2180
Almere

Almere kiest voor ‘zwaarste politieke middel’ bij onderzoek naar Floriade-debacle

De gemeenteraad van Almere gaat een raadsenquête uitvoeren naar wat er allemaal is misgegaan bij de Floriade. Het evenement in 2022 werd een groot financieel debacle voor de stad. Een raadsenquête is het zwaarste middel waar een gemeenteraad over beschikt bij het uitvoeren van haar controlerende taak. Zo kunnen ambtenaren onder ede worden gehoord. 

Het is de lokale variant van een parlementaire enquête, zoals de Tweede Kamer die bijvoorbeeld heeft gedaan naar de gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire.

Vervolg

Aan het besluit om een raadsenquête in te stellen is al een kleiner onderzoek voorafgegaan. De raadsleden uit deze voorbereidingscommissie trokken de conclusie dat voor een hoop zaken het onduidelijk is waardoor het misging bij de Floriade. 

Het advies was dan ook om een raadsenquête uit te voeren, zodat er verantwoording wordt afgelegd aan de inwoners van de stad en er van fouten wordt geleerd. Een enquête kan volgens de commissie “Bijdragen aan het herstel van het vertrouwen in de Almeerse politiek.”

Ook een groep inwoners pleitte eerder al voor een raadsenquête. Vragen die zij in een eigen rapport hebben benoemd worden meegenomen bij het komende onderzoek.

Grote meerderheid

Alleen de eenmansfractie van DENK stemde afgelopen donderdag tegen het instellen van de enquête. Vijf raadsleden zullen de komende maanden aan de slag gaan met de opdracht. Het is de verwachting dat er volgend jaar openbare verhoren gaan plaatsvinden met de hoofdrolspelers van de Floriade.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant