1.6K0
AlmereAlmere Stad

‘Almere aan ramp ontsnapt’: 107 flessen lachgas en 141 kilo zwaar vuurwerk in woning Filmwijk

Almere is volgens de advocaat van Woningstichting GoedeStede eind november aan een ramp ontsnapt. De woningverhuurder vroeg donderdag in de Lelystadse rechtbank toestemming om een woning aan de Minnellistraat in de Almeerse Filmwijk te ontruimen. De politie vond daar bij een inval namelijk 141 kilo aan zwaar illegaal vuurwerk en 107 flessen lachgas. “Dit had vreselijk verkeerd kunnen gaan.”

“Wat als de boel was ontploft?” , vroeg de advocaat zich in de rechtszaal af. Hij was vooral geschokt door de vondst van vijf dozen vol Cobra’s 6. “De kracht van één Cobra 6 staat gelijk aan die van een handgranaat. En hier lag 141 kilo”, vertelde hij. “We hebben de afgelopen tijd allemaal in de media kunnen zien hoe gevaarlijk die dingen zijn.”

GoedeStede ontving sinds eind oktober klachten van buren over de bewoner. Hij zou drie tot vier keer per week feestjes hebben gegeven, waar lachgas werd gebruikt. Dat zorgde voor veel geluidsoverlast, met name door geschreeuw, vallende lachgastanks, knappende ballonnen en harde muziek. Maar er waren ook onderlinge ruzies en het was een komen en gaan van bezoek. Het daarbij horende autoverkeer zorgde eveneens voor rumoer.

Inval

Eind november viel de politie de woning binnen en vond daar het vuurwerk, de lachgasflessen en iets meer dan 70 gram hennep. De burgemeester van Almere besloot daarop de woning per 4 december voor drie maanden te sluiten.

“Sindsdien hebben wij geen contact meer kunnen krijgen met de bewoner. Hij heeft inmiddels ook een huurachterstand van ruim 1200 euro, terwijl hij al een paar aanmaningen daarvoor heeft gehad”, legde de advocaat van GoedeStede uit.

Gefilmd

De medewerker van de woningstichting die betrokken was bij deze zaak, vertelde de rechter dat hij bij de politie-inval in de Minnellistraat aanwezig was. “En dat was geen fijne ervaring. Er was veel agressie en we werden van dichtbij gefilmd door de personen die in de woning waren. Op een gegeven moment moest ik vertrekken, omdat de groep met boze mensen steeds groter werd en het echt niet meer veilig was.”

De bewoner in kwestie verscheen donderdag niet in de rechtszaal, zijn advocaat wel. Zij vertelde de rechter dat het allemaal wel meeviel met de overlast en de klachten van de buren. En dat GoedeStede ‘doorschiet in de sancties’.

“Mijn cliënt dealde niet vanuit de woning, het vuurwerk had hij liggen voor de jaarwisseling en de lachgasflessen en hennep waren niet van hem, maar van zijn bezoek”, aldus de advocaat. “Toen de politie binnenviel, was er namelijk een feestje gaande. Ja, dat liep wat uit de hand omdat er te veel mensen op af waren gekomen, maar het was eenmalig en zal nooit meer gebeuren.”

Overtrokken

Als het allemaal zo erg was, waarom is er dan geen strafrechtelijk onderzoek naar hem opgestart? Dat vroeg de advocaat zich ook af. “Ik denk dat het gevaar van de lachgasflessen en het vuurwerk dat GoedeStede schetst overtrokken is.

Zij wil de ontruiming graag tegenhouden voor de bewoner. “Hij verblijft nu tijdelijk bij een vriend, maar als hij straks zijn woning niet meer in kan, komt hij op straat te staan.”

De rechter vond het jammer dat de man niet naar de rechtszitting was gekomen om tekst en uitleg te geven. Hij doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Foto: ANP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant