Almere Haven

Vier medewerkers woonzorgcentrum De Overloop ontslagen na onderzoek

Zorggroep Almere heeft vier medewerkers van woonzorgcentrum De Overloop ontslagen. Één van hen behoort niet tot de medewerkers die eerder op non-actief zijn gesteld. De medewerker zou evengoed hebben bijgedragen aan ‘de cultuur die voor medewerkers als onveilig werd ervaren.’

Zorggroep Almere stelde in september zes medewerkers van De Overloop op non-actief naar aanleiding van meldingen van oud-medewerkers. Onafhankelijk recherchebureau Hoffmann werd ingeschakeld om de situatie te onderzoeken. De uitkomsten van dat onderzoek zijn nu door Zorggroep Almere naar buiten gebracht.

Cultuur op de werkvloer

Uit gesprekken die Hoffmann voerde met medewerkers en oud-medewerkers komt naar voren dat medewerkers ongepaste bejegening hebben ervaren. Daarnaast voelden ze zich onder druk gezet om bij ziekte zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan en gaven de medewerkers aan dat ze onregelmatigheden hebben ervaren met betrekking tot het rooster en scholing. Er kon niet bewezen worden of er medicatie gestolen is. Als dit het geval is, zou er gestolen zijn uit de voorraad van De Overloop, niet van de bewoners. De bezittingen van bewoners zouden volgens de medewerkers en hun administratie niet zijn misbruikt.

Zorggroep Almere ontving, boven op dit onderzoek, een document van de vertrouwenspersoon met daarin veertien anonieme meldingen. Volgens de melders heerste er binnen De Overloop een cultuur van ‘intimiderende bejegening en ongelijkheid.’ Dit resulteerde volgens hen in een onveilig gevoel.

Naar aanleiding van berichtgeving meldden zich veel familieleden van bewoners bij 1Almere en Omroep Flevoland met klachten over de zorg. Er werd onder meer gesproken over verwaarlozing van cliënten en het toedienen van verkeerde medicatie. Omdat Hoffmann bedrijfsrecherche geen specialist is op het gebied van zorg zouden deze klachten door een ander bureau worden bekeken. “Van de enkele mensen die hier gehoor aan hebben gegeven, is er maar één officiële klacht over gebleven. Besloten is daarom om deze klacht via de officiële route te laten lopen en voor nu af te zien van een vervolgonderzoek”, aldus Zorggroep Almere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant