Almere Poort

Baby’s slapen tot -5 graden buiten bij kinderopvang: ‘Gezond voor longetjes’

Je baby is het meest kwetsbare, het meest dierbare wat je maar kunt bedenken. Elke ouder zou alles doen om de kleine spruit tegen elk mogelijk onheil te beschermen. Niemand zou het in zijn hoofd halen om zoiets kwetsbaars als een baby buiten in de kou neer te leggen voor een dutje. Of toch wel?

Bij KindCentrum De Zeeraket in Almere Poort kunnen baby’s buiten een tukje doen. Het kinderdagverblijf heeft rondom het pand een aantal zogeheten ‘buitenbedjes’ staan. Baby’s worden daar tot en met vijf graden onder nul in gelegd. “En ze vinden het heerlijk”. 

Gezond voor longetjes

Volgens Jacolien Kidane van De Zeeraket is het buiten slapen populair. Bijna 80 procent van de ouders bij De Zeeraket vindt het een goed idee om de baby buiten te laten dutten. “Slapen in de buitenlucht is heel erg gezond is voor de longetjes van het kind”, zegt Kidane.

En dat zou vooral in de eerste vier jaar heel belangrijk zijn. “Buiten slapen is ook goed voor de ontwikkeling van de botten en het gebit.”

Dubbele slaapzakken

Megan de Vries van De Zeeraket is bezig om baby Ava klaar te maken voor een dutje. En daar gaat best wel wat werk in zitten. Je kunt een kindje natuurlijk niet zomaar in een rompertje in de kou leggen. “We hebben dubbele slaapzakken”, zegt De Vries. “En we doen een mutsje op en handschoentjes en warme sokjes aan.”

Volgens De Vries worden kinderen er helemaal rustig van. “Ze weten bij het aantrekken van de speciale kleding al dat ze zo lekker gaan slapen.” Het kinderdagverblijf in Almere Poort grenst aan het bos. Buiten is weinig meer te horen dan het ruisen van de wind in de bomen.

Trend vanuit Scandinavië

De trend is een aantal jaren geleden komen overwaaien vanuit Scandinavië. Daar is het buiten slapen voor baby’s de gewoonste zaak van de wereld. “We houden het weer natuurlijk in de gaten”, zegt Jacolien Kidane. Maar de kindjes worden buiten in bed gelegd tot een temperatuur van vijf graden onder nul. “Pas op het moment dat het heel mistig is of het regent keihard, kiezen we ervoor ze binnen te houden.”

Baby’s zouden vooral goed slapen in de buitenlucht omdat ze daar de geluiden van de natuur horen. “Ze horen het bos, de wind en soms het getik van de regen. Daar worden kindjes heel rustig van”, zegt Kidane. “Je merkt het ook aan het gedrag op de groep.”

Raampje van gaas

Baby Ava wordt al gapend door Megan de Vries buiten in het bedje gelegd. Het bedje heeft iets weg van een bedstee op pootjes. Het kind ligt er beschut tegen de elementen. Aan de voorkant zit een raam met daarin gaas. Dat gaas biedt de begeleiders de mogelijkheid een oogje in het zeil te houden. “We kijken elke paar minuten even door het raam om te checken of alles nog oké is”, zegt Kidane. 

Het buitenbedje is precies zo groot dat een baby er lekker in ligt. Een volwassene past daar natuurlijk niet in. En dat is misschien wel een beetje spijtig. “Het is zo rustig met al die geluidjes”, zegt Megan de Vries. “Soms wel een beetje jammer dat ik er niet zelf bij kan.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant