joke ziet wat er gebeurt en zegt: “Schatje, heel goed. Ik ga jou helpen.” Samen vragen ze verschillende gasten of ze een cappuccino hebben besteld. Het kopje komt al snel op de juiste tafel terecht. “Je had het de eerste keer al helemaal goed. Top jongen”, zegt Joke tegen hem.

Het is volgens het echtpaar belangrijk om collega’s op een positieve manier te benaderen. “Iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen. Je hoeft dan niet meer onzeker te zijn. Daar ga je van stralen, of je nou wel of geen beperking hebt.”

Joke en Derrick hebben matchende tatoeages van het logo van De Koekerij.
Carrière switch

Derrick werd gedwongen een andere baan te zoeken toen zijn functie als HR-directeur bij het Ministerie van Justitie wegviel. Tijdens een stage in het onderwijs kwam hij erachter dat zijn hart bij kansarme jongeren ligt. “Maar er is eigenlijk niemand kwetsbaarder dan de doelgroep waar wij nu mee werken”, zegt Derrick.

Joke heeft zesentwintig jaar lang met dementerende ouderen gewerkt, maar zegde haar baan afgelopen zomer op om zich volledig te storten op de dagbesteding. “We wisten namelijk dat we deze locatie erbij konden krijgen.”

Almere Poort

Dit terwijl het echtpaar al in gesprek is om een filiaal in Almere Poort te realiseren. De derde locatie zal daar eind 2024 openen. “Het is mooi dat De Smullerij tussendoor op ons pad is gekomen. Het is zo dichtbij De Koekerij, dat het een mooie oefening is voor de volgende stap.”

  1. Francis Collette zegt:

    Zo leuk om dit te lezen. Ik ken Joke en Derick via hun oudste dochter die goede vriendinnen zijn vanaf de middelbare school. Zo mooi wat zij doen.

  2. Leuk dat ze binnenkort ook in Almere Poort komen, hier hebben wij zeker grote behoefte aan zo’n een leuke zaak.Welkom

  3. Ann v.d.Schaaf zegt:

    Het is een geweldig stel en hun meiden zijn twee schatten. Fijn dat het jullie voor de wind gaat, hebben jullie verdient.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant