Almere Haven

Foto’s: zo ziet het kasteel in Almere er nu uit

Volgende week staat het kasteel in Almere weer op de agenda van de Almeerse gemeenteraad. Cityguide Almere ging voor 1Almere langs bij het kasteel met een camera en legde onderstaande foto’s vast. Van de muurkunst die een paar jaar geleden is aangebracht is nog weinig over.

De gemeenteraad is verdeeld over de toekomst van het kasteel. De VVD wil dat er woningen in het gebied komen maar daar is niet iedere partij het mee eens. GroenLinks wil dat het de grond van het kasteel wordt teruggekocht. Het CDA, FvD en PVV willen dat onderzocht wordt of het oorspronkelijke plan voor het kasteel toch kan worden uitgevoerd.

“Als de gemeente het kasteel en het terrein terugkoopt van de huidige eigenaar, dan heeft de gemeente weer de regie over het gebied”, zegt Jaap Steenkamer van GroenLinks. “Is het gebied weer in handen van de gemeente, dan kan Almere in alle vrijheid bepalen wat we nu echt met het gebied willen.”

Dat kan volgens GroenLinks betekenen dat het kasteel alsnog wordt afgebouwd. Het kan ook betekenen dat er huizen worden gebouwd in het gebied. “Maar dan heb je niet dat je ook nog moet onderhandelen met de eigenaar van de grond om te bepalen wat er zou moeten komen”, zegt Steenkamer.

 1. Anja van t Hart zegt:

  Mijn man heeft in het begin aan het kasteel gebouwd toen hij nog bij Vrolijks bouw zat .
  Jammer dat het kasteel nooit afgebouwd is .

 2. Ik hoop zo van harte dat er eindelijk een besluit wordt genomen om ons kasteel toch maar eens af te bouwen. Het zou een prachtige trouwlocatie kunnen zijn of horeca en een woonwijk er omheen.
  Zou een mooie combinatie van beide zijn.

 3. Ik heb jaren terug al geschreven naar de gemeente en mevr. Jorritsma om het kasteel door werklozen of bijstandsgerechtigden met behoud van hun uitkering het kasteel af te bouwen zodat verkwist belastinggeld toch nog tot zijn recht kwam. Het is al jaren een aanfluiting terwijl het een mooie toeristische attractie had kunnen worden. Ik heb nog hoop

 4. Jammer dat de gemeente alle miljoenen in de Floriade hebben gestoken. Ze hadden beter een bijdrage en medewerking kunnen leveren aan het realiseren van WitchWorld , Dit themapark zou een aanwinst zijn geweest, dan was het kasteel allang afgebouwd geweest. Kijk hoeveel belangstelling de opendag van WitchWorld trok.

 5. Nico Jansen zegt:

  Ik had het idee dat de gemeente Almere telkens dwars lag bij de plannen en vorige geïnteresseerden die het destijds wilden kopen. Ik dacht dat van de Valk zich als 1 van de eerste opwierp om er een hotel van te bouwen. De gemeente kan nu toch ook het bestemmingsplan wijzigen? Denk dat dat voor de huidige investeerders daar wel bij varen. Van recreatie naar wonen?
  Maar goed.
  Als die gemeente Almere nu eens een plan pakt wat het verlies goed maakt van het floriade project. VERKOPEN EN HUIZEN BOUWEN. DAT HEBBEN WE TE KORT. Vooral betaalbare en sociale huur. Niet weer een project wat alleen maar kost. Nederland wacht op huizen, niet op een attractiepark. Dan gaan we wel naar Den Haag. Daar hebben ze toch een mooi circus. Nog nooit zoveel clowns bij elkaar gezien.

 6. Almerehater zegt:

  Even kijken mijn zoon is ondertussen 21 die is in Almere geboren en wij waren er net komen wonen. Dus als minstens 21 kijken we tegen een bouwval aan. Want een echte ruïne is nu ook weer niet.
  Slopen en huizen bouwen. De woningnood in Almere is absurd. Ik heb mijzelf na onze scheiding, bijna tien jaar ingeschreven en nu nog geen woning. En ben ondertussen het beleid in Almere zo zat dat ik fijn ga verhuizen naar Utrecht. Wat is Almere toch een kut stad gebleken. Niet leuk winkelen in ons winderige stadshart. Lelijke gebouwen grijze blokkendozen, 100mil+ aan belastinggeld over de balk gegooid voor een plantjes tentoonstelling en niemand is blijkbaar verantwoordelijk voor deze verliespost. En niet integere mensen op functies waar dat wel gewenst is. Almere kan mij spreekwoordelijk de kont kussen.

 7. Dat klopt, Gemeente Almere heeft miljoenen geld verspild naar Floriade. Is groen Links in Almere? Dan weet ik alles. Andere sort of ego maniacs realiseren projecten net als zit spiraaltje naast het bibliotheek in plaats van heel goede speeltuin voor kinderen die zou ouders met portemonnee naar Almere stad brengen. Schaam voor gemeenten Almere

 8. Geef het kasteel in handen van een school voor bouw
  En laat het als bouwproject afdouwen.
  Dan krijg je personeel voor de bouw en het kasteel wortd af gebouwd

 9. Appartementen in maken om zo het een en ander rendabel te maken. De rest als “echt” kasteel/trekpleister inrichten. Zoeken jullie nog een beheerder?

 10. In 2000 stond het er al volgens mij. Je kunt er nu na 24 jaar echt helemaal niks meer mee. Sloop gaat het worden, er komen natuurlijk gewoon huizen.

 11. Als daklozen opvang ook niet geschikt die hebben dan geen dak boven hun hoofd. De gemeente doet trouwens wel hun best om er iets van te maken maar zou er een stadsreferendum op na kunnen houden wat kasteel betreft. Een democratische combinatie van al het boven genoemde kan ook; huizen met veel groen ertussen zonnedakpanelen binnentuin party en sport ruimtes, geschiedenis van almere/ museum? Er leven vaak goede ideëen in de stad maar die worden vaak geheel verkeerd uitgevoerd en op die manier enorme bedragen verkwist; aan de inzet van de floriadevrijwilligers heeft het niet gelegen. Witchworld daarvoor hadden studenten en vrijwilligers zich ook jaren gratis ingezet, maar er was ook iets met copyright?En iets met toestemming over de grond ?

 12. Een Wellness/trouwzaal feestruimte vergaderzalen ect.
  Daarnaast een soort vesting bouwen met woningen in look kasteel w
  oningen .
  Net zoiets als in Bourtange..zo kan je er een klein dorpje bij bouwen in Almere zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant