3140
Almere Haven

Kerk Goede Rede in Almere Haven wordt monument

Het karakteristieke kerkgebouw Goede Rede, inclusief de bijbehorende kerktoren in Almere Haven, behoort vanaf nu tot één van de vier gemeentelijke monumenten in Almere. Het gebouw, dat in 1979 werd opgeleverd, is een van de iconen uit de pionierstijd van Almere.

Het idee voor een gezamenlijk kerkencentrum ontstond al voordat de eerste inwoners zich in 1976 in Almere vestigden. De opdracht voor het ontwerp ging naar de Friese architect Gerrit Steen (1916-1996). Zijn aanpak en ontwerp worden beschouwd als innovatief en opmerkelijk voor de kerkelijke architectuur in Nederland in die periode. 

Goede Rede een stukje van de pioniersgeschiedenis van Almere 

Het kerkgebouw heeft niet alleen historische waarde, maar is volgens de gemeente Almere ook een symbool van de pioniersgeest van Almere. Bewoners van het eerste uur maakten hier hun ‘eerste keren’ mee. Almeerders koesteren het als een deel van het collectieve geheugen, en de uitstraling blijft relevant vanwege het pionierskarakter van de stad. 

Sinds de renovatie in 2005 heeft het gebouw naast een kerkelijke betekenis, ook een culturele functie gekregen. Zo geeft het gebouw ruimte voor ontmoeting en verbindende activiteiten die de saamhorigheid in de stad versterken.

Viering monumentenstatus

De toekenning van de monumentenstatus wordt op een later moment met de eigenaren en inwoners gevierd. De Goede Rede is hiermee het vierde gemeentelijk monument in Almere en is één van de dertig iconen die tot nu toe nog zijn geïnventariseerd en waar de gemeente zelf onderzoek naar doet.

Het politiebureau in Haven kreeg in 2019 als eerste een monumentenstatus. Daarna waren de Seintoren in Haven en het Bivakhuisje in Haven aan de beurt. Afgelopen woensdag adviseerde de Commissie Welstand en Erfgoed van Almere om het cultureel centrum De Voetnoot aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant