2640
Almere

Wegrennende dieren door vuurwerk: ‘Laat ze chippen’

Tijdens kerst kwam er op X een bericht voorbij van een vermisde hond in Almere. Deze zou zijn weggerend door knallend vuurwerk en had geen chip. Deze hond is terug bij zijn baasje, maar dit geval staat niet op zichzelf. Honden schrikken vaker van vuurwerk. Vermissingen komen volgens het dierenasiel nog te vaak voor bij zowel honden als katten.

Vaak als een hond gevonden wordt, is er niet veel aan de hand: “Gelukkig zijn veel dieren gechipt, dus die kunnen gelezen worden door de dierenambulance en daarna terug naar hun baasje worden gebracht”, zegt Kirsten van het Dierenasiel Almere. Als de chip ontbreek is dit dus niet het geval.

Verplicht chippen

Om de zoektocht naar het baasje makkelijker te maken is het sinds eind 2021 verplicht om honden te laten chippen. Als de hond dan gevonden wordt, wordt de chip afgelezen door de dierenambulance. Zij zien dan waar de hond vandaan komt en brengen het dier daar naartoe. Als de hond niet gechipt is, moet de zoektocht dus via een andere weg, zoals nu via X werd gedaan.

Voor katten geldt deze verplichting nog niet. Toch vindt Kirsten dat mensen hun katten ook moeten chippen, aangezien deze sneller weglopen en gevonden worden. “Het is verstandig om ze te laten chippen”, zegt ze. Het kabinet wil het chippen van katten verplicht stellen, maar er is nog geen invoeringsdatum bekend.

Afbeelding: Groene Buurtbewoner op X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant