1.8K3
Almere

‘Herbruiken van Floriadepaviljoen niet meer mogelijk door fouten’

Het circulaire paviljoen op het Floriadeterrein, ingezonden door de gemeenten Amsterdam en Almere, is na afloop te ruig uit elkaar gehaald. Hierdoor is hergebruik van het paviljoen niet meer mogelijk. Dit was wel de bedoeling, aangezien het hele project voor honderd procenct bestond uit natuurlijke materialen, zo meldt het Parool.

Het zou bij herbouw dienen als twee delen die kon worden opgebouwd als onderkomen voor een maatschappelijke voorziening in de nieuwe woonwijken op IJburg Strandeiland in Amsterdam en Pampus in Almere.

Verwarring en tijdsdruk

Volgens het Parool hebben twee onderzoekbureaus uitgezocht hoe dit kon gebeuren. Volgens hun blijkt dat dit komt door misverstanden, grote tijdsdruk en verwarring over het begrip circulair. Eerst werd namelijk gedacht dat het paviljoen na afloop lange tijd bleef staan. Dit bleek achteraf niet het geval, waardoor het in hoog tempo moest worden afgebroken.

Daarnaast waren de materialen niet in herbruikbare elementen gedemonteerd en niet droog opgeslagen, wat wel de opdracht was. Zo lagen sommige materialen in zeecontainers of de open buitenlucht. Dit terwijl het sloopbedrijf gespecialiseerd zou zijn in ontmanteling van gebouwen met het oog op hergebruik van materialen.

Al het harde werk voor niks

Het paviljoen was zo ontworpen, dat het niet voor de zeven maanden van de Floriade kon blijven staan, maar zelfs voor vijftien jaar. Met de inzending was een investering gemoeid van ruim twee miljoen euro, verdeeld over Amsterdam en Almere. Daarnaast waren er voor het hergebruik van afwerklatten uit het Rijksmuseum 39.000 nietjes uit het hout verwijderd.

De materialen die nog enigzins bruikbaar zijn, zijn verdeeld over Amsterdam en Almere. Bij Amsterdam is een deel geschonken aan de creatieve kwartiermakers en wellicht voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam. In Almere wordt er nog nagedacht over waar de materialen precies heen gaan.

  1. Dit blijkt weer dat de communicatie heeft gefaald, waardoor er nu een kapitaalvernietiging heeft plaatsgevonden en er dubbel zoveel kosten gemaakt moeten worden om toch de beoogde paviljoens te krijgen.

  2. Laat het “gespecialiseerde bedrijf” dat het onzorgvuldig heeft afgebroken maar betalen voor de extra gemaakte kosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant