Almere

Van rattenplaag tot lerarentekort: dit was het Almeerse nieuws van 2023

Het jaar 2023 heeft Almere opmerkelijke gebeurtenissen en uitdagingen gebracht. Van een zorgwekkend lerarentekort in Almere tot het abrupte einde van de Floriade na financiële tegenvallers, en van een hardnekkige rattenplaag in Staatsliedenwijk tot de invoering van nieuwe duo-containers met wisselend succes. Het winkelcentrum in Almere onderging veranderingen met zowel nieuwe openingen als het noodgedwongen sluiten van vestigingen. Bovendien kenmerkte 2023 zich door extreme weersomstandigheden, waaronder zware stormen die de stad troffen en een record nat jaar.

Lerarentekort het grootst in Almere

Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat het lerarentekort in Almere hoger is dan in andere steden. Met een tekort van 19,2 procent aan leerkrachten in het primair onderwijs heeft Almere relatief het grootste tekort.

Almeerse scholen kwamen met creatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat leerlingen niet zonder docent zaten. Zo schakelde basisschool Digitalis een tijdje hulp in van buitenaf, omdat de school niet genoeg leraren kan vinden. Muzikant Peter Johansen stond om die reden voor de klas.

Ook overwegen Almeerse schoolbesturen een vierdaagse schoolweek in te voeren als noodmiddel tegen het lerarentekort. De besturen van Stichting Almere Speciaal, Prisma, ASG, Taalcentrum Almere, Eduvier en SKO willen samen een oplossing vinden, omdat het tekort alle scholen raakt.

Geen nieuwe Floriade na flop in Almere

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade houdt op te bestaan na de flop in Almere. In april maakte de Nederlandse Tuinbouwraad bekend dat het concept niet meer past in deze tijd. Na zeven edities valt daarmee het doek voor de Floriade.

Ook liet onderzoek van 1Almere en Omroep Flevoland zien wat de oorzaken van de rampzalig verlopen Floriade waren. Het evenement kostte de gemeente Almere uiteindelijk meer dan 100 miljoen euro aan gemeenschapsgeld.

Rattenplaag in Staatsliedenwijk

In juli werd Staatsliedenwijk in Almere Stad geteisterd door een heuse rattenplaag. In de lente werd voor het eerst een rat gespot en snel daarna renden er hele families over de stoep. De wijk was maanden lang een ‘ratten-highway’. Na het gezamenlijke optreden van wijkbewoners en instanties is de ongedierteplaag inmiddels op zijn retour.

Duo-containers

De nieuwe duo-containers die veel Almeerders dit jaar hebben gekregen hielden de gemoederen bezig. In augustus was de gemeente bezig met een grote omruilactie en zijn de bekende groene duo-bakken voor afval langzaam uit het Almeerse straatbeeld verdwenen.

Dat verliep niet voor iedere bewoner goed. Zo waren er in Stedenwijk, waar meneer Simons woont, een stuk of twintig nieuwe duo-containers afgeleverd zijn bij zijn appartementencomplex. Dat terwijl daar helemaal geen ruimte voor is en de bewoners er geen recht op zeggen te hebben. Na meerdere keren gebeld te hebben naar de gemeente was Simons het beu en leverde de kliko zelf bij het gemeentehuis af.

Almeerder brengt kliko terug naar gemeente: ‘Het is niet mijn probleem' from 1Almere TV on Vimeo.

Winkels komen en gaan

2023 was op het gebied van winkels een jaar van komen en gaan. Zo ontstonden lange rijen voor de opening van winkels, zoals bij Miniso in begin december. Miniso is een Chinees merk dat vier jaar geleden zijn entree maakte in Nederland. Het filiaal in Almere is de zevende winkel die haar deuren opent. 

Almere kreeg er in 2023 tal van nieuwe restaurants, supermarkten etc bij. In november opende Rami Masri in de stationshal van Almere centrum een Syrisch restaurant, Leaves by Roots. In Almere Buiten kwam in het oude pand van wereldrestaurant Breed een Islamitisch restaurant. Ummah Wereldkeuken opende in september haar deuren.

Rami Masri (links) en medewerkers van Leaves by Roots

Ook deden populaire ketens hun intrede in Almere. In augustus opende Bubble tea zaak YoYo! Fresh Tea Bar zijn filiaal in Almere. Net zoals het restaurant GAJA Korean BBQ wat in november naar Almere is gekomen. Het restaurant heeft plek voor 250 mensen en wil nog uitbreiden met een terras voor zo’n honderd BBQ-liefhebbers. Dat maakt het tot één van de grootste Korean BBQ restaurants van Nederland.

Maar er moesten ook een paar winkels noodgedwongen de deuren sluiten. Zo liet Hobbywinkel RUAN in Almere Stad in augustus weten na 32 jaar te stoppen. De winkel heeft verschillende financiële tegenvallers gehad. Al met al was het niet meer rendabel om de winkel te houden. “Heel jammer, maar we moeten nu stoppen. Anders is het over twee jaar einde oefening, dan gaan we misschien failliet”, zeiden ondernemers Ruud en Anja Aldenhuijsen. 

Eigenaren Ruud en Anja Aldenhuijsen

Ook winkelketen Big Bazar werd eind september failliet verklaard. De winkel had financiële problemen en kreeg steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen. Steeds meer vestigingen moesten hierdoor de deuren sluiten, ook in Almere.

Stormen

Met nog een paar dagen te gaan is al duidelijk dat 2023 het natste jaar ooit gemeten is. Dat zorgde ook voor de nodige stormen die over Almere zijn geraasd. Met de meest recente storm Pia, die 21 december over Almere vloog. In november waren er door storm Ciarán op het Markermeer zeer zware windstoten tot wel 110 km/u. Boven de stad zijn windvlagen tot 90 km/u voorgekomen. 

In juli werd er in Almere code rood afgegeven vanwege storm Poly. Poly heeft waarschijnlijk voor de meeste schade gezorgd in 2023 en was de zwaarste zomerstorm ooit in Nederland. Een maand na de storm waren er overal in de stad nog sporen te zien van het noodweer. Zo kostte de storm de gemeente Almere uiteindelijk 1,5 miljoen euro. Los van de stormen werd er in augustus ook een mini-tornado, oftewel een waterhoos, in Almere gespot.

Schade storm Poly

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant