Nederland Almere 2023. Het Stadhuis. Almere Voor Iedereen. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Een politiek jaar met lokaal weinig beweging

Nanko Boelman
Door Nanko Boelman 16 Views

Het lokale politiek jaar is in Almere dit jaar een kabbelend beekje vergeleken met de turbulente provinciale en landelijke politiek. Dat ziet Tjeerd Herrema, die voor 1Almere terugblikt op het politieke jaar. Voor het huidige stadsbestuur is 2023 het eerste volle bestuursjaar van de in totaal vier jaar.

De vroegtijdige val van het kabinet helpt de stad niet vooruit en is ‘een rimpeling in de ontwikkeling van Almere’ zo stelt de nieuwe burgemeester Van der Loo. Maar financieel stapelen in 2023 wel donkere wolken zich boven Almere op. Op grote dossiers als de Jeugdzorg wordt weinig voortgang geboekt. Wachttijden lopen verder op en tekorten nemen toe.

Jeugdzorg

Samen slaat het met de Floriade en het riool in Oosterwold een flink gat in de begroting van de stad. Zodanig dat veel van de plannen van de coalitiepartijen, zoals het beloofde eerste buitenzwembad, de ijskast in gaan omdat er te weinig financiële ruimte is.

Ook van het plan om te sparen komt nog weinig terecht. Als de rijksbijdrage verder dreigt tegen te vallen en grondopbrengst terugloopt door minder nieuwbouw en het stroominfarct, lijkt komend jaar een nieuwe bezuinigingsronde haast onontkoombaar. De brede coalitie van VVD tot de SP zal dan voor haar eerste grote test komen te staan.

Wethouder Bosch heeft het zware dossier jeugdzorg.

Gewoonlijk zijn het tweede en vooral het derde politieke jaar de jaren waarin de meeste brokken gemaakt worden en scheuren ontstaan. De coalitie houdt het ogenschijnlijk tot nog toe goed. Wel zijn er scheuren en groeit de onvrede over de voortgang bij zowel coalitie als oppositie over met name de jeugdzorg en over de woningbouw.

Het hoofdpijndossier Jeugdzorg komt maar niet in control ondanks meerder verbeterplannen. Twijfel over de politieke aansturing door CU-wethouder Jeugdzorg Bosch groeit. Het in maart nog door VVD-wethouder Wonen Lindenbergh verwachte aantal van 2620 nieuwbouwwoningen wordt dit jaar lang niet gehaald. De raad zet druk op de ketel en wil meer tempo en geplande sociale huurwoningen eerder bouwen.

In het Aanvalsplan Woningbouw wordt dit concreet, maar dit plan wordt ingehaald door de dreigende stroomcrisis in Almere waar SP-wethouder Energie Sprong in november de noodklok voor luidt. Na bedrijven dreigt op korte termijn in grote delen van de stad nu ook nieuwbouw geen stroomaansluiting meer te kunnen krijgen.

Een nieuwe burgemeester

Een politiek jaar met een nieuw gezicht als burgemeester. Voormalig bankier, voorheen burgemeester van Zwijndrecht, de partijloze Hein van der Loo. Hij wordt in maart in de raad beëdigd. De nieuwe burgemeester maakt een frisse communicatieve start die zowel in de raad als daar buiten wordt gewaardeerd .

Zijn Haagse waarde moet de komende tijd blijken op belangrijke onderwerpen als jeugdzorg, de IJmeerverbinding en de stroomcrisis die meer dan een rimpeling in de ontwikkeling van Almere betekent.

Wisseling van de wacht

De burgemeester was niet de enige wisseling van de wacht. Zo krijgen de fracties van D66 (Mele Smeulders), PVV (Anette Raijer), Almere Partij (Ton Theunis) en de VVD (Koen Bokhorst) een nieuwe fractievoorzitter. De laatste moet helaas wegens gezondheidsredenen het stokje weer terug geven aan Colette Holter.

Willem Boutkan in de Tweede Kamer Foto: ANP

Door de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen wordt tot zijn eigen verassing PVV-raadslid  Willem Boutkan tot kamerlid gekozen en neemt de nestor van de raad Johan de Leeuw om gezondheidsredenen afscheid. Wisseling ook in het stadsbestuur waar oud-wethouder René Peeters D66-wethouder Maaike Veeningen tijdelijk vervangt wegens zwangerschapsverlof.

Communicatie is een dingetje

Met veel goede intenties op communicatie en participatie in het coalitieakkoord na de laagste opkomst ooit bij de raadsverkiezingen, krijgt het bestuur in juni een breed gesteunde petitie aan de broek van veel bewonersgroepen als protest tegen het naar hun mening gebrek aan communicatie en participatie door het stadsbestuur bij projecten in de stad.

Met harde woorden als “het college kan de uitdagingen van de stad niet aan” en “het huidige college handelt reactief en mist een proactieve benadering” eisen bewonersgroepen snelle verbeteringen. De burgemeester pakt het signaal van de petitie op en start een werkgroep met bewoners ter verbetering van de communicatie en participatie.  

Het jaar van de excuses slavernijverleden

Terwijl een meerderheid van de raad zich eind 2021 nog tegen de komst van een slavernijmonument uitspreekt, komt het monument op het Mandelaplein er in juli toch. Gemaakt door de Almeerse kunstenaar Patrick Mezas.

Het monument in Almere.

Burgemeester van der Loo sluit zich aan bij de nationaal excuses voor het slavernijverleden van premier Rutte en koning Willem-Alexander. “Dat excuus is niet om een boek dicht te slaan. We zetten geen punt, maar een komma. Ook in Almere. Het verhaal van Almere achter de komma is een verhaal van samen bouwen” aldus de burgemeester bij de onthulling.

Stilte voor de storm of rust door stabiliteit?

Zoals gezegd vergeleken met de provinciale en landelijke politiek een relatief rustig politiek jaar in Almere. Een rust die meerdere betekenissen kan hebben. Zo is er op grote dossiers weinig voortgang te constateren. Is het rust voor de stilte van de storm of de rust van een unieke brede coalitie die tot nog toe de balans weet te vinden?

Maar ook de rust van het politiek debat in de raad dat aan kracht heeft ingeboet door het langdurig wegvallen van Toon van Dijk (PVV) als oppositieleider die als geen ander weet te agenderen en scherpte in het debat kan brengen. Het is wachten wie hem komend jaar in deze rol zal opvolgen. En dan is er nog de ‘rust’ van de coalitiebespreking in Den Haag waarvan de uitkomst van grote invloed zal zijn op de verdere ontwikkeling van Almere.

Foto: ANP

Laat een reactie achter